Akdağ: Sigara mücadelemize kararlı biçimde devam edeceğiz

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 20 Şubat 2009 15:03, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Sağlık Bakanı Akdağ, geleceği kurtarmak adına sigara mücadelesine çok kararlı biçimde devam edeceklerini belirterek, "Belki bugün için sonuçları hemen ortaya çıkmayacak ama toplum adına görev verilen bizler, bu görevi kararlılıkla yerine getireceğiz" dedi.

Dünya Sağlık Örgütünden (DSÖ) uzmanlarla birlikte, Türkiye'de tütünle mücadelede yürütülen çalışmalar ve gelinen aşamayı değerlendiren Akdağ, dünyada tütün kullanımının önlenmesine yönelik ciddi tedbirler alındığına işaret etti.

Uluslararası örgütlerle iş birliğine değinen Akdağ, UNICEF ve OECD raporlarında Türkiye'nin sağlık alanındaki ilerlemelerine yer verildiğini anımsattı. Akdağ, DSÖ ile de acil durumlarda ve genel sağlık konularıyla ilgili yakın çalışmalar yürüttüklerini söyledi.

5 bin kişi üzerinde yapılan bir araştırmaya göre, katılımcıların yüzde 95'inin sigarayı zararlı bulduğunu, yüzde 82'sinin de kapalı alanlardaki sigara yasağına ilişkin yasayı desteklediğini ifade eden Akdağ, anketi cevaplayanların yüzde 44'ünün de sigara kullandığına dikkati çekti.

19 Temmuzdan itibaren lokanta, kahvehane, bar ve kafeterya gibi yerlerde de sigara yasağının başlayacağını kaydeden Akdağ, birçok yerde şimdiden bu uygulamanın başlatıldığını söyledi.

Türkiye'de kızamık, sıtma ve tifo gibi bulaşıcı hastalıklardan ölümler olmadığını belirten Akdağ, artık kanser ve kalp hastalıklarının hastalık yükü açısından ön plana çıktığını, bunların en önemli nedeninin de sigara olduğunu söyledi.

DSÖ Tütünle Mücadele Birimi 2. Başkanı Armando Peruga da Türkiye'deki incelemeleri ile ilgili değerlendirmede bulunurken, gelinen noktanın çok iyi olduğunu ama daha yapılacak çok iş bulunduğunu söyledi.

Bar, kafe ve restoran gibi yerlerde 19 Temmuzda başlayacak sigara yasağı ile ilgili hazırlıkların sürdüğünü kaydeden Peruga, "Tütün endüstrisi bu yasaklara karşı bir gayret içinde. İnternet üzerinden sigara satışı mutlaka yasaklanmalı ve satış noktaları daha iyi düzenlenmeli. Çünkü tütün endüstrisi bunu çok iyi kullanıyor" şeklinde konuştu.

Ersöz ve Şahin ile ilgili soruşturma

Akdağ, toplantıya gelişinde, emekli Tuğgeneral Levent Ersöz'ün Haseki Eğitim ve Araştırma Hastanesinden başka bir hastaneye sevki ile eski Özel Hareket Daire Başkan Vekili İbrahim Şahin adına İstanbul Lütfi Kırdar Kartal Eğitim ve Araştırma Hastanesinde daha önce düzenlenen sağlık kurulu raporları ile ilgili başlatılan soruşturma konusundaki soru üzerine de "Evet, Teftiş Kurulu Başkanlığımıza bir talimat verdim. Bu kişilerin sevk ve raporlarıyla ilgili bakanlığımız bir soruşturma yapıyor. Şu anda henüz soruşturmanın detaylarıyla ilgili bir şey söyleyecek ayrıntı bende yok. Zannediyorum ki 1-2 hafta içerisinde soruşturmayla ilgili sonuçlar ortaya çıkacak ve kamuoyumuzu da Teftiş Kurulunun raporu doğrultusunda bilgilendireceğiz" dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber