Cumhurbaşkanı Gül'ün görev süresi kaç yıl?

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 17 Nisan 2009 07:20, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Cumhurbaşkanı Gül'ün görev süresi 7 yıl

TBMM Anayasa Komisyonu Başkanı Burhan Kuzu, Gül'ün görev süresiyle ilgili yasal düzenlemenin 7 yıla göre yapılacağını belirtiyor.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün görev süresinin 5 yıl mı, yoksa 7 yıl mı olacağı konusundaki tartışma sürüyor. TBMM Başkanı Köksal Toptan, Gül'ün Çankaya Köşkü'nde 5 yıl kalabileceğini savunuyor.

Ancak hükümet kanadı bu görüşte değil. TBMM Anayasa Komisyonu Başkanı Prof. Dr. Burhan Kuzu, "Aksine bir hüküm belirtilmediği durumlarda statü korunur. Sayın Abdullah Gül, 7 yıllığına seçildiği için görev süresini tamamlar. Aynı durum Fransa'da da yaşandı." diyor. AK Parti, belirsizliğin giderilmesi için bu konuda bir kanun çıkararak tartışmaya son vermeyi düşünüyor. Çıkarılması düşünülen kanun tasarısına ek madde eklenerek, referandumla kabul edilen "5+5"in bir sonraki seçimde geçerli olacağı belirtilecek. 22 Temmuz seçimleri sonrası yapılan referandumla cumhurbaşkanının görev süresinin 5 yıla, milletvekilliği seçimlerinin de 4 yıla indirilmesi kabul edildi. Abdullah Gül'ün referandum öncesi cumhurbaşkanlığına seçilmesi süre tartışmasını da beraberinde getirdi. Hukukçuların bir kısmı referandum gereği Gül'ün 5 yıl sonra görevinin sona ereceğini savunuyor. Benzer görüşü önceki gün Meclis Başkanı Toptan da dile getirdi. Bu konuda son sözü Yüksek Seçim Kurulu (YSK) söyleyecek.

TBMM'nin 31 Mayıs 2007 'de kabul edilen Anayasa değişikliği ile Cumhurbaşkanı'nın halk tarafından seçimine yönelik düzenleme yapıldı. Anayasa değişikliğinde, "Cumhurbaşkanlığı seçimine ilişkin usul ve esaslar kanunla düzenlenir" denilmesine rağmen ilgili kanun iki yıldır çıkarılmadı. Edinilen bilgiye göre AK Parti, hukuki karmaşayı ortadan kaldırmak için hazırlıklara başladı. Partide genel eğilim Abdullah Gül'ün görevde 7 yılı doldurması şeklinde. Bunun için çıkarılması düşünülen kanun tasarısına ek madde eklenecek. Referandumla kabul edilen "5+5"in bir sonraki seçimde geçerli olacağı belirtilecek. Aynı durumun milletvekilliği genel seçimleri için de geçerli olması bekleniyor. Bu durumda cumhurbaşkanlığı seçimi 2014'te, genel seçimler ise 2012'de yapılacak.

Tartışmaları değerlendiren Meclis Anayasa Komisyonu Başkanı Burhan Kuzu, Gül'ün görev süresi ve genel seçim tarihiyle ilgili Adalet Bakanlığı'nın çalışma yapacağını söyledi. Kuzu, "Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün görev süresi 7 yıldır. Çünkü seçildiğinde 7 yıllığına seçilmişti. Biz bu şekilde düzenleme yapacağız. Ancak CHP Anayasa Mahkemesi'ne götürürse nasıl karar çıkar bilemiyoruz." şeklinde konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber