Eğitim-Bir-Sen: Sicil Bozan Müdür, Sinir Bozuyor!

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 23 Mart 2009 10:36, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Adı sicil bozan müdüre çıkan Pendik Zübeyde Hanım İlköğretim Okulu Müdürü Beşir Saka'nın uygulamaları sinir bozuyor. Eğitim-Bir-Sen tepkili. Mutemetlik ücretine itiraz eden öğretmenin, öğrencilerin sınıf dağılımlarında adil davranılmadığını söyleyen öğretmenin ve toplantıda farklı görüş bildiren öğretmenin sicillerini düşüren okul müdürü, hakkında açılan üç davayı da kaybetmişti. Maaş kesim cezaları, uyarma, kınama gibi bir yığın ceza alan müdür aynı okulda göreve devam ediyor ve okulda çalışma barışı bozulmuş durumda. Her gün bir müfettiş ya da muhakkik gelen okul, tam bir cadı kazanına döndü. Müdürün uygulamaları sinir bozmaya devam ediyor. Okul Müdürü hakkında çıkan haberlere yorum yazan öğretmene bile soruşturma açtırdı.

Sicil Bozan Müdür, Üç Davayı da kaybetmişti.

Önceki yıllara ait sicili 90'ın üzerinde olan Öğretmen A.Kaya; mutemetlik kesintilerine itiraz ettiği için 2006 sicilinin kasıtlı olarak 78'e indirildi. İstanbul 7. İdare Mahkemesi 2007/1953 sayılı kararla; " somut bilgi ve belgeye dayandırılmaksızın tesis edilen dava konusu işlemde sebep unsuru yönünden hukuka uyarlılık bulunmamaktadır" hükmü vererek düşük sicil notunu iptal etmişti.

Okul koridorlarına kamera taktırılmasına öğretmenler kurulunda farklı görüş beyan eden Öğretmen Y.Şahin'in de önceki yıllar 90 ve üzeri olan sicilleri 2006'da 78'e indirildi. İstanbul 8.Noluİdare Mahkemesi 2008/ 585 sayılı karar ile ; "Olayda dava konusu sicil raporunun düşük not ile değerlendirilmesini haklı kılacak her hangi bir somut olay bilgi veya belge gösterilmediği görülmekte objektif esaslara göre düzenlenmediği sonucuna ulaşıldığından tesis edilen işlemde hukuka uyarlılık görülmemiştir" diyerek iptal etmişti.

Sınıf Öğretmeni İ.Dağ; 1. sınıf öğrencilerinin anasınıfından gelenlerin ayrı sınıfa, anasınıfından gelmeyenlerin ayrı sınıfa alınmasına itiraz etmiş ve okul müdürünün uygulamalarına karşı çıkmıştı. 2005'te sicili 100 olan öğretmene 2006'da 78 sicil verildi. Öğretmen Bölge İdare Mahkemesine gitmiş ve İstanbul 8 Nolu İdare Mahkemesi 2008/1656 sayılı kararla "sebeplerin açık bir şekilde ortaya konulmaması nedeniyle" işlemi iptal etti.

Müdürün Uygulamaları Sinir Bozmaya Devam Ediyor.

Basında hakkında çıkan haberlerin ve hakkında açılan soruşturmaların, aldığı cezaların sayısı bir hayli fazla olan Müdür B.Saka'nın uygulamaları okulda çalışma barışını bozmuş durumda. Öğretmenlere soruşturma açtırmak için ortaya koyduğu gerekçeler akıllara durgunluk veriyor.

· "10.10.2008 tarihinde 01.09.2008 tarihindeki öğretmenler kurulunda uyukladınız" bahanesi ile aradan 40 gün geçtikten sonra yazılı olarak uyarı öğretmene uyarı verilmiş.

· 10 Kasım Atatürk'ü Anma Programında lakayt davranmak ve öğretmenleri idareye kışkırtmakla ilgili öğretmene suç duyurusunda bulunmuş ve yapılan soruşturmada iddianın asılsız olduğu ortaya çıkmış.

· "Öğrenci velilerinin okula bağışladığı bilgisayarı özel işlerinde kullandı ve demirbaşa kaydettirmeyerek öğrenci velilerinden çıkar sağladı" diyerek öğretmen hakkında şikâyetçi olmuş ve yapılan incelemede şikâyet yine asılsız çıkmış.

· Okul Müdürü (olmayan bilgisayardan dolayı) bir bayan öğretmeni de şikâyet etmiş, Okul Aile Birliği Başkanını öğretmenin ve öğrenci velilerinin evlerine araştırma yaptırmaya göndermiş, sonuçta veliler tarafından alınan bilgisayar olmadığı ortaya çıkmış, adı geçen bilgisayarın öğretmenin kendi bilgisayarı olduğu ve sınıfı için getirip kullandığı anlaşılmış veliler nezdinde öğretmen küçük düşürülmüş.

Eğitim-Bir-Sen, Milli Eğitim Yetkililerini Suçladı.

Okul Müdürü güvenilirliğini yitirmiştir. Okul yönetilememektedir ve herkes acaba bu gün de soruşturma var mı psikolojisine sokulmuştur dedi. Eğitim-Bir-Sen Şube Başkanı Ali Yalçın; "Sicil Bozan Müdür, Sinir Bozmaya Devam Etmektedir" dedi ve yetkilileri suçladı. İşte sendikanın Müdür Beşir Saka hakkındaki iddiaları.

· Okulda mutemetlik kesintisine ve bazı adil olmayan uygulamalara itiraz edenlerin sicili bozulmuştur. 3 Öğretmende açtığı davayı kazanmış ve Müdür görevini kötüye kullanmıştır. Devlet boş yere mahkeme harcı ödemek zorunda bırakılmıştır.

· Okul, kurslardan toplanan paranın Gelir Vergisini ödememiş ve Okul Müdürü şikâyet edilmiştir. Şikâyet konusu sübut bulmuş ama incelemeciler Müdüre yol göstermiş ve aradan geçen yıllar dikkate alınmamış para bir şekilde denkleştirilerek yatırılmış ve olay maaş kesim cezası ile kapatılmıştır.

· Kitap seçiminde tüm sınıflar için Bilişim Teknolojileri dersini okutmak üzere 1., 2., 3.sınıflara Bilişim Teknolojileri Kitabı istenmiştir, kitaplar devlet tarafından gönderilmiş, 750-800 kitap öğrencilere dağıtılmış, öğretmenlere de 24 tane Öğretmen Kılavuz kitapları dağıtılmış ama Spor Etkinlikleri dersi seçmeli ders olarak seçtirilmiştir. 1. Kanaat döneminin sonuna yaklaşıldığı günlerde bu skandal sendikamız tarafından gündeme getirilmiştir. Okul Müdürü Beşir Saka, Müdür Yardımcılarına, biz hangi dersi seçtik ki diye sormuş ve olayın doğru olduğunu anlayınca apar topar bir toplantı yaparak yeniden ders değiştirmiştir. Müdürün okuldan haberi yoktur. Çünkü Müdür, okulda hangi öğretmeni nasıl baskı altında tutabilirim sorusuna cevap aramakla meşguldür.

· Okul Müdürü, okulda usulsüz sınav yapmak, devletin evraklarına resmiyet kazandırmamak ve göreve geç gelmek, ... vb. konulardan disiplin cezası almıştır. Kılık kıyafet seçimi konusunda müfettişler tarafından maaş kesim cezası verilen müdüre, sicili cezalarla dolu olmasına rağmen kanuna aykırı olarak bir alt ceza uygulanmıştır.

· Hiç disiplin cezası olmayan ve sicil notlarının üzerinde olan öğretmenlerin sicilini bozan müdür, kendisi gibi maaş kesim cezası alan yardımcısına çok iyi sicil vererek tarafsızlığını ve objektifliğini yitirmiştir.

· Müdür sadece 1 yıl içinde iki maaş kesimi, bir kınama, bir uyarı cezası almıştır. Yapılan soruşturmaların çoğunda kusurlu bulunmuştur. Fakat inat ve ısrarla yerinde tutulmaya çalışılmaktadır. (Acaba birileri ile aralarında özel bir hukuk mu var?) diye akıllara sorular gelmektedir.

· Okul Müdürü korku ortamı oluşturmuş ve hakkında basına yansıyan haberlerin altına yorum yazdığından şüphelendiği öğretmene bile soruşturma açtırmıştır.

· 2007 yılında okula tayin olan bir öğretmene 3 ay fazla ödeme yapılmış ve öğretmenin uyarması üzerine durumun farkına varılmış, ancak Danıştay İçtihatları Birleştirme Kurulu kararı gereği 60 günlük süre içinde durumu tespit etmelerine rağmen durumu harcama yetkilisine bildirilmemişlerdir. Öğretmenin Okul İdaresini görevini yapmamakla suç duyurusunda bulunması üzerine idareciler 05.09.2007 tarihinde öğretmenin bilgisi dâhilinde tutanak tuttuklarını öğretmenin şikâyeti üzerine ön incelemecilere ibraz etmişlerdir. Ön inceleme raporundan müşteki, tutanak tutulduğunu öğrenmiştir. Okul İdaresi 18 ay sonra (geriye dönük) tutanak tuttuklarını söyleyerek suçtan sıyrılmaya çalışmışlardır. Fazla ödeme niçin geri istenmiyor diye şikâyet eden öğretmen suçlu konuma düşürülmüş ve komedi bir durum ortaya çıkmıştır.

· Okul Müdürü hakkında öğretmenlerin ve velilerin bir yığın şikâyeti olduğu halde soruşturmaya gelinmezken, Müdürün öğretmenler hakkında iftira niteliğinde yaptığı şikâyetler için ertesi gün kapıda müfettiş veya muhakkik dikilmektedir.

· Pendik'te okul öğretmenleri ile çatışma halinde olan ve karşılıklı bu kadar sorun yaşayan bir başka okul yoktur. İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü İnceleme Soruşturma Bölümü bu bilgiyi doğrulamaktadır. Fakat İlçe Milli Eğitim ve İl Milli Eğitim Müdürlüğü yetkilileri olanları hafife almaktadır.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber