Kazanmanın yolu motivasyondan geçer

Kaynak : Star Gazetesi
Haber Giriş : 24 Nisan 2009 08:51, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:59

VERiMLi ÇALIŞMANIN PÜF NOKTALARI

Çalıştığınız dersten verim alabilmeniz için bulunduğunuz ortam çok önemli. Sessiz, ışık ve ısısı iyi ayarlanmış bir ortam dersinize daha iyi motive olmanızı sağlayacaktır.

DERS çalışırken motivasyonu sağlamak başarıya giden yolda önemli bir adım. Öğrencinin çalışma ortamı elden geldiğince derli toplu, sessiz, ışık ve ısısı ayarlanmış olmalıdır. Yatakta, koltukta ya da kanepede uzanarak, müzik dinleyerek ya da televizyon başında ders çalışmak, aşırı sıcak ya da soğuk veya ışık düzeyi iyi ayarlanmamış ortamlar dikkatin toplanmasını engelleyeceği için ders başında geçen zamanın uzamasına dolayısıyla dersten alınan verimin azalmasına neden olacaktır. Sevilen ve ilgi duyulan bir konu, dikkatin ders üzerinde tutulmasına yardım eder. Belirli yerlerde ve gürültünün bulunmadığı ortamlarda çalışmak, sandalyede oturarak çalışmak, masada gerekli olan malzemelerin dışında başka bir şeyin bulunmaması, çalışma ortamının sıcaklığının uygun olması, dersleri belirli sıraya koyarak ders çalışmak dikkatin dağılmasını engelleyen yöntemlerden bazılarıdır. Dikkat dağıldığında önemli olan bunun farkına varıp zihnimizi yeniden çalışılan konuya yoğunlaştırabilmektir.

TEKRAR NEDEN ÖNEMLİ

ÇALIŞMAYA başlamadan önce, kendinize bir hedef belirleyin. Bir konuyu çalışırken okuma, yazma , anlatma gibi birden fazla öğrenme yöntemini kullanın. Çalışmaya başlamadan önce iyice dinlenin ve ders çalışmak için belirlediğiniz saatler içinde masanızın başından kalkmayın. Öğrenilen bilgiler zamanla unutulur. Ancak ÖSS ve SBS gibi uzun bir hazırlık aşaması gerektiren sınavlarda, belirli periyotlarla yapılan tekrarlar bu unutmayı en aza indirecektir. Yeni öğrenilen bir bilginin %50'si 20 dakika sonra, %80'i ilk 24 saat içinde unutulmaktadır. Araştırmalar göstermiştir ki; 45 dakikalık bir çalışmanın ardından yapılan 5 dakikalık bir tekrar öğrenilen bilgilerin 1 gün, 1 günlük çalışmadan sonra yapılan 10 dakikalık bir tekrar öğrenilen bilgilerin 1 hafta, 1 hafta sonra yapılan 20 dakikalık tekrarlar 1 ay, 1 aylık çalışmanın ardından yapılan yarım saatlik tekrarlar öğrenilen bilgilerin uzun süreli bellekte toplanmasına ve unutulmamasına yardımcı olur.

OLUMSUZ DÜŞÜNCELERİ UNUTUN

ÖSS ve SBS'yi kendiniz için olmazsa olmaz bir hayat meselesi haline getirmeyin. Bu durum sadece sınav hakkında olumsuz düşüncelere kapılmanıza neden olacaktır. Bu türden düşünceler kendinize olan saygınızın ve güveninizin azalmasına, kendinizi değersiz görmenize yol açabilir. Geçmişte yaşadığınız başarısızlıklardan ziyade başarılarınızı düşünün. Unutmayın sınavı kazanmak hayatta başarılı olabilmek, mutlu olabilmek için tek seçenek değildir.

Hedefe iyi odaklanın

KENDİNİZE mutlaka uzun vadeli bir hedef belirleyin ve bunu aşamalara ayırın. Örneğin bir öğrencinin uzun vadeli hedefi iyi bir mühendis olmak olabilir. Bunun ilk basamağı İTÜ Elektronik Mühendisliğini kazanmak olmalıdır. Yine aynı yoldan devam edersek böyle bir öğrenci kendine Mayıs ayı için bir deneme sınavında alacağı puanı, daha öncesinde bu hafta belirli bir miktar soru çözmeyi ve bugün birkaç dersten birkaç konuyu bitirmeyi ve bunlarla ilgili testler çözmeyi hedef olarak seçebilir. Gördüğünüz gibi hedefi hep daha yakın ve başarması daha küçük parçalar halinde böldük.

Işığı görmek...

BiR BAŞARI ÖYKÜSÜ

4 Temmuz 1952 günü 34 yaşında bir kadın, Pasifik Okyanusu'na dalarak, Catalina Adası'ndan, 21 mil batıda kalan Kaliforniya'ya doğru yüzmeye başladı. Eğer başarılı olursa, bunun yapan ilk kadın olacaktı. Adı Florance Chadwick olan bu yüzücü, Manş Denizi'ni her iki yönde geçen ilk kadındı. O sabah su, vücudu uyuşturacak kadar soğuktu ve sis o kadar yoğundu ki, beraberindeki tekneleri güçlükle seçebiliyordu. Milyonlarca insan televizyonlarından onu izliyordu, köpekbalıkları ve dondurucu soğuğun etkisini hiçe sayarak 15 saat yüzdü. Yakındaki bir teknede bulunan annesi ve antrenörü, karaya çok yaklaştığını ve devam etmesini söyledilerse de o, kendisini sudan çıkarmalarını istedi. Azimli yüzücü, Kaliforniya kıyısına yarım mil kala sudan çıkışının nedenini şöyle açıkladı: ?Karayı görebilseydim başarabilirdim'. Vazgeçmesinin nedeni ne yorgunluk ne de soğuktu...Tek neden, sis yüzünden karayı görememekti. İki ay sonra Florance yine denedi. Su yine soğuktu, köpek balıkları yine vardı, sis yine her şeyin üstünü kapatıyordu. Ama bu kez Florance sisin ardında bir yerde kıyının olduğunu düşünerek yüzdü, sahili hayal ederek kulaçlarını attı ve başardı. Catalina Adası'nı yüzerek geçen ilk kadın unvanını kazandı. Hem de erkeklerin rekorunu iki saat farkla geçerek.

Nişanlıya artık okul serbest

MİLLİ Eğitim Bakanlığı 45 yıl önce çıkarılan ?Lise ve Ortaokullar Yönetmeliği'ni değiştirdi. Nişanlandığı için okuldan atılma tehlikesiyle karşı karşıya kalan öğrencileri kurtaracak yeni düzenlemeye göre, okul döneminde nişanlananların artık okulla ilişkileri kesilmeyecek. Evli olan ya da okurken evlenenler için yasak devam edecek. Geçtiğimiz yıllarda ?Evli ve nişanlı olanlar okula öğrenci olarak alınmazlar. Öğrenciyken evlenen ve nişanlananların okulla ilişikleri kesilir' hükmü nedeniyle okuldan atılan bazı öğrenciler olmuştu. 17 yaşındaki bir lise öğrencisinin, nişanlandığı için okul müdürü tarafından yönetmeliğin 153'üncü maddesine dayanarak kaydı silinmişti. GÜLŞAH KARAHAN

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber