MEB: Okul çevresindeki seyyar satıcılar önlensin

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 18 Şubat 2009 18:00, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:59

Milli Eğitim Bakanlığı, belediye başkanları ve emniyet müdürlükleri ile işbirliği yapılarak, okul çevresindeki seyyar satıcıların faaliyetlerinin önlenmesini istedi.

Milli Eğitim Bakanlığı Müsteşarı Muammer Yaşar Özgül imzası ile Okullardaki Ortak Kullanım Alanlarında Hijyen konulu bir genelge yayınlandı. Özgül söz konusu genelgede, okullarda ortak kullanım alanlarının temizliği konusunda alınması gereken tedbirleri sıraladı. Özgül, okulun uygun yerlerinde yeterli sayıda temiz, sağlam ve çalışır durumda el yıkama evyeleri bulunması gerektiğini, tuvaletlerin temiz kullanımı ve temizlik alışkanlığının geliştirilmesi konusunda eğitim verilmesi gerektiğini kaydetti. Söz konusu genelgede dikkat edilecek diğer hususlar şöyle sıralandı:

-Tuvaletler yeterli havalandırma düzeneğine sahip olmalı, suyu sürekli olmalı, kanalizasyon bağlantısı bulunmalı, yoksa en kısa sürede bu bağlantı sağlanmalı, sıvı sabun, kağıt havlu ve peçete bulunmalı, sık sık kontrol edilerek eksikler giderilmeli.

-Okulların kullanılan bölümlerine kapaklı çöp kovaları konulmalı, uygun yerlere mümkünse çöpleri ayrıştırmak amacıyla kağıt, cam vs için ayrı ayrı çöp kovaları bulundurulmalı ve çöpler düzenli olarak alınmalı.

-İlgili genelge hükümleri gereği öğrencilerin tuvaletteki lavabo çeşmelerinden su içmeleri önlenmeli, okulda uygun görülen yerlere çeşme yaptırılarak içme suyu temin edilmeli, su depoları periyodik olarak temizlenmeli ve klorlanmalı.

-Okuldaki koridorlar temiz, düzenli ve duvarları boyalı olmalı, ortak alanların günlük temizliği yapılmalı, kuru süpürme tozların bir bölümünü havaya kaldıracağından tercihen yıkanmalı veya ıslak paspas ile silinmeli ve rutin aralıklarla dezenfeksiyonu yapılmalı.

-Okulun tüm bölümlerinde, haşere/kemiricilerin ortadan kaldırılması için gerekli ilaçlama yapılmalı.

-Sınıflar, öğretmenler odası, kütüphane, yönetici odaları, varsa revir, spor salon, laboratuvar ve atölyelerin günlük temizliği yapılmalı, sınıflar her teneffüste havalandırılmalı.

-Okullardaki kantin, mutfak ve yemekhane hijyeni hakkındaki ilgili genelge doğrultusunda işlem yapılmalı.

-Okulların bahçesi temiz ve etrafı çevrilmiş olmalı, zararlı canlıların çoğalmasına sebep olabilecek ve kirliğe yol açacak çöp ve atık yığınları ile su birikintilerinin oluşmaması için gerekli tedbirler alınmalı.

-İlgili yazı hükümleri gereği belediye başkanları ve emniyet müdürlükleri ile işbirliği yapılarak, öğrenci sağlığını olumsuz yönde etkileyen ürünleri satan, okul çevresindeki seyyar satıcılarla, varsa kaçak olarak faaliyet gösteren büfelerin faaliyetleri önlenmeli.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber