Müdürden öğretmene 1000 TL tazminat

Kaynak : Hürriyet
Haber Giriş : 19 Şubat 2009 11:47, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:01

Nesrin COŞKUN/İZMİR,

İZMİR'de aidatlarını ödeyenlerle ödemeyen öğrencileri ayırmak için yaka kartı uygulaması başlatılan Karşıyaka'daki Cemil Akyüz İlköğretim Okulu sınıf öğretmeni Mehmet Lütfi Tekdemir, buna karşı çıktığı için düşük sicil notu verip, kendisini fitne fesat çıkarmakla suçlayan okul müdürü Hakkı Kırda aleyhinde açtığı davaları kazandı.

Mahkeme kararıyla, verilen düşük sicil notu iptal edilen Tekdemir, manevi tazminat davasını da kazandı, müdür Kırda'yı 1000 TL tazminat ödemeye mahkum ettirdi.

2007/2008 öğretim yılında Cemil Akyüz İlköğretim Okulu'nda iddiaya göre Okul Aile Birliği her öğrenci velisinden dönemlik en düşük 25 TL alınmasını kararlaştırdı. İki dönemde her veliden en az 50 TL aidat toplamayı planlayan Aile Birliği üyeleri, ödeme yapanların sayısının düşük olması üzerine, ödemeleri artırmak için ilginç bir yola başvurdu. Velilere baskı olması amacıyla, aidatı ödenmiş öğrencilerin yakalarına kokart takılmasına karar verildi. Nitekim aidatı ödenen çocuklara ya aile birliği üyelerince ya da sınıf anneleri tarafından üzerinde isimleri yazılı yaka kokartları takıldı. Bu kartın aidatları ödendiği için takıldığı da öğrencilere söylendi.

Aidat veren- vermeyen öğrencilerin ayırt edilmesi için başlatılan uygulamaya öğretmenler de isyan etti. Öğrencilerin aşağılandığını savunan veli ve öğretmenler uygulamaya tepki gösterdi. Bazı öğretmenler sınıflarında kokart takılmasını yasakladı. Okul Müdürü Hakkı Kırda, iddiaları reddedip kokartları bir gönüllü velinin yaptırdığı ve tüm öğrencilere yazıldıkça dağıtılacağı savunmasını yaparken, skandalı DHA duyurdu. Kamuoyunda tartışma yaratan uygulamaya halktan da tepkiler gelirken, DHA'nın haberini ihbar kabul eden İl Milli Eğitim Müdürlüğü soruşturma başlattı. Ancak okul idaresi ve aile birliğinin ?Para veren öğrencilere kokart takalım' önerisini doğru bulmadığını belirtip alınan karara şerh koyup tepki gösteren Eğitim Sen üyesi üç öğretmenin tayini çıkarıldı. Eğitim Sen üyesi Cemil Akyüz İlköğretim Okulu öğretmenlerinden Cemal Bal, Menemen Asarlık Fatma Koşay İlköğretim Okulu'na; Rafet Demirtaş, Şehit Nazım Bey İlköğretim Okulu'na ve Mehmet Ali Tunç, Şehit Yüzbaşı Alirıza Sadak İlköğretim Okulu'na verildi.

KÖTÜ SİCİL VERİLDİ

Uygulamaya karşı çıkan öğretmenlerden Mehmet Lütfi Tekdemir'in ise iddiaya göre sicili ile oynandı. Müdür Hakkı Kırda, 1'inci sicil amiri olarak 2007 sicil notunu 68 verdi. ikinci sicil amirince 75 puan verilen Tekdemir'in sicil notu ortalaması 72 olurken; Kırda ayrıca Tekdemir'in siciline ?Kılık kıyafeti uygun, güvenilir değil, yalan söylemek, dedikodu yapmak, kin tutma huyları vardır' yazarak görüş belirtti. 2'nci sicil amiri ise Tekdemir için olumlu görüş yazdı.

Bunun üzerine Tekdemir, 3'üncü İdare Mahkemesi'ne başvurarak, okul idaresini eğitim ve öğretim ile bağdaşmayan tutum ve davranışları yüzünden uyardığını, bu nedenle de müdürün taraflı davrandığını, 2007 yılında ilköğretim müfettişlerinin yaptığı teftişte 92 (çok iyi) puan ile değerlendirildiğini belirterek, sicil notunun iptalini istedi. 2002-2007 arasındaki sicil notlarının 88-91 arasında değiştiğini de belirten Tekdemir ayrıca Karşıyaka 1'inci Sulh Hukuk Mahkemesi'ne de başvurdu. Müdür Kırda'nın kendisine öğretmenleri okul idaresine karşı kışkırttığı, tahrik edip, fitne fesat çıkarttığı ifadelerinin yer aldığı bir yazı göndererek hakaret ettiği gerekçesiyle tazminat davası açtı. Tekdemir açtığı iki davayı da kazandı. İdare Mahkemesi verilen düşük sicil notunu iptal ederken, Sulh Hukuk Mahkemesi de müdür Kırda'yı öğretmen Tekdemir'e 1000 TL tazminat ödetmeye mahkum etti.

Kokart uygulamasının ardından açılan soruşturma sonunda 3 öğretmen 2007 Aralık'ta sürgün edilirken, 2008 Mart'a kadar görevini sürdüren Müdür Kırda aynı ilçedeki Kazım Dirik İlköğretim Okulu'na müdür olarak atandı. Görev yeri değiştirilen öğretmenlerden Eğitim Sen 2 Nolu Şube Sekreteri Mehmet Ali Tunç, ?Bu soruşturmanın ardından Okul Müdürü Hakkı Kırda yine müdür olarak başka bir okula atanmıştır. Yani onurlandırılmıştır, yanlış uygulamaya karşı çıkan bizler ise cezalandırıldık. Bu bizi vicdanen yaralıyor. Çünkü Müdür Kırda idari olarak herhangi bir ceza almamıştır. İki mahkemeyi de kazanan arkadaşımız Tekdemir, Kırda hakkında idari işlem yapılması için dilekçeyle İl Milli Eğitim müdürlüğü'ne başvurdu. Sonucunu merakla bekliyoruz, takipçisi olacağız? dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber