Sağlık Bakanlığı mazeret tayinleri güncelleniyor

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 19 Mart 2009 22:42, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Sağlık Bakanlığı, bulundukları yerde eş durumu ve sağlık sorunu gibi nedenlerle görev yapan sağlık personeli ile ilgili bilgileri güncelliyor.

Sağlık Bakanlığının konuya ilişkin genelgesinde, Çekirdek Kaynak Yönetimi Sistemi'ne (ÇKYS) girilecek bilgilere esas teşkil etmek üzere mazeret nedeniyle ataması yapılan sağlık personelinin bilgilerinin güncelleneceği bildirildi.

Söz konusu personelden eş durumu nedeniyle tayin edilip evlilikleri devam edenlerin evlenme cüzdanının noter tasdikli fotokopisi veya nüfus müdürlüklerinden alınacak vukuatlı nüfus kayıt örneğini, eşi kamu personeli olanların çalışma belgesini, sigortalı veya Bağ-Kur'lu olanların hizmet dökümü ile çalışma belgesini, emekliyse emekli kartının fotokopisi ile ikametgah belgesini, boşandıysa vukuatlı nüfus kayıt örneğini, eşi vefat ettiyse buna ilişkin belgeyi, sağlık sorunu nedeniyle ataması yapılanların ise son 6 ay içinde eğitim ve araştırma hastanelerinden aldıkları sağlık raporunu, tayine esas sağlık raporu olan kişi vefat ettiyse vefat belgesini ilgili birime teslim etmeleri istendi.

İl sağlık grup başkanlıklarından da mazeret tayiniyle görev yapan, ancak evrak teslim etmeyi kabul etmeyenlerin il sağlık müdürlüklerine bildirilmesi gerektiği belirtildi.

Genelgeye göre, bildirimde bulunmayanlara ?mazeretinin bittiğinin? kabul edileceği tebliğ edilecek.

İl sağlık müdürlükleri de mazeretleri sona erdiği belirlenen personelin atama ve nakil talep formu doldurmaları için birer genelge yayımladı.

Nakil ve talep formlarında, naklen atanmak istenilen hizmet alanıyla ilgili 5 tercih yer alıyor.

3 BİN 500 SAĞLIKÇIYI KAPSIYOR

Sağlık Bakanlığının mazeret tayinleriyle ilgili yaptığı güncellemeye sendikalar tepki gösterdi.

Türk Sağlık-Sen Genel Başkanı Önder Kahveci, Sağlık Bakanlığının güncelleme çalışmasının Atama ve Nakil Yönetmeliğinin 18. maddesine göre mazeret nedeni ile 2004'den sonra yapılan tayinleri kapsadığını söyledi.

Güncellemenin Türkiye genelinde 3 bin 500, sadece Ankara'da 700 sağlıkçıyı ilgilendirdiğini bildiren Kahveci, şunları söyledi:

?Yıllardır sürüp giden uygulamayla mazeret tayini yaptıranlar, bu durumları sona erse de bulundukları yerde çalışmaya devam ediyordu. Sağlık Bakanlığı bugüne kadar bunun takibini yapmamış, bu personelle ilgili bir işlemde bulunmamıştı. Bu kişiler uzun yıllardır bulundukları yerde bir yaşam kurup yerleşmiş durumdalar. Çocukları o illerde eğitimlerine devam ediyor. Kısacası sosyal hayatları o ildeki yerleşik düzene göre kurulu. Ayrıca sağlık nedeniyle tayini yapılanların bazıları iyileşse bile kontrolleri devam ediyor. Bu nedenle Sağlık Bakanlığının bu kişileri başka bir yere tayin etmesi büyük mağduriyetlere yol açar.?

Kahveci, mazeret durumları sona erenlerden, önerilen 5 ilden birini seçmelerinin istendiğini de öne sürdü.

Sağlık çalışanlarının mağdur edilmesine izin vermeyeceklerini ifade eden Kahveci, ?Sağlık Bakanlığından, ileri ki dönemde mazeret tayini yapılırken geri dönüşün mutlaka yaptırılacağının açıkça aktarılmasını ve bunlarla ilgili işlem yapılmasını talep ediyoruz. Ancak bunu geçmişe dönük olarak uygulamak, çalışanları huzursuz etmekten başka bir işe yaramaz? ifadesini kullandı.

Konuyla ilgili Sağlık Bakanlığı nezdinde girişimde bulunacaklarını bildiren Kahveci, ?İlk olarak çalışanların bulundukları yerlerden ayrılmasının önüne geçecek alternatifler sunacağız. Mesela bu personel bulundukları ilde kadro eksiği yaşanan kurumlarda görevlendirilebilir. Mağduriyeti önlemek için elimizden geleni yapacağız? dedi.

?YILLIK TAKİP YAPILMALIYDI?

SES Ankara Şube Genel Sekreteri Fikret Çalağan da mazeret nedeniyle tayinlerin takibinin yıllık yapılması gerekirken bunun uzun yıllar yerine getirilmediğini, bu durumdaki binlerce sağlık çalışanının artık bulundukları illerde yerleşik duruma geçtiklerini belirtti.

Bu kişiler arasında krediyle aldıkları evlerinin borcunu ödemeye çalışanların yanı sıra tayinle birlikte geldikleri eşlerinden ayrılıp çocuklarını yetiştirme gayreti içinde olanların bulunduğunu kaydeden Çalağan, ?Şimdi yeni bir tayinle karşı karşıya kalan sağlık çalışanları ne olacağını bilmiyor. İl sağlık müdürlüğü de herhangi bir açıklama yapmıyor. Bazılarına gönüllü tayin talep formu imzalatılıyor? görüşünü savundu.

Çalağan, Ankara'da 125 sağlık personelinin mazeret durumlarının sona erdiğinin tespit edildiğini, bu kişilere atama ve nakil talep formunun imzalatılarak 20 Mart'a kadar il sağlık müdürlüğüne iletilmesinin istendiğini belirtti.

SES'in konuya ilişkin açıklamasında da ?Personelin ve ülkenin sosyal durumu gözetilmeden aradan 5-8 yıl geçtikten sonra 'mazeretin bitti haydi geldiğin yere git' demek nasıl bir personel rejimidir? Bu anlayış Sağlık Bakanlığının sorun çözme merci değil, sorun çıkaran merciye dönüştüğünü göstermektedir? görüşü dile getirildi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber