Yönetici Atamada Şeffaflık İstanbul'dan Başlasın

Eğitim Kurumları Yönetici atamaları ile ilgili olarak 5 bine yakın başvurunun olduğu İstanbul ilinin Yöneticiliğin ilk aşaması olan Müdür Yardımcılığı atamalarında gösterdikleri gayretten dolayı takdirlerimizi iletmiştik. Çünkü İstanbul'da atama yapılacak kadro ve doğal olarak başvurunun fazla olması nedeniyle atamaların gerçekleştirilmesinin en zor olduğu ilimizdir. İstanbul'da atamaların yapılmış olması diğer bir çok il milli eğitim müdürlüğüne de örnek olacağı en azından geciktirmeleri için bir sebeplerinin kalmadığını düşünüyoruz.

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 20 Şubat 2009 12:14, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Atamalar yapıldı fakat gerek forumlarda gerekse maillerde kafaları karıştıran bir çok soru ve sorun dolaşmaktadır. Bu nedenle İstanbul ilinin şeffaflıkta da örnek olmasını bekliyoruz.

Bilgileri elinde bulunduran İl Milli Eğitim Müdürlüğü bunu çok kolay bir şekilde gerçekleştirebilecek durumdadır.

Öncelikle bu şeffaflık neden gereklidir ona bakalım:

1- Başvurular İLSİS üzerinden alındığı halde sonuçlar İLSİS üzerinden açıklanmamıştır. Başvuru yapan kişinin İLSİS sayfasında halen İl Milli Eğitim Müdürlüğü onayı bekliyor ibaresi bulunmaktadır.
2- Bu durumda İLSİS başvuru formundaki puan durumunun geçerli olup olmadığı konusunda öğretmenlerin tereddütleri vardır.
3- Hangi okula sınav puanına göre, hangi okula Ek-2 ye göre atama yapılmıştır? Sorusu cevapsız kalmaktadır.
4- Atanamayan öğretmen neden atanamadığını ya da bir üst tercihine atanamayan öğretmen üst tercihe atanamama nedenini bilememektedir.

Şeffaflık kamu idaresinin en temel prensibi olmasının yanı sıra kamu görevlilerinin de sorumluluk bilincinin göstergesidir.

Şimdi de bu konunun nasıl çözümlenebileceğine bakalım:

Öncelikle şu ana kadar atamaları gerçekleştiren Konya ve Adana gibi bazı illerimiz bu şeffaflığı zaten sağlamaktadırlar fakat bu dahi yeterli değildir.

Konya ve Adana illerinde sonuçlar:

Şeklinde inha listeleriyle açıklanmıştır.

Bu da yeterli değildir çünkü atanan ya da atanamayan öğretmenler atama konusunda kendilerine rakip olan kişilerin puanlarını bilememektedirler.

İstanbul ilinde 2005 yılında yapılan müdür atamalarında da kullandığı şekilde bir çizelgeyi kullanarak sonuçları açıklaması herkesi rahatlatacak nitelikte olacaktır.

Çizelge örneği koyacak olursak;

Bu durumda kimsenin itirazı olmayacaktır. Bu hususta gelecek en büyük eleştiri kişilerin bilgilerinin bu şekilde yayımlanmasının yanlış olacağı yönünde olabilir fakat bu çok da geçerli bir gerekçe değildir. Çünkü görüldüğü üzere bazı illerimizin yaptığı gibi T.C. Kimlik numarasını dahi vermeden açıklama yaptığımızdan kişilik haklarına çok ta müdahale söz konusu değildir.

Kaldı ki teknoloji ve internet çağını yaşadığımız bu dönemde ilgili okul web sitesine yönetim kadrosuna yeni atanan yöneticisini koyduğunda kimin atandığı zaten ortaya çıkacaktır.

Bu açıklamayı il milli eğitim müdürlükleri yapmadıkları taktirde kafasında soru işareti bulunan ya da merak eden öğretmenler 4982 Sayılı Bilgi Edinme Hakkı Kanunundan yararlanarak merak ettikleri kurumlara atananların puanlarını sınav göre mi Ek-2 ye göre mi atandığını, kendi puanlarını, kaç kişinin o okullara başvurduğunu öğrenebileceklerdir.

Bu durumda da bürokratik işlemlerin artmasına, personel ve zaman kaybına sebebiyet verilecektir ki bu en büyük kayıp olarak ortaya çıkacaktır.
Bu şekilde yapılacak bir çalışma tüm Türkiye'ye örnek nitelikte olacağı gibi İstanbul ili başta olmak üzere diğer tüm valilikler nezdinde yönetici atamaları konusunda gündeme gelen hususlar açıklığa kavuşacaktır. En azından eğitimcilerin kafalarında var olan şüpheler giderilecek, olması muhtemel hatalarında önüne geçilmiş olacaktır.

Bu konuda daha önceki yazılarda da belirttiğim gibim henüz atamalar yapılmadan (atandığı kurum belirtilmeden) bu listelerin açıklanması ve itiraz için süre verilmesi en yerinde ve hatasız uygulama olacaktır.

Maksut BALMUK
Eğitim Yöneticisi

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber