Helikopter kazasıyla ilgili araştırma komisyonu kurulacak

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 09 Nisan 2009 18:52, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

- İçişleri Bakanı Beşir Atalay, BBP Genel Başkanı Muhsin Yazıcıoğlu'nun da içinde bulunduğu helikopter kazasıyla ilgili arama kurtarma anlamında, akla gelebilecek tüm imkanların sonuna kadar kullanıldığını belirterek, bu konuda tereddüt doğuracak hiçbir husus bulunmadığını söyledi.

TBMM Genel Kurulunda, BBP Genel Başkanı ve Sivas Milletvekili Muhsin Yazıcıoğlu'nun da içinde bulunduğu helikopterin düşmesiyle ilgili olarak AK Parti, CHP ve MHP milletvekilleri tarafından verilen araştırma önergelerinin birleştirilerek görüşülmesine başlandı.

Önerge üzerinde Hükümet adına ilk konuşmayı yapan İçişleri Bakanı Atalay, üzücü bir kaza yaşandığını belirterek, "Ülke olarak 7'den 77'ye hepimiz sarsıldık. Kazadan günümüze kadar kaynağı ve dayanağı belirsiz yüzlerce yorum ve değerlendirme yapıldı. Herkesten istirham ediyorum biraz sakin ve mantıklı olalım. Bu işin cenazelerin kaldırılmasıyla bitmediğini biliyoruz. Olayın tüm boyutlarıyla aydınlatılması devletin boynunun borcudur. Hükümetimiz konunun üzerindedir" dedi.

Konunun TBMM'de araştırılmasını talep ederken, "böyle olaylar olmasın, daha az olsun, olursa en az zararla olsun ve kolay telafi edilsin" amacında olduklarını ifade eden Atalay, yapılacak ortak çalışmada konunun tüm boyutlarıyla ele alınacağını ve gelecek için faydalanılacak önlemlerin çıkarılacağını bildirdi.

Atalay, konunun aynı zamanda adli bir olay olduğunu, bu boyutunun da unutulmaması gereğine işaret ederek, adli merciler tarafından gerekli tahkikatlar yürütüldüğünü vurguladı. Olayın, üç boyutta ele almak gerektiğine inancını dile getiren Atalay, şöyle konuştu:

"Birincisi, bahse konu helikopterin kiralanması, teknik donanımının yeterliliği, uçuş için gerekli hava şartlarının elverişliliği, uçuş güzergahı gibi, kazanının meydana geldiği ana kadar bir süreçtir. Bu süreç, sivil havacılık kuralları açısından ele alınarak, teknik birimlerce değerlendirilmektedir. Kazanın tüm iddiaları karşılayacak şekilde aydınlatması, bu kapsamda ele alınacak konular arasındadır. Çalışmaların sonuçlarını hep birlikte bekleyeceğiz.

İkinci süreç, kazanın yetkili birimlerince haber alınmasından, kazazedelerin bulunarak alınması ve ailelerine teslim edilmesine kadar ki süreçtir. Bu sürecin arama kurtarma aşaması, bakanlığımı doğrudan ilgilendirmektedir. Bu nedenle, arama kurtarma çalışmaları, kazadan haber edinildiği andan itibaren bilgim ve takibim altında olmuştur. Şu kadarını ifade edeyim; mevcut imkanlar çerçevesinde arama kurtarma çalışmaları anlamında azami gayret gösterilmiş, hiçbir ayrıntı atlanmamıştır.

Üçüncü süreç ise kaza enkazına ulaşıldığı andan itibaren, kaza kırım ekiplerinin sağlıklı çalışması, tüm delillerin toplanması ve raporlanması sürecidir. Bununla ilgili tüm taraflar çalışmalarını sürdürmektedir. BBP tarafından da bazı girişimlerde bulunulduğunu biliyoruz."

"Tüm imkanlar seferber edildi"

Arama kurtarma çalışmalarıyla ilgili bilgi veren Atalay, kazanın, 25 Mart Çarşamba günü 15.46 civarında helikopterde bulunan Gazeteci İsmail Güneş'in 112 Acil Servisi aramasıyla kazadan haberdar olunduğunu anlattı. İlgili tüm kurum ve kuruluşların en üst seviyede teyakkuza geçirildiğini ve tüm imkanların seferber edildiğini belirten Atalay, şöyle devam etti:

"Yer tespiti çalışmalarına ivedi olarak başlandı. Olayın duyulmasıyla hem havadan hem karadan, kar yağışı ve düşük görüş mesafesine rağmen hemen başlanmış ve hiç ara verilmeden devam edilmiştir. Herkes büyük özveriyle, zor iklim şartlarına rağmen en iyisi yapmaya çalışmıştır, hiçbir ayrıntı kaçırılmamıştır. Arama çalışmaları, cep telefonundan alınan sinyaller doğrultusunda harita üzerinde belirlenen 25-30 kilometrelik alanda sürdürülmesi zarureti ortaya çıkmıştır. Nokta yer tespiti yapılabilmesi mümkün olmamıştır. Bunun aksine yapılan haber ve yorumlar gerçeği yansıtmamaktadır. Kaza yeri bilindiği halde başka yerde arama yapıldığını söylemek,insaf ve izanla bağdaşır bir durum değildir. Mevcut imkanlar en iyi şekilde kullanılarak olumsuz hava koşullarına rağmen arama kurtarma çalışmaları yürütülmüştür. Eleştiri yapanların, bölgenin arazi yapısı ve iklim durumundan habersiz oldukları anlaşılmaktadır. Görüş mesafesini olumsuz etkileyen sis engeli olmasaydı kaza mahalline çok daha kolay ulaşılması mümkün olabilecekti."

"Olayın düşme olduğu anlaşılıyor"

Atalay, talihsiz bir olay yaşandığını ve acı sonuçları olduğunu belirterek, olayla ilgili teknik incelemelerin ilgililer tarafından yapılmakta olduğunu, teknik bilirkişilerin yapacağı tespitleri beklemeden yorum ve değerlendirme yapılmasını doğru bulmadığını söyledi. Atalay, "Olayın düşme olduğu anlaşılıyor. Seçim ortamında mitinglerin iptal edilmesi ve bu acının ortak paylaşılması, milletimizin asaletinin güzel bir ifadesi olmuştur" diye konuştu.

BBP yöneticilerinin konuyu yanlış girişimlere sevk etmek isteyenlere prim vermediğini kaydeden Atalay, kendilerine teşekkür etti. Bundan sonra gerekli inceleme ve araştırmalar tamamlanıncaya kadar aynı hassasiyetin gösterileceğine inancını ifade eden Atalay, "Olayla ilgili arama kurtarma anlamında, akla gelebilecek tüm imkanlar sonuna kadar kullanılmıştır. Bu konuda tereddüt doğuracak hiçbir husus bulunmamaktadır" dedi.


Helikopter kazasıyla ilgili araştırma komisyonu kurulacak

Ankara - TBMM Genel Kurulunda, BBP Genel Başkanı Muhsin Yazıcıoğlu'nun da içinde bulunduğu helikopterin düşmesiyle ilgili Meclis Araştırması Komisyonu kurulması oy birliğiyle kabul edildi.

Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, pilotunun yaptığı uçuş planı doğrultusunda helikopterin, İstanbul'dan Ankara'ya, Ankara'dan Sivas'a boş gittiğini, Sivas'ta Yazıcıoğlu'nun da aralarında bulunduğu yolcuları alarak Çağlayancedit'e götürdüğünü, daha sonra yakıt ikmali için Kahramanmaraş'a gidip yeniden Çağlayancedit'ten yolcuları alarak Yozgat'a gitmek üzere hareket ettiğini bildirdi.

Helikopterin saat 14.35'te kalktığını 25-30 dakika içinde kazanın meydana geldiğinin tahmin edildiğini belirten Yıldırım, İsmail Güneş'in saat 15.38'de 112 Acil Servisi aradığını kaydetti.

Kurulacak komisyonun, kazadan sonra yapılan işleri bütün detayıyla görmesini beklediğini söyleyen Yıldırım, 2001'de Denizcilik Müsteşarlığı bünyesinde kurulan Arama Koordinasyon Merkezinin elde ettiği sinyalleri ilgili yerlere bildirmekle görevli olduğunu anlattı.

Yıldırım, "Cihazdan sinyal alınamayınca cep telefonlarından yer tespitine gidildi. Kaza bölgesinde 6 baz istasyonu var. Bu istasyonlardan birinden sinyal alındı. 21. kilometrede, 3 cep telefonundan alınan sinyallerin kesiştirildiği yerde arama yapıldı. Yani 'arama başka yerde yapıldı, enkaz başka yerde bulundu' söylemi doğru değildir" diye konuştu.

MHP Gaziantep Milletvekili Hasan Özdemir, enkazın geç bulunmasının, kamuoyunda endişeye yol açtığını söyledi. Özdemir, "Hükümet, kriz yönetim sınavında başarılı olamamıştır" dedi.

AK Parti Sivas Milletvekili Hamza Yerlikaya ise kurulacak komisyonla, zihinlerde oluşan soruları ve bilgi kirliliğinin sonlandırılacağını umduğunu söyledi.

Komisyon kuruldu

Bu arada, Yazıcıoğlu'nun Genel Kurulda oturduğu sıraya giden bazı milletvekilleri, açılan anı defterine duygularını yazarken, bazı milletvekilleri de Yazıcıoğlu'nun kayınbiraderi TBMM Başkanvekili Nevzat Pakdil'e başsağlığı dileklerini ilettiler.

TBMM Genel Kurulunda, BBP Genel Başkanı ve Sivas Milletvekili Muhsin Yazıcıoğlu'nun da içinde bulunduğu helikopterin düşmesiyle ilgili olarak AK Parti, CHP ve MHP milletvekilleri tarafından verilen araştırma önergelerinin birleştirilerek görüşülmesi tamamlandı. Yapılan işari oylamada, Meclis Araştırması Komisyonu kurulması, oy birliğiyle kabul edildi.

Yazıcıoğlu'nun da ölümüne neden olan helikopter kazasının araştırılmasına ilişkin kurulan Meclis Araştırması Komisyonu, 16 üyeden oluşacak. Gerektiğinde Ankara dışında da görev yapacak Komisyonun görev süresi 3 ay olacak.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber