Adli yargı hâkim ve Cumhuriyet savcılarının atamalarında uygulanacak ilkeler

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 27 Mart 2009 11:44, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

2009 yılı Yaz kararnamesinde, adlî yargı hâkim ve Cumhuriyet savcılarının atamalarında uygulanacak ilkeler:

1- İhtiyaç ve hizmet gerekleri gözetilerek, resen veya talepleri üzerine 31.08.2009 tarihi itibarıyla 4 üncü veya 5 inci bölgede 2 yılını, 3 üncü bölgede 3 yılını dolduranlar taslağa alınacaktır.

2- Hâkimler ve Cumhuriyet Savcıları Hakkında Uygulanacak Atama ve Nakil Yönetmeliğinin 19 uncu maddesine göre ataması yapılacak olan ve hâlen 1 ve 2 nci bölgelerde görev yapan hâkim ve Cumhuriyet savcıları için 31.08.2009 tarihi itibariyle 2 yıl; 3 üncü bölgelerde görev yapan hâkim ve Cumhuriyet savcıları için ise 2 yıl 10 ay çalışmış olma şartı aranacaktır.

3- 5 inci veya 4 üncü bölgelerde toplam 2 yıl çalışmış olanların, sicillerinin uygun olması koşuluyla bölge atlatılarak bir üst bölgeye atanmaları sağlanacaktır.

4- Hâlen 3, 4 veya 5 inci bölgelerde görev yapmakta olan ve bu yerlerdeki asgarî hizmet sürelerini 31.08.2009 tarihi itibarıyla tamamlamış olmalarına rağmen; alt bölgelerdeki toplam hizmet süresi beş yıldan az olanlar 2 inci bölgelere atanmak üzere taslağa alınmayacak olup, bulundukları yerlerde beş yıllık sürelerinin dolması beklenecektir.

5- Birinci sınıfa ayrılmasına rağmen hâlen 2 nci bölgede çalışan, 4 üncü veya 5 inci bölge hizmetlerinden birisini yapmış olmak şartıyla son görev yerlerinde iki yıllarını dolduran hâkim ve Cumhuriyet savcıları, ihtiyaç hâlinde 1 inci bölgelere atanmak üzere kararname taslağına dahil edilecektir.

6- Bulunduğu bölgede 2 yıllarını, 4 üncü veya 5 inci bölge hizmetini tamamlayan veya tamamlamış sayılan (kur'a ile 1 inci bölgeye atananlar hariç) ve üç nitelikli terfisi bulunan, meslekte 8 yılını dolduran hâkim ve Cumhuriyet savcılarının ihtiyaç durumuna göre 1 inci bölgelere; meslekte 6 yılını dolduran ve yukarıda sayılan diğer şartları taşıyan hâkim ve Cumhuriyet savcıları ise ihtiyaç halinde büyükşehir belediye sınırları içinde kalanlar hariç olmak üzere merkez nüfusu bir milyonun altında olan birinci bölgelere atamaları yapılabilecektir.

7- Birinci bölgelerde görev yapan hâkim ve Cumhuriyet savcılarından mazeretleri hariç bu yerlerde 3 yılını doldurmayanların talepleri değerlendirilmeyecektir.

8- Eş olan hâkim ve Cumhuriyet savcılarının, eş durumu sebebiyle atamaları 5, 4 ve 3 üncü bölgede gerçekleştirilir. Eşlerden biri daha üst bölgede bulunsa veya daha üst bölgeye gitmeye hak kazanmış olsa bile, atama alt bölgede bulunan eşin bulunduğu yerde veya aynı bölge seviyesindeki bir yerde gerçekleştirilebilir.

Eş durumu nedeniyle atamalar öncelikle 3 üncü bölgelere; ilk görev yeri 1, 2 veya 3 üncü bölge olan eşlerin atamaları da 4 üncü bölgelere yapılacaktır.

4 üncü veya 5 inci bölge hizmetlerini yapmadan, ikinci defa 3 üncü bölgelerde eş olarak birlikte görev yapan hâkim ve Cumhuriyet savcılarından, toplam hizmet süreleri, 31.08.2009 tarihi itibarıyla altı yıldan az olanlar 2 nci bölgelere atanmak üzere taslağa alınmayacak olup, bulundukları yerlerde altı yıllık sürelerini doldurmaları beklenecektir.

Eşi başka kamu kurum ve kuruluşlarında çalışan hâkim ve Cumhuriyet savcılarının tayinleri kural olarak eşlerine bağlı değildir. Ancak, eşi başka kurumda çalışan hâkim ve Cumhuriyet savcılarının atama talebinin kabul edilmesi, eşin mensup olduğu meslek ve kurumları itibarıyla ilgilinin bulunduğu yere veya yakınındaki bir bölgeye atanmasına imkân bulunmamasına bağlıdır. Bu durumda eşin mensup olduğu meslek ve kurumların özelliği ile atanılmak istenilen yerlerin iş ve kadro durumu dikkate alınarak ihtiyaca göre talep değerlendirilir.

Eşleri kamu kurum ve kuruluşları dışında özel sektörde veya serbest olarak çalışan hâkim ve Cumhuriyet savcılarının tayininde, eş mazeretleri dikkate alınmayacaktır.

Eşleri öğretmen olan hâkim ve Cumhuriyet savcılarından atanma talebinde bulunanların, bölge hizmet sürelerinin hesaplanmasında 31.10.2009 tarihi esas alınacak olup, Sonbahar kararnamesinde zorunluluk olmadıkça atamaları yapılmayacaktır.

Eş durumu nedeniyle atanmış olanlar, bir yıl geçmeden aynı nedenle yeniden atanma talebinde bulunamayacaktır.

9- İlgililerin bulunduğu bölgede hizmet etmesi hâlinde kendisi, eşi veya çocuklarının sağlık yönünden hayatî bir tehlike doğuracağı, resmî bir hastane sağlık kurulu tarafından rapor ile tespit edilenler, tedavinin yapılabileceği bir sağlık kurumunun bulunduğu veya yakınındaki bir yere öncelikle atanırlar. Söz konusu raporun, ilgilinin iyileşmesi için mahal ve sağlık kurumları itibarıyla nerelerde ve hangi koşullarda tedavi olması gerektiği hususlarını da içermesi gerekir.

Hayatî tehlike teşkil etmemekle beraber tedavi ve kontrolün bir sağlık kurumunda yapılması zorunlu bulunan hastalık hâllerinde (resmî bir hastane sağlık kurulu tarafından rapor ile tevsik edilmesi ve söz konusu raporun, ilgilinin iyileşmesi için mahal ve sağlık kurumları itibarıyla nerelerde ve hangi koşullarda tedavi olması gerektiği hususlarını da içermesi kaydıyla) kadro durumlarının elverdiği ölçüde, ilgilinin istekleri değerlendirilir.

10- Hâkim ve Cumhuriyet savcılarının, kendilerinin veya eşlerinin memleketlerine atanmaları, ancak o yerin büyükşehir belediyesi olması hâlinde mümkündür.

11- Disiplin taslağına, kınama ve üzeri disiplin cezası alanlar ile hakkında idarî bir tasarrufla görev yerlerinin değiştirilmesi istenilen hâkim ve Cumhuriyet savcıları dahil edilecektir.

12- Birinci Sınıf Olan Hâkim ve Savcıların Çalışmalarının Değerlendirilmesi Esaslarına İlişkin Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kurulunun 26.01.2004 tarih ve 16 Sayılı İlke Kararı uyarınca, 3 yıllık incelemeleri sonucunda başarısız olan hâkim ve Cumhuriyet savcıları taslağa alınacaktır.

13- Atamaya esas sürelerin hesabında, 5435 sayılı Yasa ile meslekte geçmiş sayılan süreler dikkate alınmaksızın, yabancı dil eğitimi, TODAİE, askerlik, ücretsiz izin, avukatlık, başka kurumlarda geçen süreler düşüldükten sonra, meslekte fiilen geçirilen süreler esas alınacaktır.

14- Bu özel ilkeler dışındaki atamalar, Atama ve Nakil Yönetmeliğinin genel hükümleri ve asgarî atama süreleri gözetilerek yapılacaktır.

15- Atanma talebinde bulunacak hâkim ve Cumhuriyet savcılarının Atama Talep Formlarını 10 Nisan 2009 tarihine kadar Bakanlıkta olacak şekilde, Cumhuriyet başsavcılığı veya adalet komisyonu başkanlığı aracılığıyla fizikî olarak göndermeleri gerekmekte olup, belirtilen tarihten sonra gelen talepler dikkate alınmayacaktır.

Hususlarında Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kurulunca 26.03.2009 tarih ve 02 sayı ile ilke kararı alınmıştır.

Not :

Eş, sağlık, öğrenim durumu gibi nedenlerle atanma talebinde bulunacak olan hâkim ve Cumhuriyet savcılarının eşlerinin çalıştıkları kurum unvanları ile branşlarını (subay, astsubay, öğretim üyesi, öğretmen, doktor, noter, hazine avukatı, mimar, mühendis vs.) sağlık, öğrenim ve benzeri durumlarını gösterir belgelerini tayin talepleri ile birlikte göndermeleri gerekmektedir.

Adlî Yargı Atama Talep Formu İçin Tıklayınız.

İdarî Yargı Atama Talep Formu İçin Tıklayınız.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber