Karakola AB standardı

Haber Giriş : 12 Aralık 2004 07:42, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Türk Polisi, AB ile yürütülen ?Eşleşme? projeleri kapsamında, bir yandan fiziki imkanlarını iyileştirirken diğer taraftan topluma hesap verme ve halktan özür dilemenin ön adımlarını atıyor. Uygulamaya konulan proje ile polis, yanlış eylem ve davranışlarından dolayı kamuoyuna hesap verecek ve medya aracılığıyla halktan özür dileyecek. Emniyet Genel Müdürlüğü heyetleri zaman zaman AB ülkelerine ziyaretler yapılarak, modern-standart teşkilat ve birimleri yerinde inceliyor. Yapılan gözlemler kayda geçirilerek, Türkiye'de uygulamasına geçiliyor. Bunun son misallerinden biri de, karakol ve polis merkezlerinin iyileştirilmesi projesi olarak gündeme geldi.

Finans AB'den
AB'nin, 2 milyon 580 bin euro finans desteği sağladığı proje, önümüzdeki dönemde hayata geçirilecek. Proje, polis teşkilatının halka hesap vermesinin yanı sıra, karakol ve polis merkezlerine de ?standart? getiriyor. Bundan böyle, belirlenen modeller dışında, derme-çatma veya gecekonduvari karakollar yapılamayacak.
Türkiye çapındaki 271 karakol ile 892 polis merkezi proje kapsamında AB standartlarına uygun dizayn edilecek. Yeni yapılacak karakol ve merkezlerde bu standartlara uygun belirlenecek 3 örnek model uygulanacak. Pilot seçilecek karakol ve merkezlerde, görevli personel ve ziyaretçiler için, dinlenme ve bekleme odalarının yer aldığı ?hayat alanları? kurulacak. Polislere yönelik hayat alanında, gazete okuyup, televizyon izleyebilecekleri dinlenme odası olacak. Bu odalarda polisler satranç oynayıp, kitap ve gazete okuyabilecek. Şeffaflık kapsamında polis teşkilatı, personelinin karışabileceği olumsuz eylem ya da davranışlar karşısında halka ve kamuoyuna hesap verecek. Bugüne kadar çeşitli suç, olumsuz eylem ya da davranışa giren her rütbedeki personel hakkında ?adli? ya da ?idari? soruşturma açılarak ceza yoluna gidiliyordu. Buna ilave olarak, emniyet teşkilatı, yeni uygulama ile kamuoyuna çıkıp hesap verecek ve ulusal ya da yerel medya aracılığıyla halktan özür dileyecek.

Nezarethaneler
Nezarethaneler, Avrupa İşkenceyi Önleme Komitesi'nin hazırladığı ?rapor? ve ?tavsiyeler? dikkate alınarak 7 metre ebatında dizayn ediliyor. Nezarethanelerin içinden kalorifer, su gibi tesisat boruları geçmeyecek. Bu sayede ?intiharlar? önlenecek. Nezarethane içine 50x50 ebatında havalandırma pencereleri konulacak.

türkiye

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber