Prof. Dr. Işıkara: Türkiye'de 6'nın üzerinde bir deprem olacak

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 29 Nisan 2009 12:31, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

BOĞAZİÇİ Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü eski Müdürü Prof.Dr. Ahmet Mete Işıkara, Türkiye'de 6'nın üzerinde bir deprem olacağı konusundaki uyarısını tekrarladı.

Diyanet İşleri Başkanlığı ve Kızılay tarafından Erzincan'da ortaklaşa düzenlenen ?Toplum liderlerini teşkilatlandırma projesi' kapsamında müftülük salonundaki konferansa katılan Prof.Dr. Ahmet Mete Işıkara, Türkiye'nin bir deprem ülkesi olduğunu anımsattı. Türkiye'nin her yerinde ve her zaman deprem olabileceğine işaret eden Prof.Dr. Işıkara, vatandaşların ?deprem olacak' gerçeğinin kabullenilmesi gerektiğini söyledi. Türkiye'de 1 Mayıs 2003'Den bu yana Richter ölçeğine göre 6 ve üzeri büyüklüğünde bir deprem yaşanmadığına dikkat çeken Prof.Dr. Ahmet Mete Işıkara, ?İçtenlikle söylemek gerekirse bu beni rahatsız ediyor. Türkiye'nin bir noktasında 6 büyüklüğünde bir deprem olacak. Ama nerede ve ne zaman olacak bilemiyoruz. Bugün için bilim bir depremin ne zaman olacağını söyleyemiyor. Ama nerede, ne büyüklükte olabileceğini söylüyor. Türkiye'nin her tarafında deprem olabilir. Marmara dahil tüm Türkiye'de olabilir. Kuzey Anadolu, Doğu Anadolu faylarında ya da Ege'de olabilir. O kadar çok deprem üreten odak var ki. Dolayısıyla yüzde 98'i her an bir deprem riskine sahip olan ülkede ?deprem olacak mı' sorusunu sormamamız gerekiyor? diye konuştu.

YAPILAŞMALARDA SORUMLULUK GELDİ

1999'da yaşanan Marmara depreminin ardından ülkedeki yapılaşmanın sorgulandığını anımsatan Prof.Dr. Ahmet Mete Işıkara, toplumda deprem bilincinin gittikçe arttığını belirtti. Prof.Dr. Işıkara, ?Milli Eğitim Bakanlığı, Bayındırlık ve İskan Bakanlığı, yeni okulları depreme karşı güvenli yapıyorlar. Eskileri de güçlendiriliyor. Sağlık Bakanlığı da başta İstanbul olmak üzere hastaneleri güçlendirmeye başladı. Bunlar çok olumlu adımlar. Ayrıca toplumda güvenli yapı konsepti gelişti. Dün Kağıthane'de durup dururken yapılmakta olan bir inşaat çöktü. Demek o kadar kötü yapılıyor ki durduk yerde o bina çökebiliyor. Dolayısıyla bundan da toplumun ders çıkarması lazım. ?Her ne olursa olsun benim başımı sokacağım bir ev olsun' anlayışından kurtulmamız gerektiğini düşünüyorum? dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber