MEB'den Yönetici Atamayı Ömürboyu Yapmayın Emri

MEB'de 5 yıldır en çok konuşulan gündem maddesi Yönetici Atamalarıdır. Milyonları ilgilendiren bu konuda mağduriyet yaşayan ya da birebir takip eden onbinlerce eğitimci bulunmaktadır. Bu konu artık içinden çıkılmaz bir hal almaya başlamıştır. Bu hususun en önemli sorumlusu lanse edilmeye çalışıldığı gibi ne her hukuksuz yönetmeliği dava eden eğitim sendikalarıdır ne de yapılan mevzuatı hukuka aykırı bulan mahkemelerdir. Bu konudaki tek kusurlu hukuksuzluğu ya da siyasi rantı felsefe edine idaredir.

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 25 Şubat 2009 00:39, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Yıllardır süren yargı sürecinden sonra 24.04.2008 tarihli yönetmelik ve değişen Ek-2 Yönetici Değerlendirme formuna göre hukuki hiçbir sorun olmadan yönetici atamalarının yapılması mümkün iken atamaların yapılmasını ömür boyu erteleyen bir karar ve emri sayın bakanca yürürlüğe girmiştir.

Yönetmelik ve değişikliklerin ardından yayımlanan 2008/74 Nolu genelge de ?Bu nedenle valilikler boş eğitim kurumu yöneticilikleri için duyuru yaparken, eğitim kurumlarının özellikleri ve eğitim-öğretimin aksatılmaması gibi hususları dikkate alarak yönetici atama işlemlerini bir an önce gerçekleştireceklerdir.?

hükmü bulunmaktadır. Bu genelge doğal olarak MEB Bakanı Sayın Hüseyin ÇELİK imzasıyla yayımlanmıştır.

Akabinde Sayın Bakanın imzasıyla yayımlanan 9 Eylül 2008 tarih ve B.08.0.PGM.0.23.10.04-456/77812 sayılı "Atamaların durdurulması" konulu emrini açıklayan MEB Personel Genel Müdürlüğünün yazısında;

"5- Öğretmen ihtiyacı bulunan eğitim kurumlarına ücretli öğretmen görevlendirilmesi ile yöneticiliği boş bulunan okullara aynı okul öğretmenlerinden yapılacak görevlendirmelere ilişkin iş ve işlemler"in atamaların durdurulmasında istisna olan bir durum olduğu belirtilmiştir.

Aynı konuda 2.dönemi kapsaması adına bir hafta önce bakan imzasıyla yayımlanan 18.02.2009 tarih ve 18769 sayılı emirde konu ile ilgili olarak ?5- Eğitim kurumları yöneticilerine valiliklerce yapılacak başvuru ve atama süreçlerine ilişkin iş ve işlemler,? in kapsam dışı olduğu yani yapılabileceği belirtilmiştir. Bu emirdeki hükümler incelendiğinde hukuki olarak;

1- Görevlendirme olarak yönetici çalıştırılmaması gerektiği,

2- Çalışan yöneticiler görevlerine devam etseler bile 6 aylık olan onay süreleri dolduğunda onaylarının uzatılmaması gerektiği,

3- Asaleten yönetici atamalarının bir an önce yapılması gerektiği

Emrini belirtmektedir.

Gelinen noktada bakanlıkça yayımlanan 2009/23 nolu Genelgede belirtilen;

?Yönetici İhtiyacı ve eğitim-öğretim hizmetlerinin aksatılmadan sürdürülebilmesi hususları birlikte değerlendirilerek, bazı illerde duyuru ve atamalar ilgi (b) Genelgenin yayımı tarihinden itibaren başlatılmış olabileceği gibi, bazı illerde yarıyıl ve yaz tatilinde de yapılabilecektir.

Bu çerçevede;

İlgi (a) Yönetmelikte, her derece ve türdeki eğitim kurumlarının her kademedeki yöneticilerinin atama sürecine ilişkin planlama, duyum ve atama takvimini belirleme yetkisi valiliklerde bulunmaktadır. Her ne kadar ilgi (b) Genelgede yönetici atamaya ilişkin iş ve işlemlerin bir an önce sonuçlandırılacağı belirtilmiş İse de münhasıran belirli bir tarihe kadar sonuçlandırılacağı yönünde bir belirleme ya da sınırlama yapılması gerektiği anlaşılmayacaktır.?

Hükmü gereği atamaları yapıp yapmamak tamamen keyfi bir durumdur. Bu husus emir ister 29 Mart öncesi ister 29 Mart sonrası, ister öğretim yılı arası, ister öğretim yılı ortası anlamına gelmektedir.

Bu da halen vekâleten ya de geçici görevlendirme ile sürdürülen eğitim yöneticiliklerine keyfi bir şekilde atama yapılması ya da yapılmaması anlamını taşımaktadır.

Bu konuda yargı ne demiştir bir de onu hatırlayalım: Danıştay verdiği kararlarda geçici görev ya da vekâleten yapılan görevlendirmelerin kamu idaresinin işleyişi açısından gerekli fakat kısa süreli görevler olduğuna, asaleten atamaların zorunluluk olduğuna işaret etmenin yanı sıra,

Danıştay 2.Dairesinin Esas No: 2007/1114 dosyaya istinaden verdiği 22.11.2008 tarihli kararında;

· İdarenin işlem ve kararlarında hukuka uygunluğun sağlanması ve idare edilenlerin hak ve menfaatlerinin korunmasını esas almak zorunda olduğu ve bu esasın takdir yetkisinin hukuk sınırları içinde kullanılmasıyla mümkün olabileceği, TAKDİR YETKİSİNİN ASLA KEYFİLİK ARACI OLAMAYACAĞI,

"Yasama ve yürütme organları ile idare, mahkeme kararlarına uymak zorundadır; bu organlar ve idare, mahkeme kararlarını hiçbir suretle değiştiremez ve bunların yerine getirilmesini geciktiremez."

Hükümleri yer almaktadır.

Bu hükümler bağımsız yargının ortaya koyduğu hükümler olup bunu uygulamak idarenin asli görevidir.

Bu hususlar bir yana eğitim çalışanları ve kamuoyunun dikkatini özellikle aşağıdaki hususlara çekmekte yarar vardır:

1- Eylül 2008 da geçici görevlere imkân sağlanmışken, 23.09.2008 tarihinde bu uygulamadan vazgeçmekteki kamu yararı nedir?

2- 31.10.2008 tarih ve 2008/74 sayılı genelgede yönetici atamaya ilişkin iş ve işlemlerin bir an önce sonuçlandırılacağı emredilmişken ve birçok valilikçe bu husus dikkate alınmamışken

? bazı illerde duyuru ve atamalar ilgi (b) Genelgenin yayımı tarihinden itibaren başlatılmış olabileceği gibi, bazı illerde yarıyıl ve yaz tatilinde de yapılabilecektir.?şeklinde bir emirle asaleten atamaların önünü kapatmanın amacı nedir?

Bu konuda bakanlığın tek dayanağı kendi cümlesiyle şudur: "Yönetici İhtiyacı ve eğitim-öğretim hizmetlerinin aksatılmadan sürdürülebilmesi hususları?...

Bu husus Memurlar. net'in çok önemsediği bir husustur. Fakat idarede yaşanan zafiyetlerin eğitim öğretimde daha büyük aksaklıklara yol açacağı aşikârdır.

Eğitim öğretimde aksamaya yol açılmaması hususunu her seferinde kullanan sayın yetkililere eğitim öğretim başladıktan sonra yapılan atamalarla eğitim öğretime verdikleri zararları vurguladığımız halde bu uygulamadan vazgeçmemeleri bu konudaki samimiyetlerini de açıklıkla ortaya koymaktadır?

Eğitim öğretimi bu denli düşünen sayın yetkililer ?Eğitim öğretimin başladığı 3 hafta olduğu halde 2009?1 atamalarını neden tamamlamadıklarını, bu atamaları yarıyıl tatilinde neden gerçekleştirmediklerini eğitim öğretimi düşünenler olarak sormayı bir borç biliriz.

Maksut BALMUK- Ahmet KANDEMİR

Eğitim Yöneticisi -Editör


T.C.
MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI
Personel Genel Müdürlüğü

Sayı : B.08.0.PGM.0.23.10.04- 108 / 18769 18 ŞUBAT 2009
Konu : Atamaların Durdurulması

..?????VALİLİĞİNE
( İl Millî Eğitim Müdürlüğü)

İlgi : 09.09.2008 tarihli ve B.08.0.PGM.0.23.10.04-456/77812 sayılı yazı.

Bilindiği gibi 2008-2009 eğitim ve öğretim yılı birinci yarıyıl döneminde, yargı kararlarının uygulanmasına yönelik atamalar ile sağlık durumu özrü ve olağanüstü durumlar dışındaki her türlü atama ve görevlendirme dâhil yer değiştirme işlemleri, İlgi yazı ile durdurulmuştur.

Bu uygulama;
1- 2009-1 Atama Döneminde atanacak kadrolu ve sözleşmeli öğretmenlere ilişkin iş ve işlemler,
2- Öğretmenlerin İl İçi İsteğe Bağlı Yer Değiştirme Kılavuzuna göre 2009 yılında yürütülecek olan iş ve işlemler,
3- Fen Liseleri, Sosyal Bilimler Liseleri, Spor Liseleri ile Her Türdeki Anadolu Liselerine Öğretmen Başvuru ve Atama Kılavuzu'na göre 2009 yılında yürütülecek iş ve işlemler,
4- Bilim ve Sanat Merkezlerine Öğretmen Başvuru ve Atama Kılavuzu'na göre 2009 yılında yürütülecek olan iş ve işlemler,
5- Eğitim kurumları yöneticilerine valiliklerce yapılacak başvuru ve atama süreçlerine ilişkin iş ve işlemler,
6- Öğretmenlerin Özür Durumuna Bağlı Yer Değiştirme Kılavuzu'nda belirtilen faaliyet takvimine göre sağlık ve olağanüstü hâllere bağlı olarak Nisan ayında yapılacak olan iş ve işlemler,
7- Norm kadro fazlası durumunda olanlar ile soruşturmaya dayalı olarak görev yeri değişikliği teklif edilenlerin yer değiştirme işlemleri hariç olmak üzere, ikinci yarıyıl dönemi sonuna kadar devam edecektir. Bu konuda herhangi bir talep ve teklifte bulunulmaması hususunda bilgilerinizi ve gereğini rica ederim.

Doç. Dr. Hüseyin Çelik
Milli Eğitim Bakanı


Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber