MEB Yönetici Atama yönetmeliğine ilişkin olarak Danıştay'da açılan davanın dilekçesi

Haber Giriş : 10 Aralık 2004 23:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Bilindiği gibi Türk Eğitim Sen ; 11.01.2004 tarihli ve 25343 sayılı Resmi Gazetede yayınlanan Milli Eğitim Bakanlığı Eğitim Kurumları Yöneticilerinin Atama ve Yer Değiştirme Yönetmeliğinin 22, 23, 25, 26. maddelerinin iptalinin ve yürütülmesinin durdurulması için Danıştay'a başvurmuştu. Açılan davada Danıştay 2. Dairesi, ilgili yönetmeliğin 22. maddesinin yürütülmesinin durdurulmasına karar vermişti.

Bunun üzerine Milli Eğitim Bakanlığı, 02.12.2004 tarihli ve 25658 sayılı Resmi gazetede "Milli Eğitim Bakanlığı Eğitim Kurumları Yöneticilerinin Atama ve Yer Değiştirme Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik yayınlamıştır . Ancak bu yönetmelik de, içinde liyakati esas almayan, idareci atamalarında keyfi uygulamalara neden olacak unsurları barındırmaktadır. Bu nedenle Türk Eğitim Sen, ilgili yönetmeliğin 1, 2, 3, 4 ve 5. maddelerinin iptali, işlem hakkında yürütmeyi durdurma kararı verilmesi için Danıştay'a başvurdu.

DANIŞTAY İLGİLİ DAİRESİ
SAYIN BAŞKANLIĞI'NA

Yürütmeyi Durdurma Taleplidir

Davacı : TÜRK EĞİTİM SEN
(Türkiye Eğitim Öğretim ve Bilim Hizmetleri Kolu Kamu Çalışanları Sendikası)

Vekili : Av. Nihat Kılıç
Necatibey Cad. 27/12 Kızılay/Ankara (231 35 20/21)

Davalı : Milli Eğitim Bakanlığı

Konu : 02/12/2004 tarihli ve 25658 sayılı Resmi Gazetede yayınlanan, "Milli Eğitim Bakanlığı Eğitim Kurumları Yöneticilerinin Atama ve Yer Değiştirme Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmeliğinin" 1,2,3,4 ve 5. Maddelerinin iptali, işlem hakkında yürütmeyi durdurma kararı verilmesi talebidir.

OLAYLAR VE AÇIKLAMALAR

1- Davalı Milli Eğitim Bakanlığı 11/01/2004 tarihli ve 25343 sayılı Resmi Gazetede yayınlanan "Millî Eğitim Bakanlığı Eğitim Kurumları Yöneticilerinin Atama ve Yer Değiştirme Yönetmeliği" başlıklı yönetmelik çıkarmış, bir takım keyfi düzenlemelere zemin hazırlamıştır. Ek-2
2- Bunun üzerine tarafımızca Danıştay 2. Dairesinde tarafımızca yürütmeyi durdurma talepli olarak dava açılmış, Danıştay 2. Dairesi 2004/840 Esas numaralı dosyada yönetmeliğin 22. Maddesi hakkında yürütmeyi durdurma kararı vermiştir. Diğer bir anlatımla Danıştay, Bakanlığın keyfi atamalarına dur demiş, adalet tecelli etmiştir.
Ek-3
3- Danıştay'ın yürütmeyi durdurma kararının gerekçesinde yer alan, "Kamu hizmetinin yürütülmesinde belirleyici olan personel unsurunun nesnel bir şekilde kariyer ve liyakat ilkelerine uygun olarak düzenlenmesi, meslek içinde ilerlemede ve yükselmede ehliyet ve başarının esas alınması gerekmektedir. Müdürlük görevlerine atamaların yapılmasında, kriterleri objektif olarak belirlenmiş bir yazılı sınav yerine sözlüsınav düzenlenmesinde hukuka uygunluk bulunmamaktadır" ifadeleri haklı olduğumuzu
göstermiş, bu nedenle ilgili daire oybirliği ile yürütmeyi durdurma kararı vermiştir.
4- Yürütmeyi durdurma kararı üzerine harekete geçen Bakanlık yeni ek bir yönetmelik hazırlamış, bu yönetmelik 02/12/2004 tarihli 25658 sayılı Resmi Gazetede yayınlanmıştır. Ek-4

5- "Millî Eğitim Bakanlığı Eğitim Kurumları Yöneticilerinin Atama ve Yer Değiştirme Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik" başlığını taşıyan bu yönetmeliğin 1,2,3,4 ve 5. Maddeleri yargı kararını işlevsiz hale getirmeye yöneliktir. Bu nedenle iptali ve işlem hakkında derhal yürütmeyi durdurma kararıverilmesi gerekmektedir.

İptali istenen Yönetmeliğin maddeleri şu şekildedir;
MADDE 1 - 11/1/2004 tarihli ve 25343 sayılı Resmî Gazete'de yayımlanan Millî Eğitim Bakanlığı Eğitim Kurumları Yöneticilerinin Atama ve Yer Değiştirme Yönetmeliğinin 8 inci maddesinin (c) bendi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
"c) (A) tipi eğitim kurumu müdürü olarak atanacaklarda; üçüncü kademe yöneticiliğinde en az iki yıl veya ikinci kademe yöneticiliklerinde toplam üç yıl ya da birinci kademe yöneticiliğinde dört yıl veya birinci ve ikinci kademe yöneticiliklerinde toplam dört yıl görev yapmış olmak."
MADDE 2 - Aynı Yönetmeliğin 10 uncu maddesinin (h) bendi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
"h) Kurum müdürlüğüne atanmak üzere başvuruda bulunan adayların başvurularını inceleyerek, gerekli şartları taşıyanlar arasında EK-2'deki Yönetici Değerlendirme Formu üzerinde en yüksek puan alan ilk beş adayı sıralayarak Makama sunmak."
MADDE 3 - Aynı Yönetmeliğin 22 nci maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
"Madde 22 - Atama yapılacak eğitim kurumu müdürlüklerine ihtiyaç duyulan zamanlarda;
a) Atama yetkisi Bakanlığa ait olanlar için Bakanlıkça ülke genelinde,
b) Atama yetkisi valiliklerde olanlar için valiliklerce il genelinde duyuru yapılır.
Duyuruda; atama yapılacak eğitim kurumlarının isimleri, tipleri, başvuracaklarda aranacak şartlar ve diğer hususlar belirtilir.
Adaylar, en fazla 3 eğitim kurumu müdürlüğüne EK-1'deki Yöneticilik İstek Formu ile atama yetkisi Bakanlığa ait olanlar için valilikler aracılığıyla Bakanlığa, atama yetkisi valilikte olanlar için valiliklere başvuruda bulunurlar.
EK-2'deki Yönetici Değerlendirme Formu üzerinden yapılacak değerlendirme sonucunda en yüksek puan alan beş aday atamaya yetkili makama sunulmaya hak kazanır.
Bu adaylardan uygun görülmesi halinde birinin ataması atamaya yetkili makamca yapılır."
MADDE 4 - Aynı Yönetmeliğin 27 nci maddesine aşağıdaki üçüncü fıkra eklenmiştir.
"Bulundukları eğitim kurumu müdürlüğünde en az beş yıl süreyle görev yapanların bu süreye ait çalışmaları dikkate alınarak, gerekli görülmesi halinde atamaya yetkili makamlarca görev yerleri aynı veya bir üst tip eğitim kurumu müdürlüğü olacak şekilde değiştirilebilir."
MADDE 5 - Aynı Yönetmeliğe aşağıdaki geçici madde eklenmiştir.
"Geçici Madde 3 - Bu Yönetmeliğin yürürlüğe girdiği tarihten önce duyuru sonucu başvurusu alınmış olanların atamaları bu Yönetmeliğin 22 nci maddesi kapsamında yapılır."
Danıştay'ın yürütmeyi durdurma kararı verdiği yönetmeliğin 22. Maddesi ise şu şekildedir;
Madde 22 - Atama yapılacak eğitim kurumu müdürlüklerine ihtiyaç duyulan zamanlarda;
a) Atama yetkisi Bakanlığa ait olanlar için Bakanlıkça ülke genelinde,
b) Atama yetkisi valiliklerde olanlar için valiliklerce il genelinde mülakât tarihinden en az bir ay önce duyuru yapılır.
Duyuruda; atama yapılacak eğitim kurumlarının isimleri, tipleri, başvuracaklarda aranacak şartlar ve diğer hususlar belirtilir.
Adaylar, en fazla üç eğitim kurumu müdürlüğüne EK-1'deki Yöneticilik İstek Formu ile atama yetkisi Bakanlığa ait olanlar için valilikler aracılığıyla Bakanlığa, atama yetkisi valiliklerde olanlar için valiliklere başvuruda bulunurlar.
EK-2'deki Yönetici Değerlendirme Formu üzerinden yapılacak değerlendirme sonucunda en yüksek puan alan beş aday mülakata alınmaya hak kazanır.
Mülakat komisyonunca EK-3'teki Mülakat Formu üzerinden yapılacak değerlendirme sonucunda en yüksek puan alan adayın ataması en geç 3 ay içerisinde atamaya yetkili makamca yapılır.
6- Yapılan bu yeni düzenlemeler liyakat ilkesi ile bağdaşmamakta, ayrıca kriterlerin ne olduğu da belirtilmemektedir. İkinci maddede yer alan ilk beş adayı sıralayarak makama sunma hususu da hukuka aykırıdır. Böyle bir düzenlemeye gerek yoktur. Nitekim böylesi bir uygulamada, idarenin ilk beş içerisindeki kendi elemanını atayacağı hususu su götürmeyecek bir gerçektir. Danıştay sırf bu nedenle daha önce yürütmeyi durdurma kararı vermiştir.
7- Anılan nedenlerle hukuka aykırı olan bu düzenlemenin 5 maddesinin de iptali gerekmektedir. Madde metinleri birlikte değerlendirildiğinde açıkça görüleceği üzere bakanlığın yaptığı bu yeni düzenlemeler Danıştay 2. Dairesinin verdiği yürütmeyi durdurma kararını işlevsiz hale getirmeye yöneliktir.
8- Bakanlık yaptığı bu yeni düzenleme ile yine keyfi işlemlerine tam gaz devam edecek, hukuku da kendisine alet edecektir. Yüce yargının buna dur diyeceği inancındayız. Çünkü bu düzenleme açık ve net ifadeler taşımamakta beraberinde muğlak ifadeler getirmektedir.
9- Anayasanın 2. Maddesinde Türkiye Cumhuriyetinin bir hukuk devleti olduğu vurgulanmakta, 138. Maddesinin son fıkrasında ise, "Yasama ve yürütme organları ile idare, mahkeme kararlarına uymak zorundadır. Bu organlar ve idare hiçbir surette mahkeme kararlarını değiştiremez" yolunda çok açık ve kesin bir buyurucu kurala yer verilmektedir. Burada ayrıca anlatılan diğer bir husus ta şudur, İdare hiçbir zaman yeni bir idari işlem ile yargı kararını etkisiz ve işlevsiz hale getiremez. Böyle bir karar aldığı zaman bu işlemin iptali gerekir.
10- Davalı idarenin eylemi bu kapsamda değerlendirilmeli ve buna göre işlem yapılmalıdır. Çünkü idare yargı kararına rağmen işlem yapmaktadır. Yönetmeliğin anılan maddelerinin iptali ve bu maddeler hakkında derhal yürütmeyi durdurma kararı verilmesi hukuka hakkaniyete ve adalete daha uygun olacaktır. Takdir yüce heyetindir.

Hukuki Dayanak : Anayasa, İYUK ve ilgili her türlü yasa

Hukuki Delil : Yönetmelikler, yargı kararları

Sonuç : Yukarıda kısaca arz ve izah edilen ve sayın heyetinizce resen görülecek nedenlerle; 02/12/2004 tarihli ve 25658 sayılı Resmi Gazetede yayınlanan, "Milli Eğitim Bakanlığı Eğitim Kurumları Yöneticilerinin Atama ve Yer Değiştirme Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmeliğinin" 1,2,3,4 ve 5. Maddelerinin iptaline, işlem hakkında yürütmeyi durdurma kararı verilmesine, yargılama vekalet ve sair tüm giderlerin davalı kurum üzerinde bırakılmasına karar verilmesini vekaleten saygılarımla arz ve talep ederim. 06/12/2004

Davacı vekili
Av. Nihat Kılıç

Ekler:

1- Vekaletname
2- İlk yönetmelik
3- Danıştay 2. Dairesinin yürütmeyi durdurma kararı
4- İptali istenen yönetmelik

Genel Mevzuat ve Toplu Görüşme Sekreterliği

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber