Paşa'nın samimi itirafları internete düştü

Kaynak : Yeni Şafak
Haber Giriş : 19 Nisan 2009 10:35, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Harbiye'ye giren Kürdüm diyebilmeli

Kara Kuvvetleri eski Komutanı emekli Orgeneral Aytaç Yalman'a ait olduğu ileri sürülen bir ses kaydı internete düştü. Genelkurmay Başkanı Başbuğ'un 'Türkiye halkı' açılımına paralel tespitlerde bulunan kayıttaki ses, 'Harbiye'de Kürt, Kürdüm, Alevi Aleviyim diyemiyor. Böyle bir baskı ortamında huzur olmaz ki' diyor.

Aytaç Yalman'a ait olduğu ileri sürülen kayıttaki ses Başbuğ'a 'Milliyetçilik duygularının katı olmaması gerektiğini anlattığını' söylüyor. Ses, ?Eğer sen 'Türkiye Türkler'indir, vatandaş Türkçe konuş' diye bayrağı alıp çıkarsan ortaya, o zaman diğer insanları ötekileştirmiş olursun' diyor. İSTANBUL

Kara Kuvvetleri eski Komutanı emekli Orgeneral Aytaç Yalman'a ait olduğu ileri sürülen bir ses kaydı, dün internet sitelerine düştü. Genelkurmay Başkanı Orgeneral Başbuğ ile görüştüğünü söyleyen kayıttaki ses, Türkiye'nin etnik yapısıyla ilgili TSK'nın bugüne kadarki ezberlerini bozacak açıklamalar yapıyor. Ses, Orgeneral Başbuğ'a 'Milliyetçilik duygularının katı olmaması gerektiğini söylediğini' belirterek ?Türkiye Türklerindir dersen diğer insanları ötekileştirmiş olursun? diyor. Başbuğ'un 'Türkiye halkı' açılımı yaptığı konuşmasıyla paralellik gösteren açıklamalar şöyle:

FARKLILIKLARI KABUL ETMELİYİZ

?Türkiye'deki ve Dünya'daki dönüşümü anlamalıyız, farklılıkları kabul etmeliyiz. Yani bunlar zor değil. Türkiye'deki bu dönüşümü bir defa bir anlayıp bu küreselleşmede toplumsal ve işte idari anlamdaki dönüşümün hem global anlamda hem de ülke genelinde nasıl olduğunu bir görüp ona göre kendimizi nasıl adapte ediceğiz? Değerlerimizi koruyarak buna adapte olacağız. Bizim buna kafa yormamız lazım. Yoksa ben bunu kabul etmiyorum, bunu etmiyorum noktasını aştık.?

KATI MİLLİYETÇİLİKLE OLMAZ

?İnsan eğer farklılıkları kabul ederse kendi kafasında, o zaman dünyaya farklı bakar. Şimdi siz Anadolu'nun bir kasabasından bir çocuğu alıp onun subay yaparsanız, işte o, devamlı ona da Atatürkçülük, Cumhuriyet'in temel değerleri, devamlı o fikirleri aşılarsanız -çok doğal olarak da öyle olması lazım- öyle yetiştirirseniz, Türkiye'de yalnız Türklerin var olduğunu ona öğretirseniz, bunun dışında hiçbir etnik unsurdan bahsetmezseniz, birdenbire bir de bakar ki yahu Türkiye'de 27 etnik grup varmış... Şaşkına döner. Milliyetçilik duygularının kaba ve katı bir şekilde oluşmaması lazım.'

ALEVİ ALEVİYİM DİYEBİLMELİ

?Ben Büyükada'da büyüdüm. Ecnebi denilen insanların içinde büyüdüm. Bende şiddetten uzak bir hoşgörü kültürü onlarla beraber büyüdüm, yani onun da vatanı olduğunu daha o zaman idrak ettim. Yahu biz burayı paylaşıyoruz. Rumlarla, Ermenilerle. Alevi, Aleviyim, Kürt, Kürdüm diyemiyor. Böyle bir baskı, böyle bir yapı içerisinde huzur olmaz ki!

ETNİK BASKI OLURSA, HUZUR KAÇAR

?Bize hiç Kürt'ten bahsetmedi kimse. Harp Okulu'na geldik, ne Kürt'ü yahu Kürtçe yasak! Kürtçe konuşulur mu? Adam kendisinin Kürt olduğunu söyleyemiyor ki çocuk. Alevi aleviyim diyemiyor. Kürt, Kürdüm diyemiyor. Ve böyle bir baskı, böyle bir yapı içerisinde huzur olmaz ki. Huzur olmaz, ben açıklama yaptım işte Bila'nın (Fikret) kitabında var. 'Bunları serbest bırakmak lazım' dedim.'

Kucaklamazsak kaybederiz

Kayıttaki ses 1 yıl önce Kürtçe televizyon ve üniversitelerde Kürt dili edebiyatı bölümlerinin açıklamasını önerdiğini belirterek ?Bu coğrafyada bu insanları başka türlü tutamazsınız. Yoksa kaybederiz yani. Artık o dönemi geçtik. İnşallah arkadaşlar bunu anlarlar' şeklinde konuşuyor.

İlker Paşa'ya dedim ki!..

'İlker Paşa'ya konumunuzu belirleyin dedim. Nedir silahlı kuvvetlerin konumu? Yani işte iç hizmet kanunundaki, 15. Madde mi? Yoksa Cumhuriyet'in değerlerini korumak için mücadele eden bir silahlı kuvvetler vardır, bir de demokratik bir ülkede demokratik bir hükümetin ordusu olarak konumlanır. Ya bu ya o olur. Bir gün burada bir gün orada, işte Yaşar'ın (Büyükanıt) en büyük talihsizliği o oldu... Konumunu belirle derim, ona göre hareketini yap. Şimdi bana göre konumunu belirledi o. İşte yani, ortaya çıkmadan hükümeti sakin sessiz götürecek.?

Subaylara Osmanlı anlatılsın

Emekli Orgneral Aytaç Yalman'a ait olduğu ileri sürülen ses kaydındaki kişi, subaylara verilecek eğitimde, Osmanlı'nın etnik unsurlara yaklaşımının anlatılması gerektiğini söylüyor. 'Eğer sen Türkiye Türkler'indir, vatandaş Türkçe konuş diye bayrağı alıp çıkarsan ortaya, o zaman diğer insanları ötekileştirmiş olursun. Diğer insanlar kim... Kürt, Arap, Laz Çerkez.' diyen ses kaydındaki kişi şöyle konuşuyor:

HERKESİ KUCAKLAYALIM

'Bu coğrafyada insanların tamamını kucaklayan bir anlayışın hâkim olması lazım. Başka türlü bu coğrafyada tutunamayız. Osmanlı'da da işte Osmanlı'nın şeyi bu. Yani hiçbir etnik grubu ön plana çıkartmadı. Yani din, yaşam biçimi, kıyafeti, her şeyi serbestti. Osmanlı 5 milyon kilometrekarelik bir toprak kaybetti. İşte bu, buradaki bütün bu etnik grup Anadolu'nun içerisine üşüştü. Yani herkes bir yerlerden gelmiş... Bu meseleye böyle bakmak lazım'

OSMANLI VURGUSU

Türkiye'nin Osmanlı, Selçuklu ve Doğu Roma mirasının üzerinde kurulduğunu belirten kayıttaki ses, 'Subaylarınıza generallerinize bunu öğretirseniz o zaman dünyaya farklı bakarlar. Yani bu toprakları, zenginliği böyle görmek lazım, hem insan yapısını hem toprak yapısında bu coğrafyayı böyle görürseniz ve de böyle öğretirseniz subaylarınıza generallerinize o zaman olaya, dünyaya farklı bakar?' şeklinde konuşuyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber