Enerjide kritik nokta: %72 dışa bağımlıyız

Haber Giriş : 25 Aralık 2004 00:46, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler, ''Enerjide dışa bağımlılığımız yüzde 72 seviyesindedir. Eğer önlemimizi almazsak bu oran yüzde 80'e çıkacaktır. Buna, hiçbir ülke dayanamaz. Yerli kaynaklara ağırlık vermek zorundayız. Bunun için yoğun çalışma içindeyiz'' dedi.

TBMM Genel Kurulu'nda, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'nın 2005 yılı bütçesi görüşülürken yöneltilen eleştirilere yanıt veren Güler, öncelikle sorunlu bir bakanlık devraldıklarını ancak, yaptıkları çalışmalarla en az sorunlu bakanlıklardan biri haline getirdiklerini söyledi.

Türkiye'nin enerji politikasını oluşturmak için, içinde bulunduğu jeopolitik ve jeostratejik konumunu dikkate aldıklarını ifade eden Güler, bu çerçevede 20 yıllık enerji politikalarını belirlemeye çalıştıklarını kaydetti. Güler, ayrıca enerji politikalarını oluştururken AB hedefini göz önünde bulundurduklarını; liberalizasyon için gerekli hukuki altyapının oluşturulduğunu ifade etti.

-''MİLLİ POLİTİKA OLUŞTURMAK ZORUNDAYIZ''-

Türkiye'nin, mutlaka milli enerji politikası belirlemek zorunda olduğunu belirten Güler, kaynaklar açısından da dışa bağımlılığın makul bir düzeye indirilmesi gerektiğini söyledi. Güler, ''Yapılan tespitlere göre enerjide dışa bağımlılık yüzde 72 düzeyindedir. Eğer önlemimizi almazsak bu oran yüzde 80'e çıkacak. Buna, hiçbir ülke dayanamaz. Bu rakamlarla iddialı bir devlet olunamaz. Yerli kaynaklara ağırlık vermek zorundayız. Bunun için yoğun çalışma içindeyiz'' dedi.

Bakan Güler, yapılan hesaplamaların, gelecekteki talebin karşılanması için mevcut ve inşa halinde tesislere ilave olarak, 2020 yılına kadar yaklaşık 54 bin 80 MW'lık yeni santral yatırımının yapılması gerektiğini ortaya koyduğunu söyledi. Güler, planlama çalışmalarında toplam 4 bin 500 MW'lık nükleer santralların 2012 yılından itibaren devreye alınması ile yerli kaynakların öncelikle değerlendirilmesinin öngörüldüğünü ifade etti.

Bakü-Ceyhan petrol boru hattı çalışmalarının ve doğalgaz depo çalışmalarının sürdüğünü belirten Güler, Silivri'de 1.6 milyar metreküplük bir depo ile Tuzgölü'nün altında 5 milyar metreküplük bir deponun çalışmalarının başlatıldığını söyledi. Güler, ''Bunlara çok önem veriyoruz. Bunları yapmazsak yerli kaynaklara, madenlere minerallere ağırlık vermezsek iddiamızı sürdüremeyiz'' diye konuştu.

Güler, AK Parti Hükümeti döneminde daha önce cesaret edilemeyen pek çok önemli adımın atıldığını, Çeaş-Kepez gibi Cumhuriyet tarihinin en önemli sorunlarından birinin çözüldüğünü, Rus doğalgazındaki ''al ya da öde'' anlaşmasının yeniden düzenlenerek tek fiyata dönüştürüldüğünü, mobil santralların durdurulduğunu söyledi.

-KAYIP KAÇAK-

Enerji Bakanı Güler, elektrikteki kayıp kaçağın önlenmesi konusunda çok önemli çalışmalar yapıldığını bildirdi. İki yılda toplam 650 bin elektrik hırsızının yakalandığını ifade eden Güler, ''Daha evvelden bunlar yapılmıyordu'' dedi. 2 yılda toplam 124 DSİ tesisinin faaliyete geçirildiğini belirten Güler, bunun da tam bir yönetim ustalığı ve plan ve programın sonucunda gerçekleştirildiğini söyledi.

-KÖMÜR HAREKATI-

Enerji politikalarını yaşama geçirirken sosyal politikalara da önem verdiklerini ifade eden Güler, adeta bir ''kömür harekatı'' başlattıklarını söyledi. Güler, şunları kaydetti: ''Daha önce de TKİ'nin kömürü vardı. Bu kömürler çıkarılmıyordu veya belli bir miktar çıkarılıyordu. Biz 1 milyon 200 bin ton kömürü çıkarmaya başladık. Şu an 1 milyon ton kömür teker teker çıkarılıp yıkandıktan sonra paketlenerek vatandaşlara iletilmiştir. 500 kiloluk paketler halinde düşünürseniz 2.4 milyon aile yapar. Her bir ailenin 5 kişilik olduğunu düşünürseniz. 12 milyon kişi burada bu soğuk kış günlerinde sıcak odalarında oturmaktadır. İşte bu sosyal politikadır.

Bu, çoğunun beceremediği işlerdir. Bu harekat ile işsizliği de önlüyoruz. Soma'da paket yapacak işçi bulamıyoruz.''

-TİCARİ DEĞERİ OLAN REZERV-

Bakan Güler, Akçakoca'daki doğalgaz sondaj çalışmaları sonucunda ''ticari değeri'' olan bir rezerv bulduklarını söyledi. Güler, aynı yerde 5 ayrı yatak daha bulunduğunu, oralarda da sondaj yaptıktan sonra olumlu sonuçlar alınması durumunda, geliştirip işletmeye açacaklarını bildirdi. Hopa açıklarındaki petrol ile ilgili olarak 150 milyon dolarlık bir yatırım öngörüldüğünü, BP'nin bu ölçüdeki yatırımı ciddi verilere oturtmak istediğini ifade eden Güler, ''Bunlar değerlendiriliyor. İnşallah Haziran'da yapacağız'' dedi.

-''ELEKTRİĞE 25 AYDIR ZAM YAPMIYORUZ''-

Hilmi Güler, 25 aydır bu yana elektriğe zaman yapmadıklarını ifade ederken, aksine bu dönemde indirimler gerçekleştirildiğini söyledi. Bütçeye ise hiç yük olmadıklarını belirten Güler, ''Durum iyi, enerji ve suyu çok iyi yönettik'' diye konuştu. Güler, petrol fiyatlarındaki artışa karşın akaryakıta az zam yaptıklarını, doğalgazda ise devraldıkları dönemdeki fiyatlara hala ulaşılmadığını söyledi.

Geleceğe dönük çalışmalara ilişkin de bilgi veren Bakan Güler, ''Özgün çalışmalar yapacağız. Kabloları yeraltına indireceğiz. Bu hem estetik hem kayıp kaçağın önlenmesi bakımından çok önemli. Yenilenebilir enerji ile ilgili yasayı inşallah çıkacağız. Yusufeli ve Ilıca barajlarına çok önem veriyoruz, yakında tamamlayacağız. Sadece bu iki barajda sağladığımız tasarruf 750 milyon dolardır'' dedi.

Milliyet

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber