Sınıf öğretmeni, sınıfta ders anlatan değil orkestra şefi olmalı

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 05 Mart 2009 23:15, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:59

Dumlupınar Üniversitesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr.Turan Temur'un konuk olduğu ve sunuculuğunu Radyo Dumlupınar Genel Yayın Yönetmeni Özlem Soyer Zeyrek'in yaptığı Akademik Gündem Programında Türk Eğitim Sistemi ve yeni öğretim programı enine boyuna tartışıldı.

Yrd. Doç. Dr. Turan Temur yaptığı konuşmada 2004-2005 yıllarında ilk olarak uygulamaya başlanılan yeni öğretim programıyla geçmişten çok farklı öğretmen merkezli değil öğrenciyi merkez alan onu etkin kılan bir yaklaşımdan söz edilebileceğini belirtti.

Milli Eğitim Bakanlığı Talim Terbiye Kurulu tarafından hazırlanan yeni İlköğretim Programının hazırlık aşamasında komisyonlarda bizzat görev alan Dumlupınar Üniversitesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Turan Temur programda Türk Eğitim Sisteminin dönüm noktası olarak ifade ettiği yeni öğretim programı ve eğitim sistemimizdeki yenilikler hakkında şunları kaydetti;

?Bu yeni öğretim programlarının hazırlanma aşamasında ciddi çalışmalar yapıldı. Birey yetiştirme politikalarını düzenlemek amacıyla 2004 yılında Talim Terbiye Kurulu Prof. Dr. Ziya Selçuk başkanlığında ciddi bir atılım yaparak öğretim programlarını değiştirme kararı aldı. Bundan önceki programlar kişisel gelişim açısından öğrencilerin yaratıcı olmalarını sağlayacak yapıda değildi. Hazırlanan yeni program ile öğrenci bilgiyi kendisi araştıracak bulacak o bilgiyi çözümleyebilecek ve eleştirecek herhangi bir problemle karşılaştığında problemini kendisi çözebilecek seviyeye getirmeyi amaçlamaktadır. Yeni eğitim programının eğitim tarihimizde dönüm noktası olduğu görüşündeyim. Bu yeni öğretim programını dönüm noktası kabul etmemizin nedeni ise önceki programlar davranışsal psikolojiye önem verirken yeni program yapısalcı bir yaklaşımla işi ele almakta. Burada öğretmenin rolünde bir değişim söz konusu öğretmenlerin sınıf içerisinde ders anlatan konumda değil o sınıf ortamını düzenleyen adeta bir orkestra şefi olarak algılamayı öngörmekte. Bu program öğretmenin aktifliğinden daha çok öğrencinin etkin olarak katılımını sağlayan bir bakış açısı getirdi. Bilgiye bakış açısı, bilgiyi sunma yöntemi diğer programlardan oldukça farklı. Programlar ölçme değerlendirme yöntemlerini de değiştirdi klasik ölçme anlayışından uzaklaşıldı yeni sistemle hem sonuç hem de süreç değerlendirmeye alındı.?

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber