Sefa Sirmen'e Yargıtay şoku

Kaynak : Vatan
Haber Giriş : 13 Mart 2009 08:40, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:01

5. Ceza Dairesi bozma kararında hazırlanan bilirkişi raporlarının yetersiz olduğunu belirtti.

ANKARA - Yargıtay 5. Ceza Dairesi, İzmit Büyükşehir Belediyesi Kentsel ve Endüstriyel Su Temin Projesi (Yuvacık Barajı) ile ilgili ?Devlet alımına fesat karıştırdıkları? iddiasıyla yargılanan ve aralarında Gama Yönetim Kurulu Başkanı Erol Üçer, Güriş Yönetim Kurulu Başkanı İdris Yamantürk ve İzmit Büyükşehir Belediyesi eski Genel Sekreteri Kadri Veziroğlu'nun da bulunduğu 10 kişi hakkında verilen beraat kararını bozdu.

10 kişiye beraat bozuldu

Ankara 7. Ağır Ceza Mahkemesi, dönemin Hazine Müsteşarlığı Dış Ekonomik İlişkiler Daire Başkanı Esma Serhat Güray, dönemin Başbakanlık Müşaviri Mehmet Aydın Karaöz, İzmit Büyükşehir Belediyesi eski Genel Sekreteri Kadri Veziroğlu, Par Danışmanlık yetkilisi Mehmet Bülent Özgün, dönemin Hazine Müsteşarlığı Dış Ekonomik İlişkiler Genel Müdürleri Ata Murat Kudat, DPT Müsteşar Yardımcısı Mehmet Yavuz Arınsoy, dönemin Hazine Müsteşarlığı Sosyal Sektörler Koordinasyon Daire Başkanı Bahaettin Gülgör, Güriş Yönetim Kurulu Başkanı İdris Yamantürk, dönemin Hazine Müsteşarlığı Yabancı Sermaye Genel Müdür Yardımcısı Osman Emed ve Gama Yönetim Kurulu Başkanı Erol Üçer hakkında, üzerlerine atılı suçun yasal unsurları oluşmadığı ve sanıkların suçu işlediklerine dair kesin ve yeterli delil bulunamadığından beraatlerine karar vermişti. Kararın temyiz edilmesi üzerine dosyayı görüşen Yargıtay 5. Ceza Dairesi, yerel mahkeme kararını oy birliğiyle bozdu.

Daire'nin kararında, sanık Esma Serhat Güray hakkında, suç teşkil ettiği iddia edilen eylemiyle ilgili ek iddianame düzenlenmesi konusunda yazılan yazının sonucu beklenilmeden ve gereği yerine getirilmeden hüküm kurulmasının bozma nedeni sayıldığı belirtildi. Kararda, ?Baraj yapımı konusundaki uygulamalar ve ihale mevzuatından anlayan bilirkişilerden oluşturulacak heyetten rapor alınması istenildiği halde, mahkemece nasıl tayin edildikleri anlaşılamayan bilirkişilerin, il adli yargı adalet komisyonu tarafından her yıl düzenlenen listede yer alan gerçek veya tüzel kişiler arasından seçilmediği, seçilmeme gerekçesinin de mahkeme kararında gösterilmediği? belirtildi. Daire'nin kararında, bu durumun kanuna aykırı olduğu vurgulandı.

Bilirkişi, kanuna aykırı

Bilirkişi raporunda da ?Baraj yapımında hazine ve belediyenin zararına işlemlerin olup olmadığının, hak ediş raporlarındaki fiyatlarla rayiç fiyatları arasında fark bulunup bulunmadığı, varsa hazine ve belediyenin zararında olan işlemlerin neler olduğu, haksız çıkar sağlanıp sağlanmadığı? konularında yeterli açıklamaların yapılmadığı ifade edildi. Bu nedenlerle raporunun içeriğinin yetersiz olduğu ve yetersiz rapora dayanılarak hüküm kurulmasının bozmayı gerektirdiği kaydedildi.

Bozma kararı Sefa Sirmen'i etkileyecek

CHP'li Sefa Sirmen hakkında Yuvacık Barajı nedeniyle başlatılan soruşturma, 2002'de milletvekili seçilmesinden sonra ayrılmıştı. Ancak diğer 15 sanık hakkında Ankara 7. Ağır Ceza Mahkemesi'nde beraat kararı verilmişti. Sirmen hakkındaki soruşturma ise 2007'de milletvekilliğinden ayrılmasıyla açıldı. Soruşturma sonunda 9 Eylül 2008'de Sirmen hakkında Kocaeli Ağır Ceza Mahkemesi'nde dava açıldı. Davayı açan Kocaeli Cumhuriyet Başsavcı Vekili İsmet Acar tarafından hazırlanan iddianamede, Sirmen'e Yuvacık Barajı projesine onay vererek ?Devlet hazinesinden kazanç sağlamaya yönelik davranışlarda bulunduğu, Gama-Güriş konsorsiyumuna mevzuata aykırı çıkar sağlandığı? iddiaları yöneltildi. Başsavcı Vekili Acar, Sirmen'in Ankara 7. Ağır Ceza Mahkemesi'nde yargılanan sanıkların beraat ettiği yönündeki savunmasını da bu kararın henüz kesinleşmiş olmaması nedeniyle dikkate almadığını belirtti. Acar, TBMM Araştırma Komisyonu raporundaki bulgular nedeniyle Sirmen'in yargılanması gerektiğini belirtti. Yargıtay'ın, beraat eden 15 sanıkla ilgili verdiği bozma kararı Sirmen'in yargılandığı davayı da etkileyebilecek. Bilirkişi raporlarında sanıkların kusurlu bulunması durumunda Sirmen'in yargılandığı davayla bu davanın birleştirilmesi de gündeme gelebilecek.

?Yuvacık, Türkiye'nin en büyük yolsuzluğu?

AKP'li Ergün, ?Kimse 60 milyon dolarlık iş için devleti 4 milyar dolar ödemeye mahkûm edemez. Baykal'ın, 'Beraat etti' dediği Sirmen yeniden yargılanacak? dedi

ANKARA-AKP Grup Başkanvekili Nihat Ergün, Yuvacık Barajı davasının kapağının yeni baştan açıldığını belirterek, ?Sayın Baykal'ın, 'beraat ettiler' dediği, Sefa Sirmen ve arkadaşları, bu davada yargılanacak. Davanın duruşması 29 Nisan'da? dedi. Ergün, ?Kimsenin devleti, 60 milyon dolarlık bir iş için, 4 milyar dolar ödemeye mahkum etmesini kabul edemeyeceklerini? söyledi.

60 milyon $ nasıl büyüdü

Ergün, TBMM'de düzenlediği sohbet toplantısında, CHP'nin Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı adayı Sefa Sirmen'in de adının geçtiği Yuvacık Barajı olayına da değindi. CHP lideri Deniz Baykal'ın, ?Siz bu işleri konuşuyorsunuz ama bizim arkadaşlarımız bu işlerden beraat etti? demesi nedeniyle daha önce bir çok kez konuşulan bu konuyu tekrar gündeme getirdiğini ifade eden Ergün, Baykal'ın sözlerinin doğru olmadığını savundu. Ergün, şunları söyledi: ?O dönemde Yuvacık Barajı'nın önemli bir bölümü tamamlanmış ve 60 milyon dolarlık bir işi kalmış. DYP-SHP koalisyonu döneminde, devlet 60 milyon dolar bulamamış ve 'yap-işlet-devret modeliyle tamamlayalım'denilmiş. Sonra bir organizasyonla 60 milyon dolarlık iş için, 890 milyon dolar bulmuşlar. Ve sözleşme yapıp 890 milyon doları '15 yılda ödeyelim'demişler. Parayı getiren İngiliz ve Japonlara, 142 milyon metreküp suyun satışı Hazine'ce garanti edilmiş, 'Suyun parasını vatandaştan tahsil edin, edemezsiniz biz vereceğiz'denilmiş. Ama zaten tahsil edilememiş. 15 yıllık ödeme planıyla Hazine ayda 20 milyon dolar, yılda 240 milyon dolar ödüyor. Bu da yaklaşık 4 milyar doları buluyor. 60 milyon doların 15 yıllık ödeme planıyla geldiği rakam, 4 milyar dolar.?

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber