ÖTV indirimi, ikinci el satışlarını da olumlu etkileyecek

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 17 Mart 2009 16:26, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:00

İkinci el araç açık artırma şirketi Manheim'in Türkiye Genel Müdürü Cengiz Temel, otomotivdeki ÖTV indiriminin, ikinci el satışlarını da olumlu etkileyeceğini belirtti.

Cengiz Temel, yaptığı yazılı açıklamada, bugünkü koşullarda her türlü düzenlemenin geç kalınmış olsa bile sektöre ''nefes aldıracağını'' ifade etti.

Temel, ''Bu gelişmenin önümüzü bir nebze açacağına inanıyoruz. Tabii bankaların da bu düzenlemelere paralel olarak piyasada oluşacak talebe bireysel kredi musluklarını açarak katkıda bulunması gerekli. Aksi takdirde önlemlerin bir bacağının eksik kalacağını düşünüyoruz'' değerlendirmesinde bulundu.

Otomobil piyasasında bu düzenlemeyle oluşan fiyatların temmuz ayından itibaren ciddi bir artış eğilimine geçeceğini öngördüklerini ifade eden Temel, şunları kaydetti:

''ÖTV'de 3 aylık bir süre için yapılan indirim, hem yeni hem de ikinci el satışlarını olumlu etkileyecek. Hem sıfır kilometre hem de ikinci el satın almak için en ideal zaman olduğunu söyleyebiliriz. Bir daha bu fiyatlara araç almak tüketici için hayal olur. Zira piyasalara kur artışının etkileri henüz yansımadı. Üreticiler ve ithalatçılar hala devalüasyon öncesi kurlarla ürettiği ya da ithal ettiği araçları satıyorlar. Ancak stoklar tükenip, yüzde 40'a varan devalüasyonun ve ÖTV indiriminin yüzde 18-19 civarındaki etkileri de ortadan kalkınca Temmuz ayından itibaren hem sıfır hem de ikinci el araç fiyatlarında en az yüzde 25'lik bir artışın olabileceğini düşünüyoruz. Bu koşullar altında tüketicinin talebini ertelemeyerek bu fiyatlarla araç ihtiyacını karşılaması mantıklı gözüküyor. Şimdi alanlar ileride sattıklarında kazançlı çıkacaklar.''

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber