Yazıcıoğlu son yolculuğuna uğurlandı

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 31 Mart 2009 17:30, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Yazıcıoğlu'nun cenazesi toprağa verildi

Ankara - Helikopter kazasında yaşamını yitiren BBP Genel Başkanı Muhsin Yazıcıoğlu'nun cenazesi, Tacettin Dergahı'nda toprağa verildi.

Yazıcıoğlu'nun cenazesi, BBP Genel Merkezi'nden kalabalık eşliğinde Mehmet Akif Ersoy'un evinin bulunduğu Tacettin Dergahı'na getirildi.

Dergahın girişinde bulunan alanın defin için kazıldığı ancak daha sonra Yazıcıoğlu'nun dergahın arka kısmına defnine karar verildiği öğrenildi. Yazıcıoğlu'nun Türk bayrağına sarılı tabutu, omuzlarda dergahın arka bahçesine getirildi. Yazıcıoğlu'nun cenazesi, başka mezarların da bulunduğu hazireye defnedildi.

Muhsin Yazıcıoğlu'nun kabrine ilk toprağı kızı Firuze Yazıcıoğlu attı. Medine ve Sivas'ın yanı sıra çeşitli illerden getirilen toprakların konulduğu mezara, zemzem ve gül suyu döküldü. Defin sırasında dua edildi ve kalabalık tekbir getirdi.

Tacettin Dergahı'nda, izdiham nedeniyle kalabalık uyarıldı. Yazıcıoğlu'nun kızı Firuze Yazıcıoğlu, mikrofondan kalabalığa seslenerek, sakin olmalarını istedi.

Cezaevi arkadaşı olduğunu söyleyen bir kişi de Yazıcıoğlu'nun "Üşüyorum" şiirini okudu.

Güvenlik güçlerinin yoğun güvenlik önlemi aldığı defin sırasında, bir polis helikopteri dergah üzerinde denetim uçuşu yaparken, çevredeki binalarda özel harekat polisleri konuşlandırıldı.


Yazıcıoğlu'nun cenazesi BBP Genel Merkezi önüne getirildi

Helikopter kazasında yaşamını yitiren BBP Genel Başkanı Muhsin Yazıcıoğlu'nun cenazesi, Kocatepe Camisi'nde kılınan cenaze namazının ardından BBP Genel Merkezi önüne getirildi.

Yazıcıolu'nun cenazesi, Kocatepe Camisi'nden kalabalık eşliğinde Mithatpaşa Caddesi'ni takiben Tuna Caddesi'nden BBP Genel Merkezi önüne bir buçuk saatte getirildi.

Kortejin yürüyüşü sırasında Mithatpaşa Caddesi'ndeki üst geçitlerin bazıları güvenlik gerekçesiyle boşaltılırken vatandaşlarla polis ekipleri arasında da zaman zaman küçük çaplı gerginlikler yaşandı.

Yazıcıoğlu'nun cenazesini taşıyan aracın geçişi sırasında sık sık ''Başbuğ Muhsin'', Şehitler Ölmez Vatan Bölünmez'' sloganları atıldı.

Genel merkez binasının balkonlarında ve camlarda toplanan partililer cenaze aracının üzerine güller ve karanfiller attı.

BBP Genel Sekreteri Yalçın Topçu, burada yaptığı konuşmaya, ''Hoşgeldin sayın Genel Başkanım'' diyerek başladı. Topçu, güçlükle yaptığı konuşmada, şunları söyledi:

''Sonsuzluğun sahibine yaptığınız müracaat tartışmasız emri iradeye binaen vuslat kurultayımız toplanmış bulunmaktadır. Kurultaya İslam dünyasından ve ülkemizden 1 milyon yiğit insan katılmaktadır. 1 milyon insan çocuklarından süt parasını keserek kurultaya geldiler.''

Topçu, Yazıcıoğlu'nun siyasi yaşamı boyunca ülkenin birliği ve bütünlüğünü, devletin tekliğini savunduğunu ifade ederek, ''Çanakkale'de, Sakarya'da, Dumlupınar'da Atatürk ile bir olanlar, tarihte de Alparslan, Selahaddin Eyyubi ile bir olanlar şimdi de burada beraber'' dedi.

Yazıcıoğlu'nun sevgi ve cesaretle ''insan, vatan ve ezan'' söylemini hiç terk etmediğini dile getiren Topçu, Yazıcıoğlu'nun görüşlerinin takipçisi olacaklarını vurguladı.

Topçu, konuşmasının ardından baygınlık geçirdi.

Daha sonra Kuran-ı Kerim okundu ve dua edildi.

Duanın ardından Yazıcıoğlu'nun cenazesini taşıyan kortej Tacettin Dergahı'na hareket etti.

-NOTLAR-

Cenaze aracı, parti genel merkezine ulaşmadan önce güvenlik gerekçesiyle BBP Genel Merkezi'nin bulunduğu sokaktaki araçlar çekildi. BBP Genel Merkezi'nin çevresindeki binaların üst katlarında Özel Harekat Ekipleri geniş güvenlik önlemleri aldı ve bir helikopter keşif uçuşu yaptı.

Yazıcıoğlu'nun cenazesi beklenirken BBP Genel Merkezinde Kuran-ı Kerim okundu.

Din görevlileri de zaman zaman kasideler okudular.

Genel merkez önünde kurulan ses sisteminden Yazıcıoğlu'nun Mamak Cezaevi'ndeyken yazdığı ''Üşüyorum'' şiiri de dinletildi.

Genel merkezin girişine Muhsin Yazıcıoğlu'na adanan şiirlerin asıldığı görüldü.

BBP Genel Merkez binasını ön cephesi, üzerinde Muhsin Yazıcıoğlu'nun resminin ve ''üşüyorum'' şiirinden alıntı olan ''Ey sonsuzluğun sahibi, sana ulaşmak istiyorum'' mısralarının yazılı olduğu posterle kaplandı.

Genel Merkez önünde toplananlar, ''Üşüyoruz be koca reis'', ''Aziz Türk milletinin başı sağolsun'', ''Seccadeden miraca, Mamak'tan devlete, Maraş'tan cennete'' pankartlarıyla Yazıcıoğlu'nun cenazesini beklediler.

Yazıcıoğlu'nun cenazesini ulaşmasına az bir süre kala genel merkez önünde izdiham yaşandı. Kalabalık, parti yöneticilerini tekinleriyle Sıhhiye yönüne doğru genişledi.

Bu sırada bazı partililerin de baygınlık geçirdiği görüldü.

Partililer genel merkezde açılan özel defterlere Yazıcıoğlu'na ilişkin duygu ve düşüncelerini yazdı.

Genel merkez önünde kurulan Kızılay çadırından partililere çay ve su dağıtıldı.


Yazıcıoğlu için Kocatepe Camisi'nde cenaze töreni

Ankara - Helikopter kazasında yaşamını yitiren BBP Genel Başkanı Muhsin Yazıcıoğlu için Kocatepe Camisi'nde cenaze töreni düzenlendi.

Törene, Muhsin Yazıcıoğlu'nun annesi, eşi ve çocukları ile yakınları, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, TBMM Başkanı Köksal Toptan, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç, Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ, CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, Devlet Bakanı ve Başbakan yardımcıları Cemil Çiçek ve Hayati Yazıcı, Bakanlar Kurulunun bazı üyeleri, Genelkurmay 2. Başkanı Orgeneral Hasan Iğsız, İstanbul Valisi Muammer Güler, eski DP Genel Başkanı Mehmet Ağar, eski Anavatan Partisi Genel Başkanı Erkan Mumcu, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, eski Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdüllatif Şener, eski İçişleri Bakanı Sadettin Tantan, emekli Yarbay Korkut Eken, çok sayıda siyasi parti temsilcisi, partililer, Alperen Ocakları üyeleri ve vatandaşlar katıldı.

Törende, Sivas başta olmak üzere, yurdun değişik yerlerinden otobüs, otomobil ve trenlerle Ankara'ya gelen çok sayıda vatandaş ve partili de hazır bulundu.

Cenaze namazı

Yazıcıoğlu'nun cenaze namazını, Diyanet İşleri Başkanı Ali Bardakoğlu kıldırdı. Bardakoğlu, cenaze defnedilinceye kadar geçen sürenin ibadet süresi olduğunu belirterek, slogan atılmayarak dua edilmesini istedi.

Muhsin Yazıcıoğlu'nun naaşı kılınan cenaze namazınının ardından tekbirler eşliğinde polislerin omzunda cenaze aracına kadar taşındı. Partililer, Yazıcıoğlu'nun cenazesinin avludan geçişi sırasında kırmızı ve beyaz karanfiller attılar. Yazıcıoğlu'nun cenazesinin üstüne Doğu Türkistan bayrağı da konuldu.

Cenaze, partili ve vatandaşların oluşturduğu kortej eşliğinde camiden BBP Genel Merkezi'ne doğru hareket ederken, aracı takip etmek isteyen partili ve vatandaşlar kısa süreli izdihama neden oldu. Partililerin tekbirleri eşliğinde hareket eden cenaze aracı, kalabalık nedeniyle güçlükle ilerliyor.

Törenden notlar

Başbakan Erdoğan, cenaze töreni için geldiği Kocatepe Camisi'nde öğle namazını da kıldı.

Cumhurbaşkanı Gül ile Başbakan Erdoğan, cenaze töreninden aynı araçla ayrıldı.

Bazı partililer yakalarında "Üşüyoruz Koca Reis" yazılı Muhsin Yazıcıoğlu fotoğrafları takarken, bazılarında da BBP amblemli siyah kurdeleler dikkati çekti. Partililer, tören süresince tekbir getirdiler.

Parti yöneticileri, yaklaşık 20 yıl önce Yazıcıoğlu'nun, eşi Gülefer Yazıcıoğlu ile evlendiği gün Kocatepe Camisi'nde mevlit düzenlendiğini, cenazesinin de bugün aynı yerden kaldırıldığını anımsattılar.

BBP Genel Merkezi önünde toplanan partililer de Kocatepe'deki tören sırasında gıyabi cenaze namazı kıldılar.

Kızılay görevlileri ise cenaze töreni öncesinde cami avlusundaki vatandaşlara küçük kutularla lokum dağıttı.


Yazıcıoğlu'nun cenazesi Kocatepe Camisi'ne getirildi

Helikopter kazasında yaşamını yitiren BBP Genel Başkanı Muhsin Yazıcıoğlu'nun cenazesi, TBMM'de düzenlenen törenin ardından cenaze namazı için Kocatepe Camisi'ne getirildi.

Kocatepe Camisi'nin merdivenlerinde bekleyen partililer, Yazıcıoğlu'nun cenazesinin bulunduğu aracın üzerine kırmızı karanfiller attı. Kalabalık nedeniyle bir süre araçtan indirilemeyen cenaze, alanın boşaltılmasının ardından alınarak cami avlusuna getirildi.

Protokolün geçişi için açılan polis barikatlarından alana girmek isteyen partili ve vatandaşların aşırı yüklenmesi nedeniyle Kocatepe Kültür Merkezi önündeki güvenlik noktalarında kısa süreli izdiham yaşandı. İzdiham nedeniyle fenalık geçiren bazı vatandaşlar, polis tarafından daha sakin bölgelere alınarak dinlendirildi.

Parti yöneticileri de ses araçlarından partililere ve vatandaşlara sağduyulu davranmaları yönünde çağrıda bulundu.


Muhsin Yazıcıoğlu'na TBMM'de tören

Ankara - Kahramanmaraş'taki helikopter kazasında yaşamını yitiren BBP Genel Başkanı ve Sivas Milletvekili Muhsin Yazıcıoğlu için TBMM'de tören düzenlendi.

Yazıcıoğlu'nun cenazesi, kalabalık bir kortej oluşturularak Meclise getirildi. Cenaze aracı Dikmen Kapısı'ndan Meclise getirildi. Yazıcıoğlu'nun Türk bayrağına sarılı naşının üzeri çiçeklerle süslendi. Cenazenin tören alanındaki yerine konulması sırasında özgeçmişi okundu ve saygı duruşunda bulunuldu.

Cenaze törenine, Yazıcıoğlu'nun annesi Fidan Yazıcıoğlu, eşi Gülefer Yazıcıoğlu, çocukları Furkan ve Firuze Yazıcıoğlu, TBMM Başkanı Köksal Toptan, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç, 9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, Bakanlar Kurulu üyeleri, Muhsin Yazıcıoğlu'nun kayınbiraderi olan TBMM Başkanvekili Nevzat Pakdil'in de aralarında bulunduğu TBMM Başkanlık Divanı üyeleri, Genelkurmay İkinci Başkanı Orgeneral Hasan Iğsız, KKTC Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Turgay Avcı, eski başbakanlardan Tansu Çiller ve Yıldırım Akbulut, eski TBMM Başkanları Bülent Arınç, Mustafa Kalemli, Ömer İzgi ve İsmet Sezgin, eski ve yeni milletvekilleri, çok sayıda partili ile vatandaşlar da katıldı.

Tören boyunca sandalyede oturan Yazıcıoğlu'nun annesi Fidan Yazıcıoğlu, gözyaşlarını tutamadı. Yazıcıoğlu'nun oğlu Furkan, babasının resmini taşırken, kızı Firuze, karısı Gülefer ve kız kardeşi Mavuş Ocak, tören öncesi taziyeleri kabul etti.

Törene ilk olarak MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli gelirken, CHP Genel Başkanı Deniz Baykal ise törenin sonuna doğru protokoldeki yerini alabildi.

DTP Şırnak Milletvekili Hasip Kaplan, eski Saadet Partisi Genel Başkanı Recai Kutan'ın da katıldığı törene, eski milletvekillerinden Muharrem Şemsek tekerlekli sandalye ile geldi.

Kızılay görevlileri kırmızı yelekleri ile törende yerlerini aldı. Meclis bahçesinde iki ambulans bekletilirken, alınan geniş güvenlik önlemleri çerçevesinde Meclisin üzerinde de bir helikopter tur attı.

TBMM yerleşkesi içinde ve dışında çok sayıda insan Muhsin Yazıcıoğlu'nu son yolculuğuna uğurlamak için büyük bir kalabalık oluşturdu. Cenaze töreninin yapıldığı alandaki merdivenler dahil her yer tıklım tıklım dolarken, protokoldekilerin bu yüzden yerlerini almada sıkıntı yaşadığı görüldü.

Tekbir getirdiler

Törene Türk Cumhuriyetlerinden kalabalık bir grup da katıldı. Cenazenin tören alanından çıkarılarak araca taşınması sırasında izdiham yaşandı. Bu sırada bir grup tekbir getirerek protokolün önüne geçti. Protokolün cenazenin ardından yürüyememesi üzerine, Yazıcıoğlu'nun oğlu Furkan cenazenin önünde tek başına yürümek zorunda kaldı.

Tekbir atan kişilere görevlilerin müdahale etmesi, tartışmaya neden oldu. Bir grup, tekbir atarak işaret parmağını havaya kaldırırken, bir grup da bozkurt işareti yaptı ve "Ya Allah bismillah, Allahu ekber", "Şehitler ölmez, vatan bölünmez" diye bağırdı. Bir başka grup ise "Biz de üşüyoruz koca reis" yazılı pankart taşıdı.

TBMM Başkanı Köksal Toptan, Muhsin Yazıcıoğlu'nun eşi Gülefer Yazıcıoğlu ve kayınbiraderi TBMM Başkanvekili Nevzat Pakdil, törenin ardından taziyeleri kabul etmek için kendilerine ayrılan bölümdeki yerini aldılar, ancak yaşanan izdiham nedeniyle taziyeleri kabul edemeden Meclis Başkanlığı makamına geçtiler.


Yazıcıoğlu'nun cenaze töreni programı...

BBP lideri Muhsin Yazıcıoğlu'nun cenaze törenine ilişkin program belli oldu.BBP Genel Merkezi'nden yapılan yazılı açıklamaya göre, Yazıcıoğlu'nun cenazesi bugün saat 10.30'da parti yöneticileri, il başkanları ve Alperen Ocakları üyelerince Gazi Hastanesi'nden alınarak TBMM'ye götürülecek.

Saat 11.30'da TBMM'de gerçekleştirilecek törenin ardından konvoy eşliğinde Kocatepe Camii'ne ulaştırılacak olan cenaze, burada öğle namazını müteakip kılınacak cenaze namazı sonrasında BBP Genel Merkezi'ne götürülecek. Yazıcıoğlu'nun cenazesi, BBP Genel Merkezi'ndeki törenden sonra Mehmet Akif Ersoy'un evi ile Tacettin Dergahı arasındaki bahçede defnedilecek.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber