YTL için vergi kanunu değişiyor

Haber Giriş : 18 Aralık 2004 07:21, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Vergi uygulamalarının basitleştirilmesi ve vergi mevzuatının Yeni Türk Lirası'na (YTL) uyumla hale getirilmesi için hazırlanan yasa tasarısı, TBMM Başkanlığı'na sunuldu. Tasarıya göre Damga Vergisi'nin pul kullanılarak ödenmesine son verilecek, bu vergi makbuz karşılığı yapılacak. Damga Vergisi, ertesi ayın 21. günü akşamına kadar vergi dairesine beyanname ile bildirilecek ve 26. günü akşamına kadar ödenecek. Damga vergisi ödenmemiş kağıtlar için hiçbir işlem yapılmayacak ve cezaya tabi tutulacak.

Tapu ve sınav harcına istisna

* Tasarı uyarınca organize, endüstri veya teknoloji geliştirme bölgelerinde arazi birleştirme ya da taksim işlerinden tapu harcı alınmayacak. Tasarı ile özel yat kayıt belgeleri ile transitlog belgeleri harç kapsamına alınacak.
* Yazılı ve uygulamalı sınav için ayrı ayrı tahsil edilen ?sürücü belgesi sınav harçları' yürürlükten kaldırılacak. Sürücü belgelerinin sınıfına göre harçları belirlenecek.
* Reklam ve tabelaların reklamından en az 20, en çok 100 YTL vergi alınacak.
* Eğlence yerlerinden 5 ile 100 YTL vergi alınacak.
* Konutlara ait çevre temizlik vergisi, su faturasıyla, metreküp başına, büyük şehirlerde 15 Yeni Kuruş, diğer yerlerde 12 Yeni Kuruş olacak. İşyerlerinde ise artırılarak uygulanacak.
* Alkollü, alkolsüz içki ile tütün mamüllerinde vergi oranını sıfırlama ya da 2 katına çıkarma yetkisi Bakanlar *Kurulu'na verildi.
* Panelvanlarını özel araca dönüştürenlerden ÖTV alınacak.
* Menkul kıymet tutarının 6 bin YTL'si (6 milyar TL) gelir vergisinden istisna olacak.
* Gelir Vergisi tavanı yüzde 45'ten yüzde 40'a indirildi.

türkiye

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber