Mesleki ve Teknik Okullarda Üretim Teşvik Edilmelidir

Bugün mesleki ve teknik okullarımızda bir çoğu mesleğinde iyi eğitim almış, özverili, bir şeyler yapmaya çalışan öğretmenler mevcuttur. Bu öğretmenlerimizin teşvik edilerek mesleki eğitim sistemimize, sanayimize yeni araç ve gereçler, yeni materyaller, yeni ders araçları kazandırılabilir. Bunu için yeterli mevzuat vardır, fakat öğretmenlerin teşvik edilmesi, daha önceden bu şekilde çalışmalar yapmış öğretmenlerin kamuoyu önünde ödüllendirilmesi diğer öğretmenlere örnek olacaktır. Bu halde yeni bir heyecan yaşanacaktır. Devamı için tıklayın.

Haber Giriş : 20 Aralık 2004 00:57, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Öncelikle mesleki teknik eğitimde atölye ve laboratuar öğretmenlerine bu şekilde çalışmalar yapması karşılığında ek ders ücretleri ödenmeli, teşvik edilmeli, yapacağı çalışmaları için ödenek tahsis edilmelidir. Bunu için mesleki teknik eğitim yönetmeliğinin 262. maddesi ile ücret yönetmeliğinin 18. maddesi işler hale getirilmelidir.Örgencilerinde bu işlere yöneltilmesi amacıyla beceri sınavlarında her öğrencinin bir proje üreterek yarışması sağlanmalıdır. Projesi onaylanmayanların mezun edilmemesi şartı da getirilirse ülke de mesleki teknik okullarda bir yarış yaşanacaktır.

Meslekî ve Teknik Eğitim Yönetmeliği

"Araştırma bölüm şefiği ve görevleri
Madde 262-
Olgunlaşma programı uygulayan kurumlarda, bölüm şefinin başkanlığında kurum müdürlüğünce görevlendirilecek her meslek alanını temsil eden öğretmenler ile yeterli sayıda teknisyen ve usta öğreticiden araştırma bölüm şefliği oluşturulur. Araştırma bölüm şefi olarak görevlendirileceklerde; araştırma teknikleri, istatistik, ölçme-değerlendirme alanında yetişmiş, alanında lisansüstü eğitim almış ve yabancı dil bilenler tercih edilir.
Araştırma bölüm şefliği;
a) İlgili kurum ve kuruluşlarla iş birliği içinde çalışır.
b) Kurumun amaçları doğrultusunda, alan uzmanlarıyla birlikte belirlenen konularda araştırmalar yapar ve sonuçlarını ilgililere sunar.
c) Araştırma yapılan konularda kişi, kurum ve kuruluşlara danışmanlık hizmeti sunar, konferans ve seminerler düzenler, yayınlar hazırlar.
d) Bilim ve teknolojideki yenilikler ile geçerli üretim alanlarını yakından izleyerek gerekli bilgi ve dokümanları toplar, bu bilgileri ilgililere aktarır.
e) Araştırmalara dayalı olarak üretim için hazırlanan hizmet ve ürün örneklerini (prototiplerini) hazırlar, enstitünün ilgili diğer üretim atölyelerine seri üretim veya özel siparişe yönelik sanatsal nitelik taşıyan ürünlerin hazırlanması için teklifte bulunur,
f) Araştırma sonuçlarından ve yapılan çalışmalardan elde edilen dokümanlarla arşiv hazırlar ve olanaklar ölçüsünde kurumda kurulabilecek müzenin geliştirilmesi için gerekli verileri toplar.
g) Eğitim birimleri ve üretim atölyeleri için üretim plânları, üretim tasarımı, model, kalıp, desen, detay, kesit, hesap, deney ve kalite kontrol işlerini yapar ve uygulamalar sonucunda gelen öneri ve eleştirileri değerlendirir."

Millî Eğitim Bakanlığı Öğretmen Ve Yöneticilerinin Ders Ve Ek Ders Saatlerine İlişkin Esaslar

Ders Kitabı ve Aracı Hazırlama Görevi
"Madde 18-
(Değişik:20.05.1999/23700) Ders kitabı veya yardımcı ders kitabı, Öğretim programı ve malzemelerini hazırlamak, geliştirmek, incelemek, araştırmak; eğitim ve öğretim kurumlarına grafik, fotoğraf, ders araç-gereci hazırlamak veya sağlamak; makine, teçhizat ve ders aracı üretmek; belirli bir projede uzmanlık kazandırmak amacıyla Bakanlıkça görevlendirilen yönetici ve öğretmenlere, görevlendirildikleri tarihte ücretli ders görevi bulunup bulunmadığına bakılmaksızın haftada; kadrolarının bulunduğu okul veya kurumlarda branşlarındaki emsali yönetici ve öğretmenlere ödenen ek ders ücreti kadar ücret bir takvim yılında 6 ayı geçmemek üzere ödenir. Ancak, hizmet gerekleri bakımından 6 aylık sürenin yeterli olmadığı durumlarda gerekçe ve personel sayısına da yer verilerek ek ders ödeme süresi Bakan onayı ile 12 aya kadar uzatılabilir."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber