'Eğitim her engeli aşar' kampanyasının tanıtımı Çankaya Köşkü'nde yapıldı

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 20 Nisan 2009 15:17, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün eşi Hayrünisa Gül'ün himayesinde gerçekleştirilen 'Eğitim Her Engeli Aşar' kampanyasının tanıtım toplantısı, ünlü şovmen Beyazıt Öztürk'ün sunumu ile Çankaya Köşkü'nde yapıldı. Toplantıda konuşan Hayrünisa Gül, "Kampanyanın takipçisi olacağım, sorumluluk ise hepimizin." dedi.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün eşi Hayrünisa Gül'ün himayesinde gerçekleşecek 'Eğitim Her Engeli Aşar' kampanyasının tanıtım toplantısı, Çankaya Köşkü'nde yapıldı. Sunuculuğunu Şovmen Beyazıt Öztürk'ün yaptığı toplantıda Hayrünisa Gül'ün yanısıra, Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, Devlet Bakanı Nimet Çubukçu, Meclis Başkanı Köksal Toptan'ın eşi Saime Toptan, YÖK Başkanı Yusuf Ziya Özcan, AK Parti İstanbul Milletvekili Lokman Ayva, sanatılar Metin Şentürk, Doğa Rutkay, futbolcu Hakan Şükür ve çok sayıda davetli katıldı.

Törende konuşan Hayrünisa Gül, Türkiye'de 8.5 milyon engelli bulunduğuna dikkat çekerek, biraraya gelmek için 8.5 milyon neden bulunduğunu söyledi.

Engellilerin büyük çoğunluğunun sokağa çıkamadığını, iş hayatında yer alamadığını, üretemediğini ve çalışamadığını belirten Gül, "Engelli insanlar eğitimlerini tamamlar ve sosyal hayata katılırlarsa, başarılı olmamaları için hiçbir sebep yok." diye konuştu. Gül, konuşmasında Sümeyye ve Enes isimli iki engelli çocuktan bahsetti. Sümeyye'nin doğuştan kolları bulunmadığını, ayakları ile resim yapabildiğini ve 23 Nisan'da yurtdışında bir sergi açacağını aktaran Gül; görme özürlü Enes'in ise konservatuarın piyano bölümünü birincilikle kazandığını anlattı. Gül, "Bunlar özel çocuklar ama ailelerinin bilinçli desteği de çok önemli." şeklinde konuştu. Kampanyanın takipçisi olacağını söyleyen Gül, sorumluluğun ise tüm topluma ait olduğuna dikkat çekti.

Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik ise konuşmasında, her engelin bir rehabilitisayonu olduğunu belirtirken, "Ancak gönülden engelli olmanın rehabilitasyonu yok." diye konuştu.

Konuşmaların ardından, Oktay Kaynarca, Doğa Rutkay, Metin Şentürk gibi isimlerin yer aldığı projenin tanıtım ve reklam filmleri izlendi. Toplantıda, sözleri Sezen Aksu'ya ait olan Düş Bahçeleri isimli şarkıyı, engelli korosu seslendirdi.

KAMPANYANIN HEDEFLERİ

Eğitim Her Engeli Aşar kampanyasının hedefleri şunlar:

-Eğitim sistemiyle ilişkisi olan özürlü sayısını yüzde 50 oranında arttırmak.

-Mevcut eğitim sistemiyle ilişkisi olan özürlülerin bir üst eğitime geçmelerini sağlamak.

-Okul öncesi eğitime ihtiyaç duyan ve tespit edilmiş özürlülerin yüzde 50'sinin okul öncesi eğitime erişimlerini sağlamak.

-Okul öncesi eğitim ihtiyaçlarını karşılamak üzere her ilde örnek sınıflar oluşturmak.

-Toplumun en az yüzde 10'unun özürlülerin eğitim görebileceği kanaatine erişimlerini ve eğitimin nasıl yapıldığı bilgisini edinmelerini sağlamak.

"TÜRKİYE'DE ÖZÜRLÜLER İLE İLGİLİ İSTATİSTİKLER"

Kampanyanın internet sitesinde yer alan bilgilere göre, Türkiye'de engelli nüfusun toplam nüfus içindeki oranı yüzde 12.29. Yaşamını engelli olarak sürdüren vatandaşların sayısı 8 milyon 431 bin 937. Toplam engelli nüfusunun yüzde 34,1 okuryazar dahi değil, yüzde 14'ü sadece okuryazar, yüzde 35'i ise ilkokul mezunu. Dolayısıyla yaklaşık 8,5 milyon engelliden 7 milyonu okuryazar değil, ya da ancak okuryazar veya ilkokul mezunu. Toplam engelli nüfusunun 51,8'i 34 yaşının altında. Engellilerin yüzde 78'i işgücüne dahil değil. İşgücüne dahil olan yüzde 22'lik grubun ise sadece yüzde 20'si istihdam ediliyor. Dolayısıyla 8 milylon 431 bin 937 olan engelli nüfusunun sadece 371 bin kişisi istihdam ediliyor. Engellilerin yüzde 47'si engelinden dolayı herhangi bir tedavi hizmeti alamıyor. Engellilerin ortalama yüzde 50'sinin sosyal güvenliği bulunmuyor. Engellilerin yüzde 34'ü doğuştan engelli olarak yaşamlarını sürdürüyor. Ortopedik, görme ve işitme engellilerin ortalama yüzde 72'si, konuşma ve zihinsel engellilerin ise ortalama yüzde 54'ü sonradan engelli olmuş durumda. Doğuştan engelli olanların oranı kırda kente oranla daha yüksek. Engellilerin yüzde 59'u erkek, yüzde 41'i kadın. Engellilerin en yüksek oranda bulunduğu bölge yüzde 22,7 ile Marmara Bölgesi. Ardından yüzde 17,3 ile İç Anadolu, yüzde 14,9 ile Karadeniz, yüzde 13,1 ile Ege, yüz de 13 ile Akdeniz, yüzde 10,1 ile Güneydoğu Anadolu, yüzde 8,8 ile Doğu Anadolu Bölgesi geliyor. Engellilerin yüzde 32,2 si hiç evlenmemiş.Ortalama yüzde 7'sinin ikinci bir engeli daha bulunuyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber