Yine intihal skandalı: 2 öğretim üyesine 50 milyar ceza

Haber Giriş : 21 Aralık 2004 17:14, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

İ.Ü eski rektörü Kemal Alemdaroğlu'ndan sonra üniversiteler yine bir intihal skandalı ile çalkalanıyor. Prof. Turgut'un eserinden ihtihal yapan iki öğretim üyesine 50 milyar ceza verildi.

Atılım Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Nükhet Turgut, Çevre Hukuku? kitabından çalıntı yaptıkları gerekçesiyle Ruşen Keleş ve Birol Ertan aleyhine 3 yıl önce açtığı davayı kazandı. Keleş ve Ertan 50'şer milyar lira para cezasına çarptırıldı.

Türkiye dünya bilim sıralamasında 25'inci sıraya yükseldi ama ?bilimsel hırsızlık? anlamına gelen intihal olaylarının arkası kesilmiyor.

Üniversitelerde bilimsel etik tartışmalarını gündeme getiren intihal olaylarına bir yenisi daha eklendi. Son intihal olayı, Ankara Fikri ve Sınai Haklar Ceza Mahkemesi'nde 3 yıl önce açılan davanın sonuçlanmasıyla kesinleşti.

Mahkeme, Ruşen Keleş ve Birol Ertan'ın yazdığı 150 sayfalık ?Çevre Hukuku'na Giriş? adlı kitabın önemli bir bölümünün, Atılım Üniversitesi'nde görevli çevre hukuku uzmanı Prof. Dr. Nükhet Turgut'un ?Çevre Hukuku? adlı kitabından alınma olduğuna karar verdi.

Bu suçun karşılığında Keleş ve Ertan, böyle bir suçu ilk kez işlemiş olmaları gözönünde bulundurularak alt sınırdan cezalandırıldı ve 50'şer milyar liralık ağır para cezasına çarptırıldı.

Bu öğretim elemanlarının yüksek lisans ve doktora derslerine girip, bilimsel jürilerde yer almalarının şaşırtıcı olduğunu söyleyen Prof. Turgut, ?Ciddi olan; hocaların ilk derslerinde yaptıkları, bilimsel bir çalışma nasıl yapılır, bilimsel dürüstlüğe nasıl uyulur, Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu'ndaki hükümler nasıl uygulanır, buna göre atıfların nasıl yapıldığı, nasıl muhakeme değerlendirmelerinin yapıldığı bu derslerde gösterilir. O zaman merak ediyorsunuz, böyle alıntıları yapıyor; üstelik hukuk adına ortaya çıkıyorlarsa bu dersleri nasıl veriyorlar?? dedi.

ntv



Aşağıdaki haberde bahsi geçen NTV kaynaklı haber 21.12.2004 tarihinde sitemizde de yer almıştır. Bu nedenle gönderilen söz konusu cevap ve düzeltme yazısını aynen yayımlıyoruz.

CEVAP VE DÜZELTME YAZISIDIR.

Ulusal yayın yapan NTV Televizyonu'nda 21.12.2004 tarihinde, ?Güne Başlarken? adlı haber programında, saat 08:43'te yayınlanan karalayıcı haberde, Sayın Nükhet Turgut'un müvekkillerimiz hakkındaki karalayıcı ve kötüleyici açıklamalarına yer verilmiş, kesinleşmemiş olan bir yargı kararına atıfla müvekkillerimiz bilimsel hırsızlık yapmakla suçlanmıştır.

Müvekkillerimizce, hiçbir şekilde Nükhet Turgut'un kitabından ?intihal? yapılmamıştır ve haberde yer alan iddialar gerçeklere aykırıdır. Müvekkillerimiz ?Çevre Hukukuna Giriş? isimli eserlerinde, ne Nükhet Turgut'un, ne de bir başka yazarın kitabından hiçbir biçimde akademik atıf kurallarına aykırı olabilecek tek bir alıntı dahi yapmamışlardır.

Türkiye'nin saygın bilim adamlarından biri olan Ruşen Keleş ile başarılı bir akademisyen olan Birol Ertan hakkında yayımlanan bu karalayıcı haberin hiçbir araştırma yapılmadan, sadece Nükhet Turgut'un tek yanlı ve yanıltıcı beyanlarına itibarla hazırlandığı ve bu haberle başta Türkiye Cumhuriyeti Anayasası'nın 38. maddesi olmak üzere, 3984 sayılı Kanunun 4/ ı ve k maddelerini ihlal edildiği her türlü şüpheden uzaktır. Nükhet Turgut tarafından açılan bir davada, henüz kesinleşmemiş olan bir karara atıfla haber yayımlanmasının, yayıncılık ciddiyetiyle bağdaştırılması mümkün değildir.

İlgililerine karşı her türlü talep ve dava hakkımız saklı kalmak kaydıyla, işbu tekzip yazısının 3984 sayılı Kanunun 28. maddesi uyarınca televizyonunuzda yayınlanmasının istenmesi zorunlu olmuştur.

Prof. Dr. Ruşen KELEŞ ve Yard. Doç. Dr. Birol ERTAN
adına vekaleten

Av. Dr. Yahya K. ZABUNOĞLU Av. Metin KAYAÇAĞLAYAN

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber