Şahin, zamanaşımında ihmali olan iki hakim ve bir savcıyı HSYK'ya sevk etti

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 18 Mart 2009 09:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Bakan Şahin, 16 Mart davasının zamanaşımına girmesinde ihmali tespit edilen 2 yargıç ile bir savcıyı, ceza almaları talebiyle Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kurulu'na sevk etti

Adalet Bakanı Mehmet Ali Şahin, zamanaşımı nedeniyle düşen davalarda yargıç ve savcıların ihmali olduğu gerekçesiyle disiplin işlemi yapan ilk bakan oldu. 16 Mart 1978'de İstanbul Üniversitesi'nden çıkan 7 öğrencinin katledilmesine ilişkin olayın davasının zamanaşımına girmesine ilişkin soruşturma başlatan Bakan Şahin, olayda ihmali bulunan yargıçları Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kurulu'na (HSYK) sevk etti. Şahin'in 2 yargıç ve bir savcı için ceza talebinde bulunduğu öğrenildi.

7 öğrenci ölmüştü

Avukatlık stajı yaptığı dönemde, İstanbul Üniversitesi'nden çıkan öğrencilere bomba atılması olayının tanıkları arasında yer alan Şahin, 7 öğrencinin öldüğü, 41 öğrencinin yaralandığı Beyazıt Katliamı davasının zamanaşımına girmesinin ardından soruşturma başlattı. Bakan Şahin, dün bu soruşturmanın sonuçlandığını NTV'ye açıkladı.

Daha önce katliamdan 5 dakika sonra olay yerine geldiğini ve yaralıların ambulansa taşınmasına yardım ettiğini belirten Şahin, şunları söyledi:

?Talimat verdim, müfettişler inceleme yaptı. Burada ihmal söz konusu denildi. Biz de ihmali bulunan hakimlerin savunmalarını istedik. Savunmaları geldikten sonra HSYK bunu inceleyecek.

Kararı orası verecek. Zannediyorum ki, zamanaşımı nedeniyle bir disiplin soruşturması yapılması da ilktir. Benim bakan olarak yapabileceğim bu kadar. Zamanaşımı kararını ise Yargıtay inceleyecek.?

?Geç kalınmış bir adım'

Davanın müdahil avukatlarından Cem Alptekin, ?Bu dava çözülebilirdi. Yıllarca anlattık. Geç kalınmış bir adım. Sevinelim mi, üzülelim mi karar vermekte çok zorlanıyoruz? dedi.

İlk yargılamada 5 kişinin beraatiyle sonuçlanan davanın dosyası bunun üzerine 1995 yılında yeniden açılmıştı. İstanbul 6. Ağır Ceza Mahkemesi?nde, 3 kişinin 7'şer kez idamla yargılandığı dava, avukatların zamanaşımı süresi dolmadığı itirazlarına rağmen zaman aşımına sokulmuştu.

Telefon dinleme cezaları incelenecek

Adalet Bakanı Mehmet Ali Şahin, yasadışı telefon dinleme ve bunların servis edilmesi gibi konulardaki cezaların yeterli olup olmadığı konusunda bürokratlara çalışma yapmaları talimatı verdiğini belirterek, ?İletişim bilgileri, ancak yargı kararıyla tespit edilir. Bunun dışındaki her türlü işlem usulsüzdür, yasadışıdır ve suçtur? dedi. NTV'ye konuşan Şahin, Ergenekon soruşturmasında tutuklanan gazeteci Mustafa Balbay'ın günlüklerinin basına sızmasını ?suç? olarak nitelendirdi. Savcıların, gizliliği ihlal edenler hakkında bugüne kadar 931 soruşturma açtığını kaydeden Şahin, ?Bilgileri yargı mensuplarının sızdırıp sızdırmadığı konusunda inceleme başlattık. İki müfettiş çalıştı. Hafta sonuna kadar çalışmalarının sonucunu bize getirecekler. Kimlerin bilgi sızdırdığı noktasında, avukatlar konusunda bakanlığın da yetkisi var ama baroların, polisler konusunda İçişleri Bakanlığı'nın inceleme yapması gerekir? diye konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber