Halk, kredi kartı ve bedelli askerlik paketi açılsın istiyor

Kaynak : Yeni Şafak
Haber Giriş : 21 Mart 2009 12:14, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Mehmet Ziya Gökalp'ın yazısı

Hükümet aylardır krizin etkilerini azaltmak için birçok açılım gerçekleştirdi. Ciddi bir kriz yaşıyoruz ve artık tüm şartları ona göre düzenleme ve çalışmaları ona göre yapma ihtiyacı var.

Halkımız, son günlerde yolladıkları maillerle iki konu üzerinde yoğunlaşıyor. Bunlardan bir tanesi kredi kartları borçlarının yapılandırılması, diğeri de bedelli askerliğin yeniden düzenlenmesi.

Öncelikle kredi kartları konusunu ele alacak olursak; sorun artan işsizlik, azalan gelirler, buna karşın aynı hızda azaltılamayan giderler. Bu döngünün tüketicileri sıkıntı içine soktuğunu rakamlar da ortaya koyuyor. Burada rakamlardan, oranlardan bahsetmeye, kredi kartı borçlularını mağdur havasına sokmaya gerek yok. Öyle veya böyle ortada küresel krizin de etkilediği bir konu var. Bunu çözmek için hükümet ve bankacılar bir araya gelmeli ve ortak bir tavır belirlemelidir.

Elbette olaya, özellikle faizler konusunda, popülist yaklaşmamak gerekiyor. Bu konudaki diğer Avrupa ve ABD örneğine bakacak olursak, cari faizin üç-beş katı oranında uygulanan bir temerrüt faizi var. Bu da normaldir. Bunun birkaç nedeni var. Kart kullanımında amaç nakit taşımamaktır, yoksa olmayan ve ödenmeyecek bir bedel karşılığında borçlanıp, bankaya sürpriz bir kredi açma vasıtası değildir.

Sonuç olarak şartlar değişmiştir. Ekonomik konularda yapılan yeni açılımların kredi kartı borçluları için de yapılması gerektiğine söyleyebiliriz.

İkinci konu bedelli askerlik konusu, bu konu ile ilgili bazı köşe yazarları farklı yazılar yazdı. Ama ben başka bir açıdan yaklaşmak istiyorum. Kriz var, devletin gelire ihtiyacı var, bunların hepsi doğru. Ancak olayın bir başka boyutu ve en önemli tarafı, askeri açıdan olaya baktığımız zaman nüfusun yüzde birinden fazla asker sayısına sahip, aşırı hantal, aşırı gideri olan bir askeri yapı ile karşı karşıyayız.

Hepimiz Türk Silahlı Kuvvetleri'nin daha modern, daha çevik ve profesyonel bir yapıya kavuşmasını isteriz. Bunu yaparken devlet hazine kanalı ile kaynaklar ölçünde destek veriyor. Ancak bedelli askerlik uygulaması ile devreye girecek kaynakla, ihtiyaçların çok daha fazla çabuk ve çok daha geniş yelpazede karşılanması şansı var.

Ordular artık insansız uçaklar, robot savaşçılar, bilgisayar teknolojili silahlarla donanıyor. Bunların gerçekleşmesinin yolu sadece maddi kaynakların yeterli olmasından geçiyor.

Diğer yandan iş sahibi, işveren konumunda on binlerce gencin bu konudaki kaçak ve tedirgin yaşama sorunu ortadan kalkmış olacak ve yaşamlarındaki ekonomik düzen bozulmadan çözüme ulaşılmış olacaktır.

Başta da dediğim gibi artık şartlar çok değişti ve devletlerin kaynaklarını kullanırken yeni gelir oluşturma şansları azaldı. Bizde böyle istekli bir topluluk varken, hem bir sosyal sorun çözülmüş olacak hem de ekonomik

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber