Astsubay ve subay sınıflandırma yönetmeliğinde değişiklik yapıldı

Haber Giriş : 21 Aralık 2004 08:32, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

21.12.2004 tarihli Resmi Gazetede yayımlanmıştır.

Türk Silâhlı Kuvvetleri Astsubay Sınıflandırma Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik

MADDE 1 ? 23/5/1968 tarihli ve 12906 sayılı Resmî Gazete'de yayımlanan Türk Silâhlı Kuvvetleri Astsubay Sınıflandırma Yönetmeliğinin değişik 3 üncü maddesinin birinci fıkrasının (d) bendi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

"d. Sınıf: Kuvvet komutanlıklarının teklifi ve Genelkurmay Başkanının onayı ile değiştirilen, kaldırılan veya yeni ihdas edilen ve bu Yönetmelikte belirtilen gruplardan biridir.

(1) Kara Kuvvetlerinde:

(a) Muharip sınıflar: Piyade, süvari, tank, topçu, hava savunma, kara havacılık, uçak ve helikopter teknisyeni, istihkam teknisyeni, muhabere, muhabere teknisyeni, istihbarat, jandarma.

(b) Yardımcı sınıflar: Ulaştırma, levazım, ordudonatım, personel, veteriner, maliye, bando, levazım teknisyeni, harita teknisyeni, ordudonatım teknisyeni, sağlık, sıhhiye teknisyeni.

(2) Deniz Kuvvetlerinde:

(a) Muharip sınıflar: Topçu, güdümlü mermi, uçak bakım, torpidocu, mayın, seyir, porsun, denizaltı savunma aletleri (D.S.A.), radar, telsiz, çarkçı, kazancı, motorcu, elektrikçi, yara savunma, elektronik, deniz piyade, deniz istihkâm, istihbarat, silâh.

(b) Yardımcı sınıflar: İkmal, bando, teknisyen, sağlık, sıhhîye teknisyeni, idarî.

(3) Hava Kuvvetlerinde:

(a) Muharip sınıflar: Piyade, istihkâm, muhabere, hava savunma, uçak bakım, silâh- mühimmat, radar, hava trafik, istihbarat.

(b) Yardımcı sınıflar: Ulaştırma, levazım, ikmal, personel, maliye, bando, teknisyen, sağlık.

Jandarma Genel Komutanlığı bünyesinde Jandarma, Sahil Güvenlik Komutanlığı bünyesinde ise Silâh sınıfı hariç olmak üzere bu komutanlıklara bağlı diğer astsubaylar, yetiştirildikleri sınıflara (Kuvvet komutanlıklarının sınıflarına) mensupturlar.

Bu sınıfların hangi branş ve ihtisaslardan teşekkül edeceği, Astsubay Sınıflandırma Yönetmeliği esaslarına göre hazırlanacak olan sınıflandırma ve astsubay ihtisasları yönergelerinde belirtilir."

MADDE 2 ? Aynı Yönetmeliğin 10 uncu maddesinin ikinci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

"Kuvvet komutanlıkları, Jandarma Genel Komutanlığı ve Sahil Güvenlik Komutanlığı, her yıl 20 Kasım tarihine kadar hizmet fazlası veya ihtiyaç duyduğu personel miktarını Genelkurmay Başkanlığına bildirir. Genelkurmay Başkanlığı, bildirilen bu personel hakkında ilgili kuvvet komutanlığı veya Jandarma Genel Komutanlığı yahut Sahil Güvenlik Komutanlığının görüşlerini aldıktan sonra, bu personelin kuvvetini değiştirebilir. Kuvveti değişen bu personel, sınıfı görevinde kullanılabileceği gibi, ihtiyaç duyulan sınıflarda da kullanılmak üzere yeniden sınıflandırmaya tâbi tutulabilir."

MADDE 3 ? Aynı Yönetmeliğin 11 inci maddesinin birinci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

"Astsubayların sınıflandırılması, ilk ve yeniden sınıflandırma kurulları tarafından yapılır. Bu kurullar, sınıflandırma şekline ve ihtiyacına göre kuvvet komutanlıkları, Jandarma Genel Komutanlığı ve Sahil Güvenlik Komutanlığı tarafından teşkil edilir."

MADDE 4 ? Aynı Yönetmeliğin 12 nci maddesinin birinci fıkrasının (b) bendi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

"b. Yeniden sınıflandırmada, astsubaylar için sınıf değişikliği sonuçlarını ihtiva eden tutanaklar; mensup oldukları kuvvet komutanlığının, Jandarma Genel Komutanlığının veya Sahil Güvenlik Komutanlığının onayı ile kesinleştirilir."

Yürürlük

MADDE 5 ? Bu Yönetmelik yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

Yürütme

MADDE 6 ? Bu Yönetmelik hükümlerini Millî Savunma ve İçişleri bakanları yürütür.

?? ? ??

Millî Savunma Bakanlığından:

Türk Silâhlı Kuvvetleri Subay Sınıflandırma YönetmeliğindeDeğişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik

MADDE 1 ? 23/5/1968 tarihli ve 12906 sayılı Resmî Gazete'de yayımlanan Türk Silâhlı Kuvvetleri Subay Sınıflandırma Yönetmeliğinin değişik 3 üncü maddesinin birinci fıkrasının (d) bendi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

"d. Sınıf: Kuvvet komutanlıklarının teklifi ve Genelkurmay Başkanı'nın onayı ile değiştirilen, kaldırılan veya yeni ihdas edilen ve bu Yönetmelikte belirtilen gruplardan biridir.

(1) Kara Kuvvetlerinde:

(a) Muharip sınıflar: Piyade, süvari, tank, topçu, hava savunma, kara havacılık, istihkâm, muhabere, istihbarat, jandarma,

(b) Yardımcı sınıflar: Ulaştırma, levazım, harita, ordudonatım, personel, tabip, eczacı, diş tabibi, kimyager, veteriner, mühendis, askerî hâkim, maliye, öğretmen, bando, teknisyen, sağlık, sıhhiye teknisyeni, din işleri.

(2) Deniz Kuvvetlerinde:

(a) Muharip sınıflar: Deniz, deniz piyade, deniz istihkâm, istihbarat, güverte, makine, sahil güvenlik.

(b) Yardımcı sınıflar: İkmal, tabip, eczacı, diş tabibi, mühendis, askerî hâkim,

öğretmen, bando, sağlık, din işleri.

(3) Hava Kuvvetlerinde:

(a) Muharip sınıflar: Pilot, seyrüsefer, silâh sistem, kontrol ihbar, hava trafik, istihbarat, uçak bakım, mühimmat ve mühimmat tahrip, piyade, istihkâm, muhabere, hava savunma.

(b) Yardımcı sınıflar: Ulaştırma, levazım, ikmal, personel, tabip, eczacı, diş tabibi, veteriner, mühendis, askerî hâkim, maliye, öğretmen, bando, sağlık, din işleri.

Jandarma Genel Komutanlığı bünyesinde Jandarma, Sahil Güvenlik Komutanlığı bünyesinde ise Sahil Güvenlik sınıfı hariç olmak üzere bu komutanlıklara bağlı diğer subaylar, yetiştirildikleri sınıflara (Kuvvet komutanlıklarının sınıflarına) mensupturlar."

MADDE 2 ? Aynı Yönetmeliğin değişik 10 uncu maddesinin üçüncü fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

"Kuvvet komutanlıkları, Jandarma Genel Komutanlığı ve Sahil Güvenlik Komutanlığı, her yıl 20 Kasım tarihine kadar hizmet fazlası veya ihtiyaç duyduğu personel miktarını Genelkurmay Başkanlığına bildirir. Genelkurmay Başkanlığı, bildirilen bu personel hakkında ilgili kuvvet komutanlığı veya Jandarma Genel Komutanlığı yahut Sahil Güvenlik Komutanlığı görüşlerini aldıktan sonra, bu personelin kuvvetini değiştirebilir. Kuvveti değişen bu personel, sınıfı görevinde kullanılabileceği gibi ihtiyaç duyulan sınıflarda da kullanılmak üzere yeniden sınıflandırmaya tâbi tutulabilir."

MADDE 3 ? Aynı Yönetmeliğin 11 inci maddesinin birinci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

"Subayların sınıflandırılması, ilk ve yeniden sınıflandırma kurulları tarafından yapılır. Bu kurullar, sınıflandırma şekline ve ihtiyacına göre kuvvet komutanlıkları, Jandarma Genel Komutanlığı ve Sahil Güvenlik Komutanlığı tarafından teşkil edilir."

MADDE 4 ? Aynı Yönetmeliğin 12 nci maddesinin birinci fıkrasının (b) bendi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

"b. Yeniden sınıflandırmada, subaylar için sınıf değişikliği sonuçlarını ihtiva eden tutanaklar; mensup oldukları kuvvet komutanlığının, Jandarma Genel Komutanlığının veya Sahil Güvenlik Komutanlığının onayı ile kesinleştirilir."

Yürürlük

MADDE 5 ? Bu Yönetmelik yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

Yürütme

MADDE 6 ? Bu Yönetmelik hükümlerini Millî Savunma ve İçişleri bakanları yürütür.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber