AÖF sınavına giderken ölen 3 genç TBMM gündemine taşındı

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 14 Nisan 2009 19:11, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

FATİH KARAKILIÇ

BURSA- Bursa'da Anadolu Üniversitesi Açıköğretim Fakültesi(AÖF) sınavına giderken geçirdikleri trafik kazasında hayatını kaybeden 3 gencin ölümü, Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) gündemine taşındı. CHP Bursa Milletvekili Kemal Demirel, Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik tarafından cevaplanması istemiyle TBMM Başkanlığı'na sunduğu soru önergesinde, sınav yerlerinin öğrencilerin ikametgah adreslerine göre hazırlanmasını istedi. Demirel, Türkiye'de eğitim sistemi gereği ilk, orta ve yüksek öğretimde çeşitli dönemlerde toplu sınavların düzenlenmesi gerektiğini belirtti.

CİHAN muhabirine açıklamalarda bulunan Milletvekili Demirel, "Bu tür toplu sınavların olduğu günlerde, trafikte de tam bir kargaşa yaşanıyor. Açık Öğretim Fakültesi sınavları sırasında Bursa'da, ikamet yerinden oldukça uzakta bulunan sınav yerine yetişmek telaşıyla koşuşturan 3 gencin ölümü hepimizi derdinden üzmüştür. Her imtihan döneminde benzer olaylar yaşanmaktadır. Maalesef öğrencilerin oturdukları ikametgahlarına yakın yerlerde sınava girmeleri sağlanamamıştır. Özellikle Bursa gibi büyükşehirlerde sınav günleri öğrenciler sorulardan önce trafikte yoruluyor. Düşenebiliyor musunuz, bir kişi, yaklaşık 50 kilometre yol yapmak zorunda kalıyor. Telaşe sırasında istenilmeyen olaylar meydana geliyor, canlar kayboluyor. Telafisi mümkün olmayan olaylarla karşı karşıya kalıyoruz" dedi.

Bakan Hüseyin Çelik'in cevaplaması istemiyle TBMM Başkanlığına verilen soru önergeside ise şu sorular yer alıyor: "1- Ülke genelinde düzenlenen sınavlarda sınava girecek kişilerin, ikamet ettikleri yerlerde sınava girmelerinin sakıncası nedir? 2- Sınava girecek olan kişiler hangi sisteme göre dağıtılarak, sınav yerleri belirlenmektedir? 3- Sınava yetişeceğim diye çeşitli sorunlarla karşılaşıp sınava yetişemediği için mağdur olan ya da kaza geçiren kişilerle ilgili olarak bu güne kadar ne gibi çalışmalar yapılmıştır? 4- Bu tür sınavlarda ikamet yerinin yakınında sınav yeri tespitinin yapılması için acilen neler yapmayı planlıyorsunuz?''

Öte yandan benzer bir olay da 4 Nisan 2009 Pazar sabahı meydana gelmişti. Enis Kaya idaresindeki 16 BZU 34 plakalı otomobil, Ankara-Bursa kara yolunun Polis Okulu Kavşağı'nda refüjdeki demir direğe çarpmış, kazada Uludağ Üniversitesi Görükle Yerleşkesi'nde yapılacak olan Anadolu Üniversitesi Açıköğretim Fakültesi sınavına gitmekte olan sürücü Kaya ile Murat (20) ve ablası Arzu Şimşek (22) hayatlarını kaybetmişti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber