Bakan Yıldırım: Finansal sistemimizi güçlendirdik

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 06 Mart 2009 17:17, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

ERZİNCAN- Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, 2001 krizinde 21 bankanın batmasının, fona devredilmesinin ülkeye maliyetinin 60 milyar dolar olduğunu kaydetti. Yıldırım, bu paranın 15-20 milyar dolarının kurtarıldığını belirterek, "Türkiye yüzde 20 fakirleşti. İşte bu hatalara bir daha düşmemek için finansal sistemimizi güçlendirdik." dedi.

Bakan Yıldırım, bir dizi açılışlar yapmak üzere memleketi Erzincan'a geldi. Yıldırım, Türkiye İş Kurumu İl Müdürlüğü Mesleki Eğitim Kursları'nın açılışına katıldı.

İş-Kur Müdürlüğünün koordinasyonu ile gerçekleştirilecek olan 30 meslek dalındaki kurslar 4 Mart 2009 tarihi itibariyle açıldı. 579 kadın ve erkek gençlerin katılacağı kursta, kursiyerlere teorik ve uygulamalı eğitime tabi tutulacak. İstihdam garantili kurslarda, kursiyerler cüzi miktarda ücrette alabilecek. Kültür Merkezi Salonu'nda düzenlenen programa Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, Vali Abdulkadir Demir, AK Parti Erzincan Milletvekili Sebahattin Karakelle, Belediye Başkanı Mehmet Buyruk, Erzincan Üniversitesi Rektörü Prof.Dr.Erdoğan Büyükkasap, kurum müdürleri ve kursiyerler katıldı.

Açılış konuşmasında Erzincan Valisi Abdulkadir Demir, gelişen teknoloji ve karmaşıklaşan ekonomik sistemler ile insan kaynaklarında kalite ve eğitimli iş gücünün önem kazandığını söyledi. "Artık günümüzde her işi yapan değil bir işi en iyi yapan insan aranır olmuştur." diyen Vali Demir, "Bu sebeple insana ve eğitime olan yatırım, en önemli görevimiz olmalıdır. Erzincan da İş Kurumu kayıtlarına göre 2008 yılı sonu itibariyle 2bin 757 erkek, 936 kadın almak üzere 3 bin 693 kayıtlı işsiz bulunmaktadır. Bunların yarıdan çoğunu vasıfsız iş gücü oluşturmaktadır. İşsizlikle mücadele ve KOBİ'lerin ihtiyaç duyduğu eleman ihtiyacını karşılamak amacıyla 2009 yılında 10 ayrı meslek dalında 43 guruba yönelik 790 kişinin meslek edindirilmesi planlanmıştır." şeklinde konuştu.

Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım ise işsizlere iş bulmanın birinci öncelikli konu olduğunu belirtti. Yıldırım, "Sadece Erzincan'da değil, bu Türkiye'de de böyle. Bu kriz o kadar amansız bir şekilde dünyayı kasıp kavuruyor ki, Almanya'da son 3 ayda 4 milyon, Amerika'da 6 milyon kişi işinden oldu. Bırakın işsizlere iş bulmayı mevcut işini kaybeden dünyada milyonlarca insan var. Bunun sebebi tabii, dünya ticareti durdu, üretim durdu. Dünyadaki finansal piyasalar bozuldu. Eğer biz 2000-2001 krizini yaşamamış olsaydık ve ondan sonra bankalarımıza finans sektörümüze çeki düzen vermemiş olsaydık bugün içinde bulunacağımız durumu düşünmek, konuşmak bile istemezdik. Allah'a şükür sapa sağlam. Hortumlanan, içi boşaltılan bankalar artık yok." dedi. 2001 krizinde 21 bankanın batmasının, fona devredilmesinin ülkeye maliyetinin 60 milyar dolar olduğunu ve bu paranın 15-20 milyar dolarının kurtarıldığını kaydeden Bakan Yıldırım, "Kimden gitti bu para, milletten gitti. Türkiye yüzde 20 fakirleşti. Herkesin cebindeki 5 liranın 1 lirası bu hortumlanan bankalarda kayboldu gitti. Diğer şeyleri saymıyorum. İşte bu hatalara bir daha düşmemek için biz finansal sistemimizi güçlendirdik. Bugün öz kaynak borç oranları dünyada en iyi bankalar Türk bankalarıdır." diye konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber