Polis merkezlerinde kurşun geçirmez pencere ve kapı sistemleri kullanılacak

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 06 Mart 2009 13:35, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Türkiye genelinde yaklaşık bin 300 Polis Merkezi'nin güvenliğinin artırılması için yeni bir çalışma başlatıldı. 2009'u "Polis Merkezleri Yılı" ilan eden İçişleri Bakanlığı, Polis Merkezleri'nde kurşun geçirmez pencere ve kapı sistemlerinin kullanılması talimatı verdi. Bu çerçevede Emniyet Genel Müdürlüğü ile TOKİ arasında imzalanan "Örnek Polis Merkezleri Yapımına ilişkin Protokolü" kapsamında 6 ayrı ilde örnek nitelikte çok fonksiyonlu Polis Merkezi hizmet binaları yapılacak.

Proje hayata geçirilirken, öncelikli iller için fiziki özellikleri ve iklim koşullarının yanında yerleşim merkezlerinin nüfus yoğunluğu, bölgelerin güvenlik risk potansiyeli ile diğer etkenler de göz önünde bulundurulacak. Geliştirilen bu modellere bağlı olarak 81 ilde kademeli şekilde birer adet Polis Merkezi yapılacak.

Polis Merkezlerinde, değişen güvenlik ihtiyaçlarına cevap verebilen modern mimariye sahip, bilgi-iletişim sistemleri ile donatılmış; kapalı atış poligonu, spor salonu, eğitim ve toplantı odaları, fiziki şartlan uygun görüntülü ses ve kayıt imkânı olan nezarethane ve ifade alma odaları, şüpheliler için özel giriş çıkış yerleri ile çevre güvenliğini sağlayan elektronik sistemleri içermesi amaçlanıyor.

İçişleri Bakanı Beşir Atalay imzasıyla 81 ilin emniyet müdürlüklerine bu konuda bir genelge gönderildi. Polis merkezlerinin önemine dikkat çekilen genelgede, Türkiye koşulları bakımından polis merkezleri hizmet binalarında şu özelliklerin bulunması istendi: "Nezarethaneler ve ifade alma odalarının, İnşaat Emlak Dairesi Başkanlığı'nca belirlenen ve Polnet'de yer alan kriterlere uygun olması ve bu mekanlarda tesis edilecek ses ve görüntü kayıt sistemlerine ilişkin getirilen asgari standartları taşıması sağlanacak. Genel hizmetler bakımından ise toplantı ve eğitime yönelik kullanılabilen çok amaçlı salon, dinlenme odası ve mutfak, soyunma dolabı ve duşlar, yeterli büyüklükte ve personelin rahat çalışmasına imkan veren ofisler ile bilgi sistem alt yapısı bakımından Polnet ve internet erişimi imkanı asgari standartlardır. Polis merkezleri hizmet binalarının ve çevre güvenliğinin sağlanmasında, esas olarak kapalı devre kamera sistemleri kurşun geçirmez pencere ve kapı sistemleri kullanılacak. Polis merkezi sorumluluk alanının genel güvenlik durumuna, yapılan risk analizlerine ve tehlike algılamasına göre çevre emniyet nöbetçisi görevlendirilebilecek, yaz ve kış şartlarına uygun nöbetçi kulübeleri sistemi de tesis edilecek."

Polis merkezlerinde görev yapan deneyimli personelin tespit edilerek diğer birimlerce alındığı dolayısıyla polis merkezlerinde yürütülen hizmetlerin kalite ve verimliliğinin olumsuz yönde etkilendiğine dikkat çekilen genelgede, bu nedenle fakülte veya yüksek okul mezunu personelin bu birimlerde istihdamına ağırlık verilmesi istendi.

Hizmet binalarında, güvenlik hizmetleri için gerekli her türlü teknik ve diğer alt yapı donanımı temin edilerek eskiyen malzemelerin de yenilenmesi gerektiği belirtilirken; polis merkezlerince yürütülen hizmetlerin önemi ve önceliği göz önünde bulundurularak bu birimlerin taşıt, araç-gereç ve teçhizat yönüyle güçlendirilmesinin sağlanacağı kaydedildi.

Özellikle faili meçhul olayların aydınlatılmasında Polis Merkezi personelinin deneyimlerinden faydalanılarak ihtisas birimleri ile birlikte koordineli çalışmalarının sağlanacağının ifade edildiği genelgede, ülke genelinde Polis Merkezlerinin yılda yaklaşık 6 milyon adet tebligat ve adres tespiti işlemini yerine getirdiğine dikkat çekilerek "Bu işlemlerin Polis Merkezlerince yürütülen asli hizmetlerin önemli derecede aksamasına neden olduğu, özellikle adres tespiti işlemlerinin Kimlik Paylaşım Sistemi verilerinin kullanılarak yürütülmesi, bu çerçevede polisten adres tespiti ile ilgili talepte bulunulmasının önlenmesi ve ilgili kurum ve kuruluşlarca bu sistemlerin kullanılmasının sağlanması" istendi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber