Parasızlıktan hasta kocasının boğazında biriken balgamı elektrik süpürgesiyle alıyor

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 19 Şubat 2009 17:21, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Abdullah Karabacak-Türkiye

ZONGULDAK- Zonguldak'ın Kozlu beldesinde 8 yıldır yatağa mahkum yaşayan Parkinson hastası Mehmet Çiftçi'nin balgamla tıkanan nefes borusu, elektrik süpürgesiyle aspire (çekiliyor) ediliyor. Maddi imkanı olmayan Çiftçi ailesi, balgam çekici ve nefes açıcı cihazı alamadığı için belediye emeklisi Mehmet Çiftçi'nin nefes borusundaki balgamları elektrik süpürgesiyle alıyor.

Bundan 28 yıl önce Parkinson hastalığına yakalanan Mehmet Çifçi(55), 8 yıldır yatağa mahkum yaşıyor. Yatalak eşini sürekli hastaneye götürmekte zorluk çeken Hatice Çiftçi, ciğerleri balgamla dolan eşini tedavi etmek amacıyla ilginç bir yöntem geliştirdi. Çifçi, eşinin ciğerlerinde biriken balgam ve gazı, cihaz alamadıkları için elektrikli süpürgeyle alıyor. Ev hanımı Hatice Çiftçi, evde kullandığı elektrik süpürgesinin ucuna bağladığı sondanın balgam temizleme cihazı gibi iş gördüğünü söylüyor. Bu cihaz ile her dakika eşinin boğazında ve ciğerinde biriken balgamı alan aile, bu işin çok zor olduğunu ve yakın bir zaman içinde hasta babaları için acil olarak aspire cihazı ve ortopedik bir yatak gerektiğini kaydetti.

Kozlu Belediyesi'nden malulen emekli olan eşinin 450 TL'lik maaşının özel mama ve bez ihtiyacını ancak karşıladığını belirten Hatice Çiftçi, "Eşim 8 yıl önce yataktan düşerek kalça kemiğini kırdı ve bir daha ayağa kalkamadı. Yıllar geçtikçe durumu kötüleşti, bakımı zorlaştı. Gelinimle birlikte güç koşullarda ona bakmaya çalışıyoruz. Eşim için hayati öneme sahip olan sadece özel mama ve bez ihtiyaçları 240 TL'yi geçiyor. Yatalak eşimi sürekli hastaneye getirip götürmekte zorlandığım için 3 ay önce elektrikli süpürgeden bir yöntem geliştirdim. Böylece yutma fonksiyonunu kaybeden eşimin her dakika alınması gereken balgamını elektrikli süpürge ile çekiyoruz. Maddi imkanımız olmadığı için böyle bir yönteme başvurmak zorunda kaldık" dedi.

Hatice Çiftçi, fenalaşması üzerine Zonguldak Devlet Hastanesi Nöroloji bölümünde tedavi altına alınan eşinin, bakımı ve sağlık giderleriyle ilgili yetkililerden yardım beklediklerini sözlerine ekledi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber