Flaş! Silivri Cezaevi müdürleri hakkında soruşturma

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 31 Mart 2009 16:45, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:00

Adalet Bakanlığı Silivri'de 2 Cezaevi müdürü hakkında idari soruşturma başlattı.

Adalet Bakanlığı, Ergenekon sanıklarının kaldığı Silivri Cezaevi'ndeki kayırmalarla ilgili iddialar üzerine harekete geçti. 2 cezaevi müdürü hakkında idari soruşturma açıldı.


Silivri'ye Ergenekon tutukluları için suç duyurusu

İstanbul ? Adalet Bakanlığı müfettişi Abdullah Cangür'ün yaptığı özel denetim sonucu hazırladığı raporda, "Ergenekon" soruşturması kapsamında tutuklu bulunan kişilerin mevzuata aykırı olarak Silivri Ceza İnfaz Kurumları Yerleşkesinde 4 ila 9 kişi olarak odalara yerleştirildikleri belirtildi. Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürlüğünce sorumlular hakkında soruşturma yapılması için suç duyurusunda bulunuldu.

Adalet Bakanlığı Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürlüğü tarafından Silivri Cumhuriyet Başsavcılığına gönderilen dilekçede, Silivri 4 ve 5 numaralı L Tipi Kapalı Ceza İnfaz Kurumlarında kalan tutuklu ve hükümlülerin mevzuata uygun şekilde kuruma yerleştirilip yerleştirilmedikleriyle ilgili olarak Abdullah Cangür tarafından hazırlanan 24 Şubat 2009 tarihli rapora yer verildi.

Cangür'ün raporunda, 5275 sayılı Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Hakkındaki Kanun'un 9, 111 ve 113. maddelerinde belirtilen ceza infaz kurumlarında hükümlü ve tutukluların barındırılmalarıyla ilgili düzenlemelere dikkat çekildi.

Yasaya göre bu odalarda kalan tutukluların kapılarının sürekli kapalı tutulması ve birbirlerinin odalarına gitmelerine, temasta bulunmalarına izin verilmemesi gerekirken kurumda mevzuata uygun bir yerleştirme yapılmadığı kaydedilen raporda, "Ergenekon" soruşturması kapsamında tutuklu bulunanların 4 ila 9 kişi olarak odalara yerleştirildikleri ifade edildi.

Raporda, "İştirak halinde suç işlemiş olanların aynı odalarda barındırıldığı" belirtilerek, kurumlarda tutukluların kullanımına sunulan bilgisayarların, anılan tutukluların şahsi bilgisayarı gibi kullandırıldığı vurgulandı.

Raporda, "Bu şekilde bir araya gelmeseler bile ortak bir savunma hazırlama imkanı edindikleri ve birbirlerine her türlü bilgiyi bu yolla aktarabildiklerinin tespit edildiği" ifadesine yer verildi.

Raporun özetine yer verilen dilekçede, Silivri 4 ve 5 numaralı cezaevlerinde yüksek güvenlikli kurum statüsü dikkate alınarak mevzuata uygun barınma koşullarının oluşturulmadığı kaydedildi.

Dilekçede, mevzuata aykırı yapıldığı bildirilen işlemlerle ilgili olarak sorumlular hakkında adli yönden Silivri Cumhuriyet Başsavcılığınca soruşturma yapılması istendi.

Dilekçede, soruşturma sonucundaki kanaatin de disiplin yönünden değerlendirilmesi için Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürlüğüne bildirilmesi talep edildi.

Öte yandan 4 ve 5 numaralı cezaevleri müdürlerinin görev yerlerinin de değiştirildiği öğrenildi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber