Gözaltında işkenceyle ölüm davasında askerler, asteğmeni suçladı

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 14 Nisan 2009 15:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Özgür CEBE/DİYARBAKIR

DİYARBAKIR'ın Bismil İlçesi'nde 15 yıl önce gözaltında ?coplu tecavüze' maruz kalarak öldüğü belirlenen Abdulkadir Kurt'a işkence yaptıkları gerekçesiyle yargılanan 15 asker ?Rambo' lakaplı o dönem ?Asteğmen' olan S.Ü.'yü suçladı. Suçlamaları kabul etmeyen S.Ü., ?Öldürsem, silah kullanırdım. Böyle bir olay olsa, inisiyatif sahibi arkadaşlarım buna engel olurdu? dedi.

Abdulkadir Kurt adlı köylünün makatına cop sokularak işkenceyle öldürülmesiyle ilgili haklarında dava açılan 15 askerin yargılanmasına Diyarbakır 1'inci Ağır Ceza Mahkemesi'nde devam edildi. Duruşmaya duruşmada olay tarihinde asker olan tutuksuz sanıklar H.D., Z.K., N.K,, M.G ile asteğmenler S.Ü. ile O.U. hazır bulundu. Diğer 9 sanık katılmadı. Duruşmada sanıklar hakkında ?İşkence ve eziyet ederek canavarca hisle adam öldürmek' suçundan ömür boyu hapis istemiyle dava açıldığı suç tarihinde asker olmaları nedeniyle dosyanın görevsizlik kararıyla 7'nci Kolordu Komutanlığı Askeri Mahkemesi'ne gönderildiği belirtildi. Sanıkların terhis olup görevden ayrılmaları nedeniyle dava dosyasının görev ve yetki tartışması nedeniyle uyuşmazlık mahkemesine gittiği, sanıkların Ağır Ceza Mahkemesi'nin yargılanmasında yetkili kılındığına dair karar okundu. Mahkeme bu karara ilişkin sanıklardan ek savunma hazırlamasını istedi.

Sanıklardan H.D., olay tarihinde Silvan İlçe Komando Bölüğü'nde askerlik yaptığını, iddianamede adı geçen ?Rambo' lakablı asteğmenin sanıklar arasındaki O.U. değil, S.Ü. olduğunu söyledi. H.D., gözaltına alınan kişileri hiç görmediğini, Abdulkadir Kurt'un gözaltında ölümünü askerlerin aralarında konuşmasında duyduğunu belirterek, ?Olayı ?Rambo' lakablı S.Ü.'nün yaptığını söylediler. 15 yıllık öğretmenim. Bana yüklenen suçlama çok ağırdır. Bu suçlamadan dolayı şeker hastası oldum. Bu iddiayı aileme bile izah etmekte zorlanıyorum? dedi.

Sanık Z.K. da, ?Rambo' lakablı kişinin asteğmen O.U. değil S.Ü. olduğunu, olayı arkadaşlarından dinlediğini söyledi. Diğer sanık N.K. da olay tarihinde Bismil Komando Bölüğü'ne operasyon nedeniyle Silvan'dan destek olarak gittiklerini, kırsal kesimde çatışmanın sona ermesinden sonra Bismil İlçe Jandarma Komutanlığı'na geldiklerini belirti. N.K., istirahate çekildiklerini, ertesi gün bölüklerine dönerken arkadaşlarının gözaltındaki öldürülme olayını anlattıklarını, kendisinin bu olayla ilgisi olmadığını, suçlanan o tarihteki asteğmen O.U.'nun dağda, zor koşullarda bile dini vecibelerini yerine getirdiğini bunu yaptığına inanmadığını söyledi.

Sanıklardan M.G., olay tarihinde Gaziantep Nurdağı'nda görevli olduğunu, isim karışıklığı nedeniyle mağdur olduğunu anlattı. Sanık Asteğmen O.U. ise, ?Rambo' lakabıyla suçlandığını, dinlenen ifadelerden de kast edilen kişinin kendisi olmadığının görüldüğünü söyledi.

İfade veren tim komutanı Asteğmen S.Ü., ?Rambo' lakablı olduğunu, bu lakabın iddianamede adı geçen diğer asteğmen O.U. ile ilgisi olmadığını bildirirken, ?Olay günü Bismil'e takviye kuvvet olarak gitmiştik. Orada bazı kişiler gözaltına alınmıştı. Bizim sorgu yapma yetkimiz yoktur. Operasyon bitince silah bakımı yaparak istirahate çekildik. Askerler beni gözlerinde çok büyütükleri için bu olay olunca aralarında benim yapmış olabileceğimi konuşmuş. Gözaltına alınan kişileri görmedim. Arkadaşlarımın benimle ilgili verdikleri ifadeleri kabul etmiyorum. Biz operasyona silahla gidiyoruz, cop ile gitmiyoruz. Öldürseydim, silahla öldürürdüm. Ayrıca böyle bir olay olsa, inisiyatif sahibi arkadaşlarım buna engel olurdu. Gerçekten üzücü bir durum. Kimse bu şekilde ölümü haketmez? dedi.

Mahkeme heyeti diğer sanıkların adreslerine tebligat çıkarılarak gelecek duruşma tarihinde bulundurulmalarına, aksi halde zorla getirilmeleri yönünde karar verileceğini bildirerek duruşmayı erteledi.

İddianame: Makatına cop sokulmuş

SANIKLAR hakkında hazırlanan iddianamede, 3'ü asteğmen 15 askerin 19 Nisan 1992 tarihinde bazı köylüleri gözaltına alarak Bismil Komando Bölük Komutanlığı nezarethasine getirdikleri, Abdulkadir Kurt ile birlikte gözaltına alınan diğer köylülerin sorgu esnasında yüzlerinin duvara dönük olduğu belirtiliyor.

İddianamede bu tarihte saat 22.00'de Abdulkadir Kurt'un diğer köylülerin yanından alınarak içeriye götürüldüğü, 15 dakika sonra getirildiğinde ağzından kan aktığı, nezaretteki diğer kişilerin ne olduğunu sorması üzerine makatına cop sokulduğunu söylediği anlatıldı. İddianamede, olayın oluş biçimi ve sanıkların tespitine yönelik Bismil İlçe Komando Bölüğü'nde bulunan tüm subay, astsubay ve erlerin ifadelerinin alındığı, 20 askerin ifadelerine başvurulduğu, askerlerin Abdulkadir Kurt'un Silvan İlçe Komando Bölüğü'ne bağlı asteğmenler tarafından sorgulandığı, ?Rambo' lakablı asteğmenin timindeki askerlerin yardımıyla nezarette nöbetçi olan askerlerden Ş.Ş. ile M.G.'yi yanına alarak nezaretin 20 metre ilerisindeki banyonun arkasına gittikleri belirtildi. İddianamenin devamında, sanıkların burada Abdulkadir Kurt'u 15 dakika tuttukları, bağırma ve çığlık sesleriyle ölen köylülerin cop sokulup- çıkarılmasını gözleriyle gördükleri, bu olayı yapan askerleri tanıyıp teşhis edebilecekleri işkenceyi yapanların rütbeli olmaları nedeniyle kendilerinin olaya müdahale edemediklerine dair Başsavcılığa ifade verdikleri ifade edildi.

Abdulkadir Kurt'un gözaltında hayatını kaybetmesi üzerine otopsi yapıldığı, Adli Tıp Kurumu raporunda, Kurt'un makatına cop sokularak meydana gelen iç ve dış kanama sonucu öldüğü kaydedildi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber