Orman işçisine 5 yılın ardından toplu sözleşme

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 04 Mart 2009 11:02, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

- Orman Genel Müdürlüğünde 5 yıllık yetki mücadelesinin ardından başlayan ve yaklaşık 25 bin orman işçisini kapsayan toplu iş sözleşmesi görüşmelerinde 6 günde anlaşmaya varıldı.

Türk-İş'e bağlı Orman-İş Sendikası ile girdiği mücadelede uzun süren bir yargı sürecinin ardından yetkiyi alarak toplu iş sözleşmesi masasına oturan Hak-İş'e bağlı Öz Orman-İş Sendikası kısa sürede işveren temsilcileriyle anlaşma sağladı.

Yargıtay'ın toplu iş sözleşmesi yetkisini Öz Orman-İş'e vermesinin ardından 25 Şubatta başlayan görüşmelerde, 6 günlük müzakere sonunda sendika, Türk Ağır Sanayi ve Hizmet Sektörü Kamu İşverenleri Sendikası ve Orman Genel Müdürlüğü yetkilileri ile mutabakata vardı.

Taraflar, Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu ile bazı bakanların da katılması beklenen törenle 9 Martta, 2005-2006-2007 yıllarını kapsayan 3 yıllık toplu sözleşme imzalayacak.

Sendika daha sonra 2008 ve 2009 yıllarını kapsayan toplu iş sözleşmesi için bir kez daha Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığına yetki başvurusunda bulunacak. Orman-İş Sendikası ise bu yeni toplu sözleşme yetkisi sürecinde itirazda bulunabilecek.

Öz Orman-İş Genel Başkanı Settar Aslan, yetki davasının sonuçlanmasından kısa bir süre sonra işveren temsilcileriyle 25 Şubatta toplu sözleşme masasına oturduklarını ve 2 Mart itibariyle anlaşma sağladıklarını bildirdi.

Aslan, işçilerin ve ülkenin gerçeklerini dikkate alarak makul bir noktada buluşup, geriye dönük olarak 2005-2006-2007 yılları için uzlaşmaya vardıklarını dile getirdi. Üyelerinin zaten kamu işçilerine yapılan zamdan yararlandıklarına işaret eden Aslan, ancak 16 ay 8 günlük bir fark alacakları bulunduğunu ve bunun telafisini sağlayacaklarını kaydetti. Aslan bu miktarın tam karşılığının imza günü açıklanacağını bildirdi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber