Hürriyet gazetesine, Deniz feneri yalanlaması

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 06 Mayıs 2009 16:10, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Almanya'nın Ankara Büyükelçisi Eckart Cuntz, Deniz Feneri'ne ilişkin haberleri yalanladı. Cuntz, ?Dava politize edilmek isteniyor, manşetler gerçeği yansıtmıyor. Bu konuda Türkiye ile birlikte çalışıyoruz' dedi.

Almanya'nın Ankara Büyükelçisi Eckart Cuntz, Deniz Feneri e.V davasının sümenaltı edildiğine ilişkin iddiaları yalanladı. Alman Büyekelçi, ?Dava politize edilmek isteniyor, manşetler gerçeği yansıtmıyor' dedi. Bu durumdan rahatsızlık duyduğunu ifade eden Cuntz, ?Polis, adli makamlar ve hükümetler düzeyinde işbirliğinin çok iyi olduğunu tekrar vurgulamak istiyorum' dedi.

?ÜÇÜNCÜ BİR TALEP YOK'

HEMEN toparlanması kolay olmayan ve çok detaylı bir çalışma gerektiren 3 bin sayfalık dosyanın Türkiye'nin talebi üzerine Almanya'dan Ankara'ya gönderildiğini belirten Cuntz, şu bilgileri verdi: Daha sonra Almanya'dan Türk makamlarına olağan kademeler dikkate alınarak bir adli yardım talebi iletildi. Olay politize edilmek isteniyor. Bundan uzaklaşmak gerek. Bugün (dün) manşetlerde yer alan haberlerin de yanlış olduğunu ve gerçeği yansıtmadığını bildirmek istiyorum. 3 Kasım 2008'de gerçekleşen 3. bir talepten bahsediliyor. Bu tamamen yanlış bir haber ve bilgi.' İHA

İşte Büyükelçi'nin yalanladığı haber

HÜRRİYET dün sürmanşetinden Deniz Feneri davasının sümen altı edildiği iddiasında bulundu. Gazete, ?Deniz Feneri'nin Sümen Altı Belgesi' başlığıyla birinci sayfasından ?Adalet Bakanlığı'ndan dün yapılan açıklamada Deniz Feneri ile ilgili 3 Kasım 2008'de Almanya'dan gelen dosyadaki iki talepten söz edilmemesi ?sümen altı mı yapılıyor' şüphesi doğurdu' denildi. Haberin devamında ise, Ankara'nın Almanya'nın ?birlikte çalışalım' teklifini ?es' geçtiği iddia edildi.

Teröre karşı mücadelede ortak çalışma

Terörle mücadele konusunda da Türkiye ile Almanya arasında geniş bir işbirliğinin bulunduğunu anlatan Almanya'nın Ankara Büyükelçisi Cuntz, ?Bu konuda Türkiye'nin desteğine ihtiyacımız var' dedi.


Adalet Bakanlığından iddialara yalanlama

Ankara - Adalet Bakanlığı, Deniz Feneri davasıyla ilgili olarak Almanya'dan 3 Kasım 2008 tarihinde gönderilmiş bir evrakın bulunmadığını, bu belgenin "Sümen altı yapıldığı" iddiasının da hiçbir şekilde gerçeği yansıtmadığını bildirdi.

Adalet Bakanlığı Basın ve Halkla İlişkiler Müşavirliği dün bir gazetede yayımlanan, "Deniz Feneri'nin sümen altı belgesi" başlıklı haberle ilgili yazılı açıklama yaptı.

Bakanlık kayıt ve bilgilerine göre Alman adli makamlarından gönderilen 3 Kasım 2008 tarihli bir evrak bulunmadığı belirtilen açıklamada, Alman adli makamlarının yabancı görevlilerin Türkiye'de hazır bulunması talebinin Almanya'nın Ankara Büyükelçiliği görevlilerince 24 Nisan 2009 günü bakanlığa elden teslim edilen 20 Ocak 2009 tarihli adli yardım evrakı içinde yer aldığı bildirildi. Bu evrakın tamamının "Hafta sonu tatili dışında 4 iş günü gibi makul bir süre içinde incelenerek 30 Nisan 2009 tarihinde Ankara Cumhuriyet Başsavcılığına iletildiği" ifade edilen açıklamada şöyle denildi:

"Evrakta yer alan yabancı görevlilerin adli yardım işlemleri sırasında Türkiye'de bulunmaları talebi hususundaki karar, bu işlemleri yapacak ilgili adli makamlara aittir. Bu bilgilerden de açıkça anlaşılacağı gibi Almanya'dan Bakanlığımıza 3 Kasım 2008 tarihinde gönderilmiş bir evrak bulunmamaktadır. Almanya'dan gönderilen bu belgenin sümen altı yapıldığı iddiası da hiçbir şekilde gerçeği yansıtmamaktadır.

Buna rağmen haberde belirtildiği gibi bir adli yardım talebinde bulunulup bulunulmadığı, bulunuldu ise bu talebin hangi tarihte ve nerede iletildiğinin Almanya makamları nezdinde araştırılması için Dışişleri Bakanlığımıza yazı yazılmıştır. Kamuoyunda Deniz Feneri olarak bilinen dava ve soruşturmalarla ilgili Alman ve Türk adli makamlarının adli yardım talepleri, bakanlığımızca iki ülke arasındaki sözleşmeler çerçevesinde gecikmeksizin işlemi yapacak olan mercilere ulaştırılmıştır."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber