İmsak
Güneş
Öğle
İkindi
Akşam
Yatsı

4/B'li Personelin Nakli (3)

4/B'li personelin özlük haklarına ilişkin olarak yapılan düzenlemelerde en çok merak edilen husus nakillerdir. 29 Mart 2009 tarihli Resmi Gazetede yayımlanan düzenlemede, bu konuya ilişkin olarak 4 fıkra yer almıştır. İlk fıkra becayişi, ikinci fıkra eş durumu naklini, üçüncü fıkra sağlık durumu sebebiyle nakli, dördüncü fıkra ise eşi şehit olan personelin naklini düzenlemektedir. 4/B'li personelin kurumlar arası nakli olmayacaktır. Detaylar için başlığa tıklayınınz.

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 29 Mart 2009 11:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

KURUMLAR ARASI NAKİL YOK

Düzenlemede, sözleşmeli personelin kurumlar arası yer değişikliği yapamayacağı açık olarak yer almıştır. Buna göre Sağlık Bakanlığında çalışan 4/B'li örneğin Milli Eğitim Bakanlığına geçemeyecektir.

Burada en önemli husus belediye ve üniversitelerde çalışanlardır. Çünkü en çok onlar mağdur olacaktır. Belediye veya üniversitenin başka bir ilde teşkilatı bulunmamaktadır. Ve yine belediye ve üniversite tek başına bir kurum sayılmaktadır. Örneğin Ankara Üniversitesi, İstanbul Üniversitesine göre başka bir kurumdur. Bu nedenle Ankara Üniversitesindeki 4/B'li personel İstanbul Üniversitesine hiçbir nedenden dolayı nakil isteyemecektir. İl Özel İdaresi de bu kapsamdadır. Yani Adana İl Özel İdaresi, Sivas İl Özel İdaresine göre başka bir kurumdur.

BECAYİŞ TAKDİRE BAĞLI

Sözleşmeli personele becayiş hakkı verilmiştir. Ancak becayişin gerçekleşebilmesi kurumun uygun bulmasına bağlıdır. http://becayis.memurlar.net servisinden birbirlerini bulan adayla, pozisyonunun vizeli olduğu birimde fiilen en az bir yıl çalışmış olmaları şartıyla, becayiş yapabilecektir.

Becayiş için "AYNI kurum", "AYNI unvan ve hizmet nitelikleri" olması gerekmektedir. Madde metninde "hizmet niteliklerinin" ne demek olduğu açıklanmamıştır. Ancak, "hizmet niteliği" ifadesinin, personel alımı sırasındaki mezuniyetve sertifika gibi şartlar olduğu ifade edilebilir.

Becayiş düzenlemesi şu şekildedir:
"a) Kurumun hizmet icapları dikkate alınarak, aynı unvan ve hizmet niteliklerini haiz sözleşmeli personelin kurum içi karşılıklı yer değiştirme talepleri, pozisyonunun vizeli olduğu birimde fiilen en az bir yıl çalışmış olmaları şartıyla yerine getirilebilir."

EŞ DURUMU NAKLİ

Eş durumundan nakil de, sadece kurum içinde mümkündür. Eş durumundan tüm nakil taleplerinin yerine getirilmesi zorunlu kılınmamıştır. Eş durumundan nakil isteyebilmek için;
1- Personelin vizeli olduğu birimde fiilen en az bir yıl çalışmış olması,
2- Geçiş yapacağı hizmet biriminde aynı unvan ve niteliği haiz boş pozisyon bulunması ve
3- Kamu personeli olan eşin, kurum içi görev yeri değişikliği mümkün olmayan veya mevzuatı uyarınca zorunlu yer değiştirmeye tabi tutulan bir görevde bulunması,
kaydıyla yerine getirilebilir.

3.şart olarak belirtilen "kamu personeli" ifadesi, memur ifadesine göre daha geniş bir kavramdır. Buna göre eşi, hakim savcı, akademik personel, askeri personel, 4/B'li, 4924'lü olanlar da nakil talebinde bulunabilecektir. Ancak eşi özel şirkette işçi olanlar veya Bağ-Kur'lu olanlar nakil talebinde bulunamayacaktır.

Öğretmenlerin durumu

Burada şu hususu belirtmek istiyoruz: Aşağıda görülen madde metninden görüleceği üzere, üç şartın bulunmasıyla kaydıyla, talepler yerine getirilebilir. Ancak Milli Eğitim Bakanlığı, bu düzenleme öncesinde 4/B'li personele nakil hakkı vermişti ve belirtilen bu şartlar aranmamaktaydı. Bu yeni düzenlemeden sonra nasıl bir uygulama olacağı konusunda Milli Eğitim Bakanlığının bir açıklama yapması uygun olacaktır.

Eş durumu nakline ilişkin düzenleme şu şekildedir:
"b) Personelin eş durumuna bağlı kurum içi yer değişikliği talebi; vizeli olduğu birimde fiilen en az bir yıl çalışmış olması, geçiş yapacağı hizmet biriminde aynı unvan ve niteliği haiz boş pozisyon bulunması ve kamu personeli olan eşin, kurum içi görev yeri değişikliği mümkün olmayan veya mevzuatı uyarınca zorunlu yer değiştirmeye tabi tutulan bir görevde bulunması kaydıyla yerine getirilebilir."

SAĞLIK DURUMU NAKLİ

Sağlık sebebine bağlı kurum içi yer değişikliği talebi; mazeret süresince geçerli olmak üzere,
1- personelin geçiş yapacağı hizmet biriminde aynı unvan ve niteliği haiz boş pozisyon bulunması,
2- pozisyonunun bulunduğu ildeki Devlet ve üniversite hastanesinde kendisi, eşi ve çocukları ile mevzuat uyarınca bakmakla yükümlü olduğu ana ve babasının hastalığının tedavisinin mümkün olmadığına ilişkin sağlık kurulu raporunu kuruma ibraz etmesi halinde,
yerine getirilebilir.

Sağlık mazeretinin sona ermesi durumunda, eski pozisyonun bulunduğu il sınırları içerisindeki aynı unvan ve niteliği haiz boş pozisyona yeniden atama yapılır.

Sağlık durumu nakline ilişkin düzenleme şu şekildedir:
"c) Sağlık sebebine bağlı kurum içi yer değişikliği talebi; mazeret süresince geçerli olmak üzere, personelin geçiş yapacağı hizmet biriminde aynı unvan ve niteliği haiz boş pozisyon bulunması, pozisyonunun bulunduğu ildeki Devlet ve üniversite hastanesinde kendisi, eşi ve çocukları ile mevzuat uyarınca bakmakla yükümlü olduğu ana ve babasının hastalığının tedavisinin mümkün olmadığına ilişkin sağlık kurulu raporunu kuruma ibraz etmesi halinde yerine getirilebilir. Sağlık mazeretinin sona ermesi durumunda, eski pozisyonun bulunduğu il sınırları içerisindeki aynı unvan ve niteliği haiz boş pozisyona yeniden atama yapılır."

EŞİ ŞEHİT OLANLAR

Aynı unvan ve niteliği haiz boş pozisyon bulunması halinde, eşi şehit olan personelin kurum içi yer değişiklik talebi, bir defaya mahsus olmak üzere yerine getirilecektir.

BAŞVURULAR NE ZAMAN BAŞLAYACAK

Kararnameye bir geçici madde eklenmiştir. Bu geçici madde; sözleşmeli personel pozisyonlarının merkezde birim adına, taşra teşkilatında ise il bazında vizelenmiş cetvellerinin görüş alınmak üzere Devlet Personel Başkanlığına ve Maliye Bakanlığına gönderilmesini hüküm altına almıştır. Bunun için 6 aylık bir süre öngörülmüştür. Kamu kurumları bu düzenlemeleri yapmadan, 4/B'liler nakil yapmayacaktır. Bir örnek verecek olursak, Sağlık Bakanlığı kendisine tahsis edilmiş sözleşmeli pozisyonları merkezde birim adına, taşrada ise il bazında düzenleyerek, 6 ay içinde Devlet Personel Başkanlığına ve Maliye Bakanlığına gönderecektir. Bu kurumlar bu cetvelleri onayladıktan sonra kurumiçi nakil işlemleri başlatılabilecektir.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber