TSK'dan işsizliğin çözümüne katkı

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 13 Mart 2009 13:19, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

- Genelkurmay Başkanlığı İletişim Daire Başkanı Tuğgeneral Metin Gürak, her erkek Türk vatandaşının askerlik hizmeti amacıyla Türk Silahlı Kuvvetleri'ne (TSK) katıldığı dikkate alınarak erbaş ve erlerin, askerlik görevinin yanı sıra, gönüllülük esasına bağlı olarak sivil yaşamda da istifade edebilecekleri bir alanda meslek sahibi olmalarını sağlamak maksadıyla kapsamlı bir projenin uygulanmasına devam edildiğini bildirdi.

Gürak, Genelkurmay Başkanlığı Karargahı'ndaki haftalık basın bilgilendirme toplantısında, Türk Silahlı Kuvvetleri'nin Türkiye'nin önemli sorunlarından biri olan işsizlik sorununun, sınırlı ölçüde de olsa çözümüne katkıda bulunmak amacıyla yürüttüğü yetenek kazandırma ve modern tarım ve hayvancılık kursları hakkında bilgi verdi.

İşin gerektirdiği niteliklere sahip olmamanın işsizliğin nedenlerinden biri olduğuna dikkati çeken Tuğgeneral Gürak, mesleksizlik sorununun Türkiye'de yaygın bir şekilde yaşandığını söyledi.

Tuğgeneral Gürak, her erkek Türk vatandaşının askerlik hizmeti amacıyla TSK'ya katıldığı dikkate alınarak erbaş ve erlerin, askerlik görevinin yanı sıra, gönüllülük esasına bağlı olarak sivil yaşamda da istifade edebilecekleri bir alanda meslek sahibi olmalarını sağlamak maksadıyla kapsamlı bir projenin uygulanmasına devam edildiğini anlattı. Tuğgeneral Gürak, bu kapsamda Genelkurmay Başkanlığınca, hem eğitici temini hem de eğitim sonunda geçerli olabilecek sertifika alınabilmesi amacıyla Tarım ve Köyişleri Bakanlığı ve Milli Eğitim Bakanlığı ile protokol imzalandığını belirtti.

Yapılan protokol ile radyo-televizyon tamirciliği, kaynakçılık, oto tamirciliği, yabancı dil, turizm ve otelcilik, bilgisayar kullanımı, bilgisayar bakım ve onarımı gibi 178 farklı alanda eğitim verilebildiğini ifade eden Tuğgeneral Gürak, projenin uygulanmaya başlandığı 8 Şubat 2000'den 31 Aralık 2008 tarihine kadar, düzenlenen 33 bin 642 yetenek kazandırma kursuna 719 bin 216 personel katıldığını ve 566 bin 354'ünün başarılı olduğunu bildirdi. Tuğgeneral Gürak, kurs başarı oranının yüzde 79 olduğuna dikkati çekti.

Ayrıca, sivil yaşamda sürdürülen bazı işlerin, modern ve bilimsel yöntemlere göre icrasına imkan vermek amacıyla arıcılık, bağcılık, su ürünleri, meyvecilik, sebze yetiştiriciliği, gübre ve gübre kullanımı gibi 20 farklı konuda düzenlenen 5 bin 513 modern tarım ve hayvancılık kursuna 109 bin 710 erbaş ve erin iştirak ettiğini anlatan Tuğgeneral Gürak, bunlardan 87 bin 95'inin başarılı olduğunu böylece kurs başarı oranının yüzde 79 olarak gerçekleştiğini söyledi.

Tuğgeneral Gürak, "2000-2008 yılları arasında askerlik yükümlülüğünü yerine getiren 4 milyon 431 bin 71 erbaş ve erden yüzde 16,2'sine yetenek kazandırılmış ve sertifika verilmiştir" dedi.

Yetenek kazandırma kurslarına katılan personele, askerlik hizmetinden sonra Türkiye İş Kurumuna nasıl müracaat edecekleri konusunda da bilgiler verildiğini belirten Tuğgeneral Gürak, Türkiye İş Kurumu ile koordine edilerek ihtiyaç olan iş alanlarına yönelik kursların planlanmasına öncelik verildiğini ve kursların, her celp döneminde yeni silah altına alınan Mehmetçiklerin katılışında tekrar edildiğini anlattı.

Aynı proje içerisinde, okuma yazma bilmeyen erlere yönelik olarak da okuma yazma kursları açıldığını ifade eden Tuğgeneral Gürak, bugüne kadar açılan kurslara 242 bin 584 personelin katıldığını ve bunlardan 173 bin 156'sının bu kursları başarı ile tamamladığını, başarı oranının yüzde 71 olduğunu söyledi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber