Lisans Tamamlama Programları Çalışmaları Ne Zaman Sonlandırılacak?

Milli Eğitim Bakanlığına bağlı kurumlarda görevli öğretmenlerin, öğrenim durumlarındaki farklılıkların ortadan kaldırılması amacıyla çeşitli branşlarda 2+2, 3+1 lisans tamamlama programları düzenlenmiştir. Ancak, söz konusu programlara katılamayan emsal durumdaki öğretmenlerin de aynı imkândan yararlanabilmeleri için, 2002 yılında "lisans tamamlama programlarının düzenleneceğinin planlandığı" Bakanlıkça açıklanmıştır. Daha sonra da, 2004 yılında, çalışmaların devam ettiği Bakanlık internet sitesinde açıklanmıştır. İki yıl geçmesine rağmen çalışamalar hala sonuçlanmamıştır. MEB'deki bürokrasinin hızlanmasının zamanı gelmedi mi hala?

Haber Giriş : 19 Aralık 2004 20:51, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Milli Eğitim Bakanlığına bağlı kurumlarda görevli öğretmenlerin; öğrenim durumlarındaki farklılıkların ortadan kaldırılması, her tür kademedeki eğitim-öğretim kalitesinin artırılması,
öğretmenlerin niteliklerinin yükseltilmesi amacıyla, 1739 Sayılı Milli Eğitim Temel Kanunu'nun 43. ve 48. maddeleri âmir hükümleri ve 15. Milli Eğitim Şûrası 49 No'lu Kararı doğrultusunda; iki ve üç yıllık yüksek okul / önlisans mezunu öğretmenler için lisans tamamlama programları düzenlenmektedir.

Bu programlardan ilköğretim ve ortaöğretim kurumlarında görevli öğretmenler faydalanarak lisans tamamlamışlardır. Fakat mesleki teknik eğitimde görevli meslek öğretmenleri, uygulamalı eğitimleri nedeniyle programlara katılamamışlardır, katılsalar bile yeterli katılım sağlanamamıştır. Bunun nedeni de programları düzenleyen üniversitelerin bu kişileri para kaynağı olarak görmek istemeleridir. Bu programlar karşılığında öğretmenlerden ücretler istenmektedir.

Programa alınan diğer branşlardaki öğretmenler herhangi bir masraf yapmadan uzaktan eğitim yöntemleriyle eğitimlerini tamamlamışlardır. Burada sorun meslek öğretmenlerinin uygulamalı eğitimleridir. Bunlarında uzaktan eğitim yöntemleriyle eğitime alınmaları ve belli zamanlarda uygulamalı eğitime alınarak bu öğretmenlerinde lisans tamamlamalarının yolları açılmalıdır yoksa haziran, temmuz, ağustos ve eylül dönemlerine denk getirilerek 2 yıl da yapılan lisans tamamlama eğitimlerine hem başvurular az olmakta hem de ulaşım konaklama ve bu programların ücretlerini öğretmenler karşılayamamaktadırlar.

Bakanlığın bunu belli bölgelerde; ulaşım ve konaklama imkanlarını göz önüne alarak üniversitelerin bu öğretmenleri para kaynağı olarak görmesinin önüne geçilerek lisans tamamlama programları düzenlemesi yerinde olacaktır. Bu programlara ilgili bakanlık 22.02.2003 tarih ve 863 sayılı yazılar ile lisans tamamlamaya katılabilecek personel hakkında bilgi toplamıştır. Bu konuda Internet sitesinde 29.04.2004 tarihinde bir açıklama yaparak çalışmaların sonuçlanmadığını kamuoyuna bildirmiştir. 2 yıldan bu yana sonuçlanmayan çalışmaların bir an önce sonuçlandırılarak bu programların hayata geçirilmesi yerinde olacaktır.


Milli Eğitim Bakanlığının 22.03.2002 tarihli yazısı

T.C.
MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI
Hİzmetİçi Eğitim Dairesi Başkanlığı

SAYI:B.08.0.HED.0.25.07.00-203/ 863 22.03.2002
KONU : 2+2, 3 + 1 Lisans Tamamlama Programları Düzenlenmesi

????? VALİLİĞİNE
(Milli Eğitim Müdürlüğü)

İLGİ : a) 1739 Sayılı Milli Eğitim Temel Kanunu.
b) 2547 Sayılı Yüksek Öğretim Kanunu.
c) 16. Milli Eğitim Şûrası Karan.

Bakanlığımıza bağlı kurumlarda görevli öğretmenlerin;
a) Öğrenim durumlarındaki farklılıkların ortadan kaldırılması,
b) Her tür kademedeki eğitim-öğretim kalitesinin artırılması,
c). Öğretmenlerin niteliklerinin yükseltilmesi amacıyla,

1739 Sayılı Milli Eğitim Temel Kanunu'nun 43. ve 48. maddeleri âmir hükümleri ve 15. Milli Eğitim Şûrası 49 No'lu Kararı doğrultusunda; iki ve üç yıllık yüksek okul / önlisans mezunu Öğretmenler için Bakanlığımız, Yüksek Öğretim Kurulu ile başta Anadolu, Gazi, Hacettepe, Marmara, Fırat, Selçuk ve Abant İzzet Baysal Üniversiteleri olmak üzere bir çok üniversite ile işbirliği yapılarak çeşitli branşlarda-2+2, 3+1 lisans tamamlama programları düzenlenmiştir.

Ancak, çeşitli nedenlerle söz konusu programlara katılamayan emsal durumdaki öğretmenlerin de aynı imkândan yararlanabilmeleri için, kurumlarımızdaki eğitim-öğretim etkinliklerini aksatmayacak ve her türlü masrafı bu programlara katılacaklar tarafından karşılanacak şekilde, yeniden, 2+2, 3+1 lisans tamamlama programları düzenlenmesi planlanmaktadır,

Bu amaçla, Bakanlığımız merkez teşkilatı birimleri ile illerdeki resmi-özel tüm eğitim-öğretim, okul ve kurumlarında iki ve üç yıllık yüksek okul / önlisans mezunu Öğretmen/diğer personel ve bu öğretmen/personelden söz konusu programa katılmak isteyenlerin branş ve sayılarının ayrı ayrı bilinmesine ihtiyaç duyulmaktadır.

Yüksek Öğretim Kurulu ve ilgili üniversiteler nezdinde yürütülecek çalışmalarda esas alınacak olan bu branş ve sayıların yurt genelinde tespit edilebilmesi için EK-1 İstatistik Bilgi Formu, biriminizdeki / ilinizdeki tüm resmi-özel, örgün-yaygın eğitim-öğretim okul ve kurumlarında görev yapan öğretmen/personel dikkate alınarak sağlıklı bir şekilde doldurulup en geç 19 Nisan 2002 tarihine kadar Bakanlığımız Hizmetiçi Eğitim Dairesi Başkanlığına gönderilecektir.

Bilgilerinizi ve gereğini rica ederim.

Hüseyin ACAR
Bakan a.
Müsteşar Yardımcısı


EKLER:
EK -1 İstatistik Bilgi Formu
DAĞITIM:
Bilgi ve Gereği :
A Planı
B Planı


Bakanlığın Internet sitesinden yaptığı açıklama

T.C.
MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI
Hizmetiçi Eğitim Dairesi Başkanlığı

29-04-2004

Bakanlığımız merkez ve taşra teşkilatında görevli iki ve üç yıllık eğitim enstitüsü, yüksek okul/ön lisans mezunu öğretmen ve diğer personel için düzenlenmesi düşünülen , 2+2, 3+1 lisans tamamlama programları açılmasına yönelik çalışmalar henüz sonuçlandırılmamıştır.

Söz konusu çalışmaların olumlu sonuçlanması halinde Valilikler/İl Millî Eğitim Müdürlükleri aracılığı ile duyuru yapılacaktır.

Bilgilerinizi arz / rica ederim.
Sadettin SABAZ
Daire Başkanı



Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber