İstanbul'da, hiç peşinatsız, 500 lira taksitle ev alma dönemi

Kaynak : Hürriyet
Haber Giriş : 07 Mayıs 2009 07:58, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:00

Meltem KARA

Krize, 100 bin konut stokuyla yakalanan gayrimenkul kuruluşlarının birçok farklı kampanyayı devreye sokması, bir anda piyasanın canlanmasını sağladı. Satışları canlandırmak için gayrimenkul kuruluşlarının fiyatlarını 50 bin TL'nin altına, taksitlerini de aylık 500 TL'ye kadar çekmesi, peşin alımlarda yüzde 40'a varan oranda indirime gitmesi, bir anda konut sahibi olmak isteyenler için kaçırılmayacak fırsatlar yarattı. Hükümetin 150 metrekarenin üzerindeki evlerin KDV'sini yüzde 18'den yüzde 8'e indirmesi lüks konutlar da da önemli fiyat düşüşlerine yol açtı.

TÜM dünyayı etkisi altına alan küresel mali krize, 100 bin konut stokuyla yakalanan gayrimenkul kuruluşlarının, sektörde yaşanan durgunluğu aşmak için geliştirdiği yeni pazarlama stratejileri, bir anda piyasanın canlanmasına yol açtı. Sıfır faizden sıfır peşinata, uzun vadeden toplu indirime, taksit ertelemeden kuru sabitlemeye kadar bir çok farklı kampanyayı devreye sokan gayrimenkul kuruluşları, bir yandan küçük ve cazip fiyatlı dairelere yönelik oluşan talebi diğer konut tiplerine kaydırmaya çalışırken, diğer yandan da hiç peşinsiz, uzun vadeli kampanyalarla, baharla birlikte oluşan talebi kendi projelerine çekmenin hesaplarını yapıyor. Bu da, konut sahibi olmak isteyenler için kaçırılmayacak fırsatlar yaratıyor.

Gayrimenkul kuruluşlarının konut büyüklüklerini düşürüp, fiyatlarını 50 bin TL'nin altına, taksitlerini de aylık 500 TL'ye kadar çekmesi, kış aylarında durma noktasına gelen satışları bir anda hareketlendirdi. Buna bir de, bankaların konut kredi faizlerinde indirime gitmesi, gayrimenkul sektöründe yaşanan hareketliliğin konut kredi kullanımına da yansımasını sağladı. Kredi kullanımında, geçtiğimiz ay yaşanan artış, yüzde 20'ye ulaştı. Gayrimenkul kuruluşlarının da ödeme kolaylıklarının yanı sıra, peşin alımlarda yüzde 40'lara varan indirimlere gitmesi, bazı projelerde kira öder gibi ev sahibi olma imkanlarının doğmasını sağladı. Hükümetin 150 metrekarenin üzerindeki evlerin KDV'sini yüzde 18'den yüzde 8'e indirmesi villalar başta olmak üzere lüks konutlarda da 180 bin TL'ye varan fiyat düşüşlerine yol açtı.

CAZİP FİYATLAR

Global krize rağmen 2009 yılına umutla giren gayrimenkul şirketleri, sektöre moral vermek için ilk etapta dairelerin fiyatlarını 39 bin TL'ye kadar indirdi. Daire fiyatlarını otomobil fiyatına çeken ilk firma Dumankaya oldu. Dumankaya, Tuzla'da gerçekleştirdiği 280 konutluk Adres projesinde 35 metrekarelik 1+1 daireleri 39 bin TL'den satışa sunmasının ardından Adres 2 projesi devreye sokuldu. Dumankaya'nın bu atağına yanıt Fi-Yapı'dan geldi. Fi-Yapı, 1592 dairelik Fi-Yaka Beylikdüzü projesindeki 54 metrekarelik daireleri 44 bin TL'den, Yeşil İnşaat'ta Beylikdüzü'ndeki Innovia projesindeki 1+1 daireleri 60 bin TL'den satışa çıkarması, Topkapı İnşaat'ın da, Esenyurt'taki Orion Park projesinde yer alan 1+1 stüdyo ve 2+1 daireleri, günlük 19 TL ve 27 TL arasında değişen taksitlerle satış kampanyası başlatması, piyasaların hareketlenmesinde en önemli unsuru oluşturdu.

SIFIR FAİZ KAMPANYALARI

Yeşil İnşaat'ın Beylikdüzü'nde hayata geçirdiği 8 bin konutluk Innovia projesinde yüzde 20 peşinatla satışa sunulan daireler, yüzde sıfır faizle 60 ay vadeli pazarlanıyor. Projede fiyatlar, 79 bin TL'den başlayıp 159 bin TL'ye kadar çıkıyor. Dumankaya'nın, Anadolu yakasında gerçekleştirdiği Vizyon ve Minimal projelerinde 12 aya yüzde sıfır faiz uygulanıyor. Vizyon'da kampanya ile birlikte daire fiyatları 196 bin TL'den başlayıp 418 bin TL'ye çıkarken, Minimal'de 59 bin 500 TL ile 195 bin 500 TL arasında değişiyor. A-Z Yapı, Sancaktepe'de inşa ettiği Meritlife Kent'te 36 ay sıfır faiz ödeme imkanıyla satılırken, Regnum Astrum Towers'da da 60 aya kadar sıfır faiz uygulanıyor. Yüzde 30 peşinatın alındığı projede fiyatlar 192 bin TL'den başlıyor. Mimart Yapı'nın Çorlu'da uygulamaya koyduğu Armada City projesinde de 24 aya, Beşyıldız Yuvataş'ın Kurtköy'deki Alize Park evlerinde 12 aya, Teknik Yapı'nın Upcity projesinde yüzde 20 peşinat ödeyenlere 36 ay, yüzde 35 ödeyenlere ise 48 aya kadar sıfır faiz uygulamasında bulunuluyor.

PEŞİNATLAR SIFIRLANDI

Peşinatın sıfıra indiği projeler arasında Dumankaya'nın Kurtköy'deki Trend Ekstra, A-Z Yapı'nın Sancaktepe'deki Meritlife Kent, Regnum'un İstanbul Haramidere'deki Astrum Towers ve Sinpaş'ın Aqua City 2010, Lagün ve Bursa Modern projeleri yer alıyor. Trend Ekstra'da vadeli alımlarda sıfır peşinat uygulanıyor. Daire fiyatları ise 244 bin TL'den başlıyor. Regnum, "Yüzde 0 peşinat, 120 ay vade ve hemen teslim" kampanyası ile ev alanlar, taşındıktan 1 yıl sonra Mayıs 2010'da yüzde 30 oranında ara ödemede bulunuyor. Sinpaş'ın "Peşinatsız Devrim" kampanyasıyla ise, peşinat ödemeksizin, sabit taksit ve ara ödemeler ile ev sahibi olunabiliyor. Ağaoğlu ise Myctiy bahçelievler, My World Ataşehir, Eltes Güneşi ile Eltes Gold Residence'da yüzde 1 peşinatla konut satışı gerçekleştiriyor. Konut almak isteyenler, bu yüzde 1'lik peşinatı kredi kartıyla da ödeyebiliyor.

DAP Yapı'da Kartal'da hayata geçirdiği yeni projesi Dragos Royal Towers'da sıfır peşinat ve 48 aya kadar sıfır faiz kampanyasını uygulamaya başladı. Avrupa Konutları da "Önce otur sonra öde" kampanyasıyla 15 günde 300 konut satışı gerçekleştirdi.

KİRA ÖDER GİBİ TAKSİT

Kuzu Grup tarafından Küçükçekmece'de inşa edilen Divan Residence'de aylık taksitleri 552 TL'ye indi. Projede daire fiyatları 1+1'lerde 115 bin TL'den başlayıp 195 bin TL'ye kadar çıkabiliyor. 2+1'lerde ise 173 bin 400 TL'den başlayıp 300 bin TL arasında değişkenlik gösteriyor. Bahar kampanyası çerçevesinde daire fiyatının yüzde 30'u peşin ödendiği takdirde aylık ödemeler 552 TL'den başlıyor. Mimart Yapı'nın Çorlu'da hayata geçirdiği Armada City projesinde, kampanya kapsamında 650 TL'den başlayan taksitlerle ve 8 bin TL peşinatla daire sahibi olunabiliyor.

Krizi kampanyalarla aşıp baharda yeni projeleri devreye soktular

KÜRESEL krizi, kampanyalarla aşmaya çalışan gayrimenkul kuruluşları sezonun açıldığı bahar dönemine de yeni projeleriyle girmeye hazırlanıyor. Aralarında Dumankaya, Avrupa Konutları, Ağaoğlu, Kuzu Grup, Yeşil İnşaat, Sinpaş GYO, Mimart Yapı, Fi-Yapı, Regnum ve Coldwell Banker'ın bulunduğu firmalar, yeni proje lansmanlarını gerçekleştirmek için kolları sıvadı. Projeler arasında konut projelerinin yanı sıra alışveriş merkezi ve otel projeleri de bulunuyor.

KUZU Grup, İstanbul Anadolu Yakası'nda yılın ikinci yarısında yeni bir konut projesine başlamayı planlıyor. Yaklaşık 300 milyon dolara tamamlanması beklenen proje kapsamında 3 bin daire inşa edilecek. Firma, Ankara'da, 2009 sonunda açılışını yapmayı planladığı 2 alışveriş merkezi projesine de devam ediyor. Bu projeler için de yaklaşık 200 milyon dolar yatırım yapmayı hedefliyor. Alışveriş merkezi projelerinden Keçiören'deki "Keyf-i Divan" tamamen çocuk temalı olurken, diğer proje outlet projesi olacak. Yeşil İnşaat, Dedeman Holding ile ortak Trump Bodrum Resort ve Villaları projesinin yanı sıra Silivri ve Zekeriyaköy'de villa projeleri uygulamaya koymaya hazırlanıyor. Topkapı'da 45 katlı ikinci bir plaza binası inşa edecek olan firma, bunlara ek olarak Innovia konutlarının İstanbul Anadolu yakasında 7 bin ile 10 bin konut arasında yeni inşaatlarının gerçekleştirilmesi için çalışmalara başladı.

Dumankaya, Göztepe'de İkon projesini başlatmaya hazırlanırken, Avrupa Konutları'da Atakent-2 projesi için hazırlıklarını tamamladı.

Mimart Yapı, Bahçeşehir yanında geçtiğimiz yıllarda teslim ettiği Armina Evleri'nin yakınlarında yeni bir villa ve daire konseptli projenin tohumlarını atıyor. Önümüzdeki aylarda satışa çıkacak proje, 71 bin 491 metrekare alan üzerinde 82 villa ve 84 daireden oluşuyor. Fi-Yapı, 2009 yılı ve sonrasına ilişkin olarak geniş çaplı projelerini hayata geçirmek üzere çalışmalarını sürdürüyor. Fi-Yaka Sancaktepe'deki projeyle benzer özellik taşıyacak olan Gebze'deki konut proje de yakında satışa sunulacak. 500 konuttan oluşan Gebze projesinde 1+1, 2+1, 3+1, 4+1 çatı dubleksi olarak 4 farklı tipte daire olacak. Firmanın yeni projeleri arasında Fi-YAKA Çekmeköy residence projesi de bulunuyor. 150 daireden oluşacak projenin fiyat ve ödeme koşulları henüz netleşmedi. Ayrıca Antalya'da 197 villadan oluşan proje için hazırlıklar devam ediyor. Antalya'da bulunan projede 55 bin Euro'dan başlayan fiyatlarla satışa sunulan villalar, Haziran 2009'dan itibaren sahiplerine teslim edilecek.

YURTDIŞINA AÇILIYORUZ

Sinpaş GYO, önümüzdeki 4 yıl için yapacağı 23 projenin iş planlarını hazırladı. Yapılan planlarla göre bu 23 proje ile yaklaşık 2 milyon metrekare inşaat yapılıp, 11 bin 328 adet konut üretilecek. Studio Life projesiyle tanınan Coldwell Banker ise, Cevizlibağ'da 50 milyon dolarlık yatırımla 400 ofislik bir iş merkezi inşa edecek. Ağaoğlu Şirketler Grubu ise Seyrantepe'deki bünyesinde otel, rezidans, ofis ve kongre merkezi bulunan projesi, Ayazağa'da inşaa edilecek bin konutluk kentsel dönüşüm projesi ve Doğu Ataşehir'de toplam 3 bin konuttan oluşan konut projesi inşa etmeyi planlıyor.

Regnum'un Koşuyolu'nda 190 metre yükselikte inşa edeceği Regnum Towers, 1+1 ve 2+1 konutların yanı sıra ticari ünitelerden de oluşacak. Projenin tamamlandığında Anadolu yakasının en uzun binası olması bekleniyor. Bodrum'da yapımına başlanan Escana ise üç farklı konseptte tasarlanan 25 ultra lüks villadan oluşacak. Regnum, Antalya Belek'te 5 yıldızlı bir otelin yanı sıra İstanbul Çobançeşme'de yer alan 2 farklı arsada da otel, ofis ve homeofis gerçekleştirmeyi planlıyor.

Firma, Türkiye'deki projelerinin yanı sıra yurtdışında da proje gerçekleştirecek. Londra'nın finans merkezi "City" bölgesinde "Royal Mint" adıyla yeni bir konut ve ofis projesini hayata geçirecek. Toplam 3 milyon sterline mal olacak proje, 7'si konut 1'i ticari olmak üzere toplam 8 üniteden oluşacak. Regnum, önümüzdeki dönemde İngiltere'deki projelerine hız verecek.

'Önce otur, sonra öde' ile15 günde 350 konut satıldı

TOKİ ve Emlak GYO işbirliğinde Artaş-Özdaş-Doğu girişimiyle hayata geçen Avrupa Konutları'nın 15 Mayıs'a kadar devam edecek "Önce otur, sonra öde" kampanyasının üç farklı seçeneği yoğun ilgi görüyor. Yaklaşık 15 gündür devam eden kampanya kapsamında 350 konutun satışı gerçekleştirildi. Projede, 2 bin 653 konutun yanı sıra 147 konuttan oluşan bir blokta rezidans fonksiyonu bulunuyor. Büyüklükleri 64 ile 165 metrekare arasında değişen daireler yer alan projede fiyatlar 1+1'de 165 bin TL ile 219 bin TL, 2+1'ler 268 bin TL ile 315 bin TL, 3+1'ler 310 bin TL ile 386 bin TL, 4+1'ler ise 395 bin TL'den 432 bin TL'ye kadar çıkıyor. Projede üç farklı ödeme şekli uygulanıyor. Daire bedelinin yüzde 50'si peşin ödendiğinde bir yıl sonra tek ödeme yapılıyor ve sıfır faiz uygulanıyor. Yüzde 30 peşin ödemelerde, konut alanlar kasımda taşınıyor ve 2010 Ocak'ta ödemeler başlıyor. Bu seçenekte 60 aya kadar 0.99 faiz uygulanıyor. Yüzde 25 peşin seçeneğinde ise, ödemelere hemen başlanıyor. 12 aya sıfır faiz, 60 aya yüzde 0.99 faiz uygulanıyor. 120 aya kadar uzanan vade seçenekleri de bulunuyor.

ÇEKİNMEDEN ALIYORLAR

Avrupa Kontuları TEM Konut Projesi Satış ve Pazarlama Koordinatörü Varol Tezmen, "Vatandaşımız iyi projede uygun satış koşullarını bulunca çekinmeden konut alıyor. Bu kampanyamızda bunu gördük. 15 Mayıs'a kadar devam edecek kampanyamızda 400 dairelik satış hedefliyoruz. Eğer ilgi devam ederse yeni fazları da kampanyaya dahil edebiliriz" dedi. Projenin 145 bin metrekare alan üzerinde inşa edildiğini belirten Tezmen, "Bu proje TOKİ'nin hasılat paylamışı esasıyla hayata geçirilen en büyük projeleri arasında. Bu özelliği ile de hem güven veriyor hem de TOKİ'nin en çok gelir elde ettiği projelerden biri olarak tarihe geçecek" diye konuştu. Tezmen projenin büyük ilgi görmesinin nedenini şöyle açıklıyor: "Çünkü projemiz Mecidiyeköy'e 8, Taksim'e 13, Levent ve Maslak'a sadece 10 kilometre mesafede bulunuyor. Her türlü sosyal tesise ve spor altyapısına da sahip. Tüm yaya ve otomobil giriş çıkışlarının 2 adet güvenlik kontrollü kapıdan yapılıyor, genel mekanlardaki belli noktaların tek bir güvenlik otomasyon merkezinden izleniyor, tüm sitede daire içi dahil kesintisiz elektrik ve 24 saat güvenlik, temizlik, teknik hizmetlerinin sağlanıyor. Amerikan Ulusal Yangın Önleme Birliği standardı ve UL/FM standardı dikkate alınarak yangın sistemleri tesis ediliyor, ısıtma sistemi ve ocaklar için deprem sensörlü, gaz dedektörlü, selonoit kesme vanalı doğalgaz tesisatı tesis ediliyor."

Lüks konuta KDV dopingi

SEKTÖRDE, bir çok firma fiyatları aşağı çekerken, Hükümet'in KDV indirimi de sektöre moral getirdi. 150 metrekare ve üzerindeki konutlarda KDV oranını yüzde 18'den yüzde 8'e çekilmesi, bir anda lüks konut ve villa projelerinde fiyatları 180 bin TL'ye varan oranda düşmesini sağladı. İndirimin yalnızca 150 ve üzeri metrekare büyüklüğündeki konutları kapsaması, sektörde düşük metrekareli konut inşa edenleri memnun etmezken, bazı firmalar da canlanmadan yararlanmak için bu dönemde yeni kampanya düzenleme yoluna gidiyor. 150 metrekarenin üzerindeki konutlara uygulanan indirimle birlikte Teknik Yapı'nın Uprise Elite projesinde fiyatlar 240 metrekarelik konutlarda 898 bin TL'den 822 bin TL'ye, Uphill Court Bahçeşehir'de 171 metrekarelik konutlarda 575 bin TL'den 523 bin TL'ye, Hektaş İnşaat'ın İdealist Kent projesinde 390 metrekarelik konutlarda 1.5 milyon TL'den 1 milyon 327 bin TL'ye indi.

Balkaya İnşaat'ın Citycourt projesinde 885 bin TL'dan başlayan villa fiyatları KDV indirimi sonrasında yaklaşık 75 bin TL indirim ile 810 bin TL'ye, fiyatları 627 bin TL olan dubleks daireler ise 574 bin TL'ye düştü. Saros İnşaat'ın Zeytinsuyu Tepesi Evleri'ndeki villaların fiyatları da 250 bin dolardan, 175 bin dolara geriledi.

DAP'tan daire alan 8 ay sonra peşinat veriyor

DAP Yapı, Kartal'da hayata geçirdiği yeni projesi Dragos Royal Towers'da sıfır peşinat ve 48 aya kadar sıfır faiz kampanyası uyguluyor. Daire fiyatının yüzde 25'i oranında alınan peşinat 2010'un ilk ayına erteleniyor. Ocak 2010'da ödemeler şu şekilde belirleniyor: 12 ay vadede sıfır faiz uygulanıyor. 24 ay vade için yüzde 0.40, 36 ay vade için yüzde 0.55, 48 ay vade için ise yüzde 0.79 vade farkı uygulanıyor. Dap Yapı kredilendirmeyi kendi bünyesinde gerçekleştiriyor.

Toplam 212 konutun yer aldığı projede, büyüklükleri 88 ile 229 metrekare arasında değişen dairelerin fiyatları da 400 bin TL'den başlayıp 1.5 milyon TL'ye kadar yükseliyor. Projede 1+1, 2+1, 3+1, 4+1, loft ve penthouse daire seçenekleri bulunuyor. 88 metrekarelik 1+1'ler 400 bin TL'den başlıyor, 100 ile 134 metrekare arasında değişen 2+1'ler 447 bin TL ile 603 bin TL arasında değişiyor. 125 ile 174 metrekarelik 3+1'lerin fiyatı 463 bin Tl'den başlıyor, 1 milyon TL'nin üstüne çıkıyor. Dragos Royal Towers, 16 katlı, 4 bloktan oluşuyor. Her kulede 53 daire bulunuyor. Projede ayrıca residence hizmeti de bulunuyor. Burada bilgi alışverişi, teknik destek, gelen misafirlerin bilgilerinin kaydedilip yönlendirilmesi, ev temizliği, çocuk bakımı, nöbetçi eczane, kuru temizleme gibi hizmetler veriliyor.

PRENS ADALARI MANZARASI

Dap Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Ziya Yılmaz projeyi şöyle anlatıyor: "Dünyaca ünlü mimar Zaha Hadid'in Kartal Kentsel Dönüşüm Projesi'nin yanında yer alan Dragos Royal Towers, DAP Yapı'nın, özkaynakları ile satışa sunuluyor. Deniz manzaralı olarak konumlandırılan projenin görüş alanında Kınalı, Heybeli, Burgaz ve Büyükada bulunuyor. Eskiden Bağdat Caddesi olarak anılan sahil yolu, Dragos Royal Towers'ın önünde uzanıyor. Ayrıca projede deniz manzaralı restoran, kafeterya ve sosyal tesisler de yer alıyor. Her blokta kendine özel, lobi misafir karşılama ve yönlendirme hizmeti bulunuyor. Ayrıca fitness center, SPA ve açık-kapalı yüzme havuzları ile tenis-basketbol sahası da yer alıyor. Dragos Royal Towers, konum itibarıyla Sabancı ve Okan üniversiteleri, Koç Lisesi gibi eğitim kurumlarının da çevresinde bulunuyor. Sabiha Gökçen Havalimanı ve Formula 1 pisti de Dragos Royal Towers'a çok yakın bir bölgede yerini alıyor. Yapımı devam eden Anadoluray hafif raylı sistem metro hattı da projenin çok yakınında inşa ediliyor."

'Divan'da 115 bin TL'ye göl ve deniz manzaralı daireler

KUZU Grup tarafından Küçükçekmece'de inşa edilen göl ve deniz manzaralı Divan Residence, projesinde konutların aylık taksitleri 552 TL'den başlıyor. Hemen tapu teslimin yapıldığı projede 743 konut ve 26 işyeri yer alıyor. İnşaatı devam eden ve Nisan 2010'da teslim edilecek olan projede daire fiyatları 1+1'lerde 115 bin TL'den başlayıp 195 bin TL'ye kadar çıkabiliyor. 2+1'lerde ise 173 bin 400 TL'den başlayıp 300 bin TL arasında değişkenlik gösteriyor. Peşin ödeme ile daire fiyatı 107 bin TL'ye düşüyor. Bahar kampanyası çerçevesinde daire fiyatının yüzde 30'u peşin ödendiği takdirde aylık ödemeler 552 TL'den başlıyor. Vadeler ise 120 aya kadar çıkabiliyor. Bankasız seçeneklerde ise yüzde 40 nakit ödemeye 18 ay, yüzde 50 nakit ödemeye 24 ay vade farksız ödeme koşulları da bulunuyor. Projede daire fiyatının yüzde 70'ine banka kredisi kullanılabiliyor. 18 aya yüzde sıfır; 60 aya yüzde 0.91, 84 aya yüzde 1.04, 120 aya ise yüzde 1.14 vade farkı uygulanıyor.

YÜZDE 55'İ SATILDI

Küçükçekmece Gölü'ne ve Marmara Denizi'ne karşı olan Divan Residence, Marmaray'a 500 metre, Atatürk Havalimanı'na da 9 kilometre uzaklıkta bulunuyor. Şehrin merkezinde bulunan Divan Residence'da yapılan yatırım kısa bir süre sonra kendi kendisini ödemeye başlıyor. Nisan 2010 tarihinde teslim edilecek olan Divan Residence'da yatırım amaçlı ev alındığında, yalnızca kira geliriyle bile yapılan yatırım karşılanabiliyor. Teslime kadar ödenen taksitlerin toplamı daire bedelinin yüzde 6'sı kadar tutuyor. Şu anda yüzde 55'i satılan Divan Residence'da alınacak ev, kira öder gibi ödenebilir.

Kuzu Grup'un bir diğer projesi Spradon Quartz ise toplamda 1045 daireden oluşuyor. Projede 1+1, 2+1, 3+1 ve 4+1 konut tipleri bulunuyor. Ağustos 2010'da teslim edilecek Spradon Quartz'da dairelerin liste fiyatı 129 bin TL'den başlıyor. Projede peşin ödemelerde yüzde 10 indirim uygulanıyor. Böylece daire fiyatları 116 bin 100 TL'ye düşüyor. 129 bin TL olan daire 5 bin TL peşin, yüzde 70'i banka kredisiyle alındığında müşteriler, 120 ay vade ile 611 TL'den başlayan taksitlerle ve teslimde yüzde 30'luk bir ara ödeme ile konut sahibi olabiliyorlar. Teslime kadar ödenen taksitlerin toplamı daire bedelinin yüzde 8'i kadar tutuyor.

KRİZİN ETKİSİ AZ

Şu dönemde doğru yerde ve doğru fiyatla satışa çıkan projelerde bir sıkıntı olmadığını söyleyen Kuzu Grup Yönetim Kurulu Üyesi Güner Kuzu şu bilgileri verdi: "Türk halkının en büyük yatırım aracı her zaman gayrimenkul olmuştur. Dolayısıyla, krizin etkisini konutta diğer sektörlere nazaran daha az hissediyoruz. Şu dönemde birikimi olanlar bile, bunun tamamını kullanmak yerine peşinatı düşük veya kira öder gibi ödeyebileceği koşullarda daire almayı istiyor. Bu bağlamda doğru yer, doğru fiyat ve uygun ödeme koşullarına sahip olan projelerimiz, konut almak isteyenlerin dikkatini çekiyor. Eğer ki devlet, şirketlerin birikmiş KDV alacaklarını öder ve 3 aylığına yaptığı vergi indirimini iyileştirerek sürdürürse sektör daha fazla büyür. Bu da direkt ekonominin işleyişine olumlu etki yapar."

Pelican Hill'de yaşam başladı

KKG Group tarafından Büyükçekmece'de hayata geçirilen Pelican Hill Evleri Projesi'nin 161 malikanelik birinci etabında yaşam başladı. Toscana, Bologna, Fiora, Fontana, Venezia, Vincenza, Lucca, Bonita adları verilen 8 farklı konseptte malikanenin bulunduğu Pelican Hill Evleri, ABD Kaliforniya'lı mimarlık ofisi RNM Architects'den Robert.F Tyler'ın kaleminden çıktı. Projenin peyzaj tasarımı ise İtalyan peyzaj mimarı Paolo Spaziani tarafından yapıldı. Örnek malikanelerin iç tasarımları ise, Hasan Mingü, Eren Yorulmazer, Hakan Helvacıoğlu, Dara Kırmızıtoprak, Mustafa Toner, Hülya Döşer, Mahmut Anlar ve Eren Talu gibi ünlü Türk mimarlar tarafından oluşturuldu.

Erken davranan Fi-Yaka yapıyor

Fİ-YAPI'nın dördüncü projesi Fi-YAKA Beylikdüzü, 4 tip daireden ve toplamda 1591 konut ile 30 dükkandan oluşuyor. Metrekareleri farklı olmak üzere 4 farklı tipte daire alternatifi sunuluyor. 44 bin TL ile 49 bin TL'den satışa sunulan 54 metrekarelik 1+1 dairelerin satışları tamamlanan projede 60 metrekarelik 1+1 ve 64 bin TL değerindeki dairelerin satışı sürüyor. 110 metrekarelik 2+1 dairelerden ise fiyatı 79 bin ve 89 bin TL olanların tamamı satılırken, 99 bin TL ve 109 bin TL değerindeki dairelerin satışı devam ediyor. Dairelerin tamamının teslimi ise 30 ay içerisinde gerçekleşecek.

Dumankaya'da taksitler 538 TL'den başlıyor

İSTANBUL Anadolu yakasında gerçekeştirdiği projelerle adından söz ettiren Dumankaya, Minimal, Vizyon, Adres, Flex ve Trend Ekstra projeleri için kış aylarında uygulamaya başladığı kampanyalara baharda da devam ediyor.

MİNİMAL: Kurtköy'de hayata geçen 179 dairelik Dumankaya Minimal'de yeni stüdyo daireler 59 bin 500 TL'den başlayan fiyatlarla satışa sunuluyor. Yeni dairelerde 29 bin 750 TL'lik peşinatlarla 120 aya 538 TL'den başlayan taksit seçenekleri de bulunuyor. Stüdyo daireler haricinde 1+1, 2+1 ve 3+1 daire tiplerinde yüzde 12'lik peşin alım indirimleri de bulunuyor. Bunun yanı sıra projeden konut satın almak isteyenlere 12 ay yüzde 0, 24 ay yüzde 0.42, 60 ay yüzde 1.01, 72 ay yüzde 1.07, 120 ay yüzde 1.20'lik faiz seçenekleri sunuluyor. Projede yer alan 35, 55, 97 ve 115 metrekare büyüklüğündeki dairelerin fiyatları 59 bin 500 TL ile 195 bin 500 TL arasında değişiyor. Aylık taksitler de 2.507 TL'ye yükseliyor.

ADRES: Firmanın stüdyo daire ağırlıklı diğer projelerinden Adres'te 19 bin 500 TL'den başlayan peşinatlarla 120 aya kadar sabit taksit ve eşit ara ödemeli konut kredisi imkanları sunuluyor. Flex'te ise 96 bin TL'den satışa çıkan 39 metrekarelik stüdyo daireler için 38 bin 400 TL'lik peşinatlarla 120 aya kadar konut kredisi kullandırılıyor.

TREND: Dumankaya'nın Kurtköy'de inşa ettiği Trend Extra'da 9 farklı seçenekte 172 konut yer alıyor. Projede peşin alımlarda yüzde 12'lik indirim uygulanıyor. Vadeli alımlarda ise sıfır peşinat ve teslimde ara ödeme imkanı ile birlikte kredi oranları sunuluyor. Trend Ekstra'daki faiz oranları ise 12 ayda yüzde sıfır, 24 ayda yüzde 0.42, 60 ayda yüzde 1.01, 72 ayda yüzde 1.07, 120 ayda ise yüzde 1.20 olarak belirlendi.

VİZYON: İstanbul'un en büyük kentsel dönüşüm alanlarından Kartal'da inşa edilen Dumankaya Vizyon, 33 ve 25 katlı iki blok üzerinde hızla yükseliyor. Dumankaya Vizyon, rezidans daireler, home ofis ve mağazalardan oluşuyor. 350 rezidans dairenin bulunduğu projede stüdyodan 1+1 ve 2+1'e, 3+1 daireden loft daireye pek çok seçenek bulunuyor. Daire büyüklükleri ise 56 metrekare ile 134 metrekare arasında değişiyor. Dumankaya Vizyon'da devam eden kampanya dahilinde peşin alımlarda liste fiyatları üzerinden yüzde 12'lik indirimlerin yanı sıra vadeli satışlarda peşinatı 3 taksit ile ödeme imkanları ve sabit taksitli avantajlı kredi faiz oranları bir arada bulunuyor. Vizyon'da kampanya ile birlikte daire fiyatları 196 bin TL'den başlayıp 418 bin TL'ye çıkıyor. Vadeli satışlarda 19 bin 600 TL'den başlayan peşinatlarla birlikte 12 aydan 120 aya kadar konut kredisi imkanı sunuluyor. Projede faiz oranları ise 12 aya sıfır, 120 aya yüzde 1.20 oranlarında uygulanıyor.

Kampanyalar kriz savar değil pazarlama stratejisi

SATIŞLARI arttırmak adına her dönemde kampanyalar düzenlediklerini söyleyen Dumankaya Yönetim Kurulu Üyesi Uğur Dumankaya, düzenledikleri kampanyalarla ilgili şu bilgileri verdi: "Ekonomik kriz öncesinde de projelerimizde kampanyalar düzenliyorduk, kriz ile birlikte ise bazı düzenlemeler yaparak yeni kampanyalarımızı devreye aldık. Bu sebeple düzenlediğimiz kampanyaları krizi atlatabilme adına değil genel bir pazarlama stratejisi olarak değerlendiriyoruz. Örneğin kriz psikolojisini yenme ve hem kendimize hem de kendimize hem de sektöre moral vermek amacıyla için Adres projesini geliştirdik. Konut satışlarının çok yavaşladığı bir dönemde Aralık 2008'de satışlarına başladığımız ve 2 haftada 280 konut satışı gerçekleştirdiğimiz Adres projesi piyasa şartlarına göre şekillendirilmiş, gerçekten uygun fiyatlı, ödeme kolaylığı sunan ve insanlara bu dönemde de yatırım yapma şansı sağlayan bir projeydi."

A-Z Yapı'dan peşinatsız 36 ayda sıfır faiz imkánı

A-Z Yapı'nın İstanbul'un yeni yatırım bölgesi Sancaktepe'de uygulamaya koyduğu Meritlife Kent, 1032 konuttan oluşuyor. 73 dönüm arazi üzerinde kurulacak 1.032 konut içeren proje 3 kısımdan oluşuyor. Proje daha sonra ilavelerle 88 dönüme ve 1.330 konuta ulaşacak. Projede her biri 56 daireli 15 adet A Blok, her biri 24 daireli 8 adet B Blok bulunuyor. İlavelerle 1+1'den başlayıp 3+1'e kadar değişen normal dairelerin yanı sıra, 1+1'den 4+1'e uzanan değişik büyüklüklerde bahçe ve çatı dubleks daire tipleri çeşitliliği ve seçim olanaklarını arttırıyor. Daireler 68 ile 300 metrekare arasında değişiyor. A-Z YAPI sıfır peşinat ve 36 ay sıfır faiz ödeme şekliyle, 3'ncü ay yüzde 10, 12'nci ay yüzde 25 ve teslimde yüzde 10 ödeme fırsatı sunuyor.

Yatay yerleşim düzeni ile planlanan Meritlife Kent projesinde bloklar 8 farklı avlu etrafında yer alıyor. Bu avlu konsepti içinde sosyal tesisler, spor alanları, oyun alanları ve dinlenme alanları bulunuyor. Otoparkların yer altına alındığı projede etkili bir peyzaj çalışması yapılmış. Teraslarda planlanan yeşil doku gökyüzünün mavisi ile yeşilin en güzelini birleştiriyor.

KAYKAY VE BUZ PATENİ

Meritlife Kent'te alışveriş için mini market, kuaför, kuru temizleme, banka, çocuk yuvası, sosyal tesisler ve buna benzer pek çok özellik yer alıyor. Eğlenceye ve boş vakitleri keyifle değerlendirmeye önem verilen projede kapalı ve açık havuzlar, mini golf, mini futbol sahası, yazın kaykay, kışın buz pateni sahası olarak kullanıma ayrılan alan, bowling, amfi tiyatro, restoran ve cafe gibi olanaklar da bulunuyor. A-Z YAPI'nın Meritlife Kent'te temel prensibi sağlam zemin, sağlam inşaat ve yüksek konfor. Hem iç hem dış mekánlarda yaşam keyfi esas alınıyor. Güneş ışığından maksimum fayda sağlamak için binalarda çatı ışıklıkları, panoramik asansör gibi detayların planlandığı projede dış cephede tavandan zemine uzanan yüksek pencereler, pergola sistemi, iç mekanlarda kullanışlı oda planları bulunuyor. Bina ve site tasarımında dikkat edilen bir diğer unsur ise engelli ve çocukların hayatını kolaylaştıracak merdiven rampaları, alçak seviyede yerleştirilen ek asansör düğmeleri gibi detaylar da bulunuyor.

UpCity'de peşinat yüzde 5'ten başlıyor

TEKNİK Yapı Kartal'da hayata geçirdiği UpCity projesinde peşinat miktarını yüzde 5'e düşürdü ve yeni kredilendirme olanakları hazırladı. Ayrıca kampanyada sıfır faizli ödeme koşulları da devam ediyor. Yüzde 5 peşinat ödeyenler, 24 ay vadeli ödeme sisteminde faiz ödemiyor. Yüzde 20 peşinat ödeyenler 36 ay, yüzde 35 ödeyenler ise 48 ay vadeli ödeme sisteminde sıfır faiz uygulamasından yararlanıyor. İsteyenler ise yüzde 0.33 ile yüzde 1.07 arasında değişen faiz oranlarıyla 36 ile 120 ay arasında farklılık gösteren vadelerde ödeme yapabiliyor. Yüzde 5 peşinat miktarı kadar üç ayrı ara ödemenin yapılacağı kampanyada, ara ödemeler Aralık 2009, Haziran 2010 ve Aralık 2010 tarihlerinde olacak. Daire büyüklüklerinin 50 ile 120 metrekare arasında değiştiği projede 1+1, 2+1 ve 3+1 seçenekleri bulunuyor. Fiyatlar ise 1+1'lerde 89 bin 900 TL ile 132 bin TL, 2+1'lerde 147 bin TL ile 200 bin TL, 3+1'lerde ise 221 bin 200 TL ile 250 bin 300 TL arasında değişiyor.

Teknik Yapı'nın diğer projelerinden UplifePark'ta daire fiyatları 149 bin TL'den başlayıp 390 bin TL'ye çıkarken, Uprise Elite projesinde 129 bin TL'den başlayıp 864 bin TL'ye yükseliyor. Kampanyanın beklenen ilgi gördüğünü söyleyen Teknik Yapı Başkanı Nazmi Durbakayım, "Oturmak amaçlı daire almak isteyenlerin en çok üzerinde durduğu kriterlerin başında, satın aldığı evin tapusuna sahip olmak geliyor. İkinci olarak ise aylık taksitlerin ödenebilir olmasına dikkat ediyorlar" dedi. Konut fiyatlarını tespit ederken, en çok dikkat edilmesi gereken noktanın yanlış fiyatlama yapmamak olduğunu da belirten Durbakayım, şunları söyledi: "Baştan yüksek tutulan bir fiyatı daha sonra aşağı çekmek, büyük miktarda güven azalmasına neden olur. Bu bakımdan ilk çıkılan fiyatların ilk alıcılara da kazandıracak seviyede olması şarttır. Daha sonra projeye gelen talep piyasa şartları, oluşan maliyetler ile fiyat ayarlamaları yapılır."

Regnum'dan sıfır peşinatla 120 ay vadede hemen teslim daireler

Regnum, İstanbul Haramidere'deki Astrum Towers Projesi'nde "Yüzde 0 peşinat, 120 ay vade ve hemen teslim" kampanyasını hayata geçirdi. Sahiplerine 1 Mayıs'tan itibaren teslim edilmeye başlanan projeden ev almak isteyenlere, toplam 1285 daireden kalan son 40'ı için kampanya devam ediyor.

PEŞ peşe hayata geçirdiği yurtiçi ve yurtdışı projelerle adını duyuran Regnum, kriz döneminde de yatırımlarına devam ediyor. Regnum'un yeni dönemde dikkat çeken projeleri arasında, tamamlandığında İstanbul Anadolu Yakası'nın en uzun binası olacak İstanbul Koşuyolu'nda yer alan Regnum Towers, Bodrum'daki ultra lüks Regnum Escana, Londra'nın Finans Merkezi'nde inşa edilecek Regnum Tower Bridge, İstanbul Çobançeşme'de yer alan otel ve rezidans ile Antalya Belek'teki 5 yıldızlı otel yer alıyor.

190 METRELİK PROJE

Yaklaşık 180-190 metre arası yükseklikte inşa edilecek Regnum Towers tamamlandığında mavi ve yeşile yakın dış görünüşüyle bir kristali andıracak. Aynı zamanda Anadolu yakasının en yüksek yapısı olacak projede 1+1 ve 2+1 konutların yanı sıra ticari üniteler de bulunacak. Regnum'un yeni projelerinden bir diğeri de Bodrum'da yapımına başlanan Escana. Üç farklı konseptte tasarlanan 25 ultra lüks villadan oluşacak Regnum Escana, Kale ve Marina manzarasına sahip. Regnum'un Türkiye'de yapımına başlamayı düşündüğü iki yeni projesi daha bulunuyor. Antalya Belek'te daha önce yapımı tamamlanan ve geçtiğimiz Kasım ayında hizmete giren, Carya Golf Club'ın hemen yanında 5 yıldızlı bir otel yapılması planlanıyor. İstanbul Çobançeşme'de yer alan 2 farklı arsada da otel, ofis ve homeofis yapılması planlanıyor.

40 DAİRE KALDI

Regnum, İstanbul Haramidere'deki Astrum Towers Projesi'nde "Yüzde 0 peşinat, 120 ay vade ve hemen teslim" kampanyasını hayata geçirdi. Sahiplerine 1 Mayıs'tan itibaren teslim edilmeye başlanan projeden ev almak isteyenler için, toplam 1285 daireden kalan son 40'ı için kampanya devam ediyor. Bankalarla gerçekleştirilen çalışmalar sonucu ortaya çıkan kampanyada sıfır peşinatla ev alanlar, taşındıktan 1 yıl sonra Mayıs 2010'da yüzde 30 oranındaki peşinatlarını ödeyebilecek. Ev almak isteyenler, ayrıca 120 ayda yüzde 0,46 faizle evlerine sahip olabilecek. İsteyen kişiler Mayıs ayında oturabilecekleri projeden, daire bedelinin yüzde 20'sini hemen, yüzde 30'unu Mayıs 2010'da ödeyerek 120 aya yüzde sıfır faizle de evini satın alabilecek. Kampanya kapsamında banka kredisi kullanmak istemeyenler için de daire bedelinin yüzde 30'unu peşin ödedikleri takdirde, kalan tutar için 60 ay boyunca vade farksız taksitlendirme imkanı bulunuyor. Kampanyayla ev satın almak isteyenler, peşinatlarını 1 yıl sonraya erteleyerek, taksitlerini 120 aya bölecek ve tapularını hemen alacaklar. Projede daire fiyatları 192 bin 100 TL'den başlayıp, 388 bin 100 TL'ye çıkıyor.

BODRUM'DA HEMEN TESLİM

Regnum, Bodrum'daki Bargylia Evleri Projesi için de yeni bir kampanya başlattı. Kampanyayla Regnum "Sıfır Faiz, Hemen Teslim, Hemen Tapu" diyerek müşterilerine ömür boyu tatil fırsatı sunuyor. Regnum Bargylia'dan ev almak isteyenler yüzde 30 peşin ödeyerek kalan tutar için 60 ay yüzde 0 faiz avantajından yararlanabilecek. Kampanya kapsamında ayrıca, yüzde 50 peşinat ödenmesi durumunda 96 aya yüzde 0 faiz imkanı da sunuluyor. Projede fiyatlar 175 bin 500 TL'den başlayıp 403 bin 200 TL'ye yükseliyor.

Yurtdışında da projeler başlıyor

YURTDIŞINDA da büyük projeleri hayata geçiren Regnum, Londra'nın finans merkezi "City" bölgesinde "Royal Mint" adıyla yeni bir konut ve ofis projesini hayata geçirecek. Toplam 3 milyon sterline mal olacak proje, 7'si konut 1'i ticari olmak üzere toplam 8 üniteden oluşacak. Regnum'un yurtdışındaki önemli projelerinden Crystal Apartments'ın yapımı ise kısa bir süre önce tamamlandı. Toplam 20 milyon Euro'ya mal olan ve Bulgaristan'ın ünlü kayak bölgesi Bansko'da inşa edilen proje toplam 227 konuttan oluşuyor. Yurtdışı çalışmalarıyla ilgili bilgi veren Ufuk Öztürk şunları söyledi: "Regnum gayrimenkul, sektöründe sadece Türkiye'de değil uluslararası alanda geliştirdiği nitelikli projeler ve yüksek kalite anlayışıyla da tanınıyor. İçinde bulunduğumuz aylarda, Avrupa gayrimenkul sektöründe bir toparlanma görüyoruz. Bunun için bu dönemi Avrupa'daki faaliyetlerimizi yoğunlaştırmak için büyük bir fırsat görüyoruz. Özellikle İngiltere'deki yatırımlarımıza hız vereceğiz."

Sinpaş, üç projesinde devrim gibi kampanyaya devam ediyor

FARKLI konseptlerde büyük ölçekli konut projeleri geliştiren Sinpaş GYO, İstanbul'da Lagün, Nisan başında lansmanını yaptığı Aqua City 2010 ve Bosphorus City projeleri, Bursa'da ise Bursa Modern projesini gerçekleştiriyor. Firma, Nisan ayında geliştirdiği "Peşinatsız Devrim" kampanyasını bu projelerinde uyguluyor. Bosphorus City projesinde 355 konut bulunan Ortaköy etabınının da yakın zamanda benzer bir ödeme planı ile satışa sunulması hedefleniyor. Piyasalardaki belirsizliği aşmak için bankalarla özel anlaşmalar yapan Sinpaş GYO; konut kredi oranlarını yüzde 0.98'e çekti.

127 BİNDEN BAŞLIYOR

İstanbul Çekmeköy'de uygulamaya koyulan Aqua City 2010 toplam 1118 konuttan oluşuyor. 495 konutun bulunduğu birinci etap satışları 4 Nisan'da başlayan projede 1+1'den 4+1'e kadar 64 farklı daire seçeneği bulunuyor. Fiyatlar 127 bin TL ile 893 bin TL aralığında değişiyor. Yeni ödeme planı Aqua City 2010 projesinden konut alanlar 3 ay sonra evlerinin satış bedelinin yüzde 5'ini, 12 ay sonra yüzde 10'unu, 24 ay sonra da yüzde 15'ini ödüyor. Taksitler sabitlenerek bakiye, anlaşmalı bankalar aracılığıyla kredilendiriliyor. Böylelikle alıcılar peşinat ödemeden, sabit taksit ve ara ödemeler ile ev sahibi olabiliyor.

12 AY SABİT TAKSİT

Lagün ve Bursa Modern projelerinde de 'Peşinatsız Devrim' kampanyası banka kredisiz ve firma bünyesinde uygulanıyor. Dünyada Phuket Adaları ve Dubai'deki birkaç projede bulunan lagünleri Türkiye'de ilk kez yorumlayan Sinpaş GYO'nun Samandıra'daki Lagün projesinde teras bahçe ev, bahçeli ev ve müstakil villa seçenekleri ile 515 konut yer alıyor. Her biri ismini bir göl çiçeğinden alan 209 ile 749 metrekare arası konutların fiyatları 501 bin 900 TL ile 2.3 milyon TL arasında değişiyor. Lagün'de peşinat ödenmeden 2 ay sonra yüzde 8, 6 ay sonra yüzde 8 ve her yıl Mayıs ayında yüzde 8 olmak üzere ödeme yapılıyor. Bu ödeme planı ile 72 aylık taksit imkanı içerisinde ilk 12 ay taksitler sabit tutuluyor. Bir sonraki yıl için taksitler ve ara ödemeler TÜFE +3 oranında arttırılıyor.

BURSA'DA 72 AY VADE

Göle sıfır yalılar, köşkler ve konakların yanı sıra göl ve doğa manzaralı kuleler ve residenceların bulunduğu Bursa Modern projesi ise 62 metrekareden 598 metrekareye kadar 61 farklı konuttan oluşuyor. Fiyatlar 126 bin 896 ile 2.1 milyon TL arasında değişiyor. Bursa Modern projesinde de TÜFE endeksli firma bünyesinde 72 ay vade yapılıyor. Konut alanlar peşinat ödeden 2 ay sonra yüzde 5, 6 ay sonra yüzde 5 ve teslim sırasında yüzde 20, her yıl Mayıs ayında yüzde 5 olmak üzere ödemeler yapılıyor.

Devrimci kampanyayla 2 bin 200 konut sattık

SİNPAŞ GYO Genel Müdür Yardımcısı Seba Gecamer, Sinpaş GYO'nun kampanyalarına tüketicilerin önünü açan ve oluşabilecek belirsizlikleri giderecek optimum fiyat politikası ve ödeme kolaylıkları sunarak devam edeceğini söyledi. Düzenlenen kampanyalardan memnun olduğunu belirten Gecamer şu bilgileri verdi: "Uyguladığımız Devrimci Ödeme Planıyla Kasım 2008 itibariyle 2 bin 200 konut sattık. 2008 yılı içinde yaklaşık 790 milyon TL tutarında ev satmış olduk. 2008 yılının ilk 4 ayında 191 konut satıp 59 milyon TL ciro elde etmiştik. 2009 yılının ilk 4 ayına baktığımızda ise 454 konut satıp 128 milyon TL ciro elde ettik. Yani ciro bazında geçtiğimiz yıl aynı döneme göre yüzde 116'lık bir ciro artışı yakaladık. Bu yıl da uyguladığımız Peşinatsız Devrim kampanyasıyla, Aqua City 2010 projemizin 495 konutluk 1. etabında yaklaşık 20 günde 340 konut satışı gerçekleştirdik ve 77 milyon TL ciro elde ettik. Lagün projemizde ise 2 hafta içerisinde 35 konut satışı gerçekleştirdik ve 25 milyon TL ciro elde ettik."

Ağaoğlu'nda yüzde 1 peşinat için son 3 gün

AĞAOĞLU Şirketler Grubu'nun, My City Bahçelievler ve My World Ataşehir'in ardından Eltes Güneşi ve Eltes Gold Residence'de uygulamaya koyduğu yüzde 1 peşinat kampanyası 10 Mayıs'ta sona eriyor. Ekonomik krizin yarattığı durgunluğu hayata geçirdiği 'Yüzde 1 peşinat ile ev sahibi olma' kampanyasıyla aşan Ağaoğlu, satış fiyatının yüzde 1'ini peşin ödeme şansı sunarken, yüzde 30 tutarındaki ara ödemeyi My City'de 30 ay sonraya, My World, Eltes Güneşi ve Eltes Gold Residence'ta ise Ocak 2011 tarihine erteliyor. Peşinat ve ara ödeme haricinde kalan tutar için bankalar tarafından belirlenen piyasa koşullarının altındaki faiz oranlarıyla kredi kullanılabiliyor. Ataşehir'de hayata geçen Eltes Güneşi'nde 1+1'den 4+1'e kadar çeşitli daire tipleri yer alıyor. Fiyatlar ise 253 bin TL ile 435 bin TL arasında değişiyor. 1+1'den 3+1'e farklılık gösteren dairelerin yer aldığı Eltes Gold Residence'ta fiyat aralıkları 295 bin TL ile 560 bin TL arasında farklılık gösteriyor. Özel ödeme kampanyasına göre, 100 bin lira için 12, 24, 36, 48 ve 60 ay vadede 0.99 faiz oranı, 120 ayda ise 1.24 faiz oranıyla kredi kullanılabiliyor.

5 YENİ PROJE GELİYOR

2009 yılında 5 yeni projeye imza atmayı planlayan Ağaoğlu Şirketler Grubu, yılın başında My City Bahçelievler projesini satışa sundu. Avrupa yakasında satışa sunulan ilk proje olan 1.200 konutluk My City Bahçelievler projesinde iki haftada bin daire satıldı. Ağaoğlu'nun Avrupa yakasındaki ikinci projesi ise Seyrantepe'deki Galatasaray Stadyumunun bitişiğine inşa edilecek tek bloktan oluşan A, A+ gelir grubuna hitap edecek projenin bünyesinde otel, rezidans, ofis ve kongre merkezi bulunması planlanıyor. Firma, Ayazağa'da inşa edilecek B, B+ gelir grubuna hitap eden bin konutluk bir kentsel dönüşüm projesinin yanı sıra Doğu Ataşehir'de de yeni bir projeyi satışa çıkarmayı planlıyor. B, B+ gelir grubuna hitap edecek proje toplam 3 bin konuttan oluşuyor. Yeniköy'de eski Cartoon Hotel'in bulunduğu arazinin üzerine A ve A+ gelir grubuna yönelik rezidans ve otel inşa edilecek. Daire sayısı kesinleşmeyen proje bünyesinde 80 odalı butik bir de otel bulunacak.

Nitelikli projelerde fiyat indirimi olmayacağını söyleyen Ağaoğlu Şirketler Grubu Başkanı Ali Ağaoğlu, "Ağaoğlu, bu dönemde nitelikli konuta sahip olmayı arzu eden tüketiciye kolaylık sağlamak için tüketicinin alım gücüne destek olacak kampanyalar tasarlıyor. Kriz döneminde konut alınmaz diye bir kural yok. Tam tersine, çeşitli alım kolaylıkları ortaya çıkıyor. Markalı projelerde fiyat indirimi olmaz. Buna karşın markalı olmayan, bu işte fırsat var diye düşünüp sektöre girmiş ve krizde ihtiyaçtan satmak zorunda olanlar fiyatta indirim yapabilir. Özellikle bu dönemde 3 ay süreyle uygulanacak KDV indirimi de konut almak isteyenler için önemli bir fırsat" diye konuştu.

Armada'da taksitler 650 TL'den başlıyor

MİMART Yapı Çorlu'da hayata geçirdiği 37 blokta toplam 1702 daireden oluşan Armada City projesinde, kendi kredilendirme modeliyle bir kampanya düzenliyor. 31 Mayıs'a kadar devam edecek olan kampanya kapsamında 650 TL'den başlayan taksitlerle ve 8 bin TL peşinatla daire sahibi olunabiliyor. Projede 64, 68 ve 75 metrekare olmak üzere 3 tip 1+1, 110 metrekarelik 2+1, 131 ve 144 metrekare olmak üzere 2 tip 3+1; 177 metrekare 4+1 olmak üzere toplam 7 tip daire seçeneği bulunuyor. 1+1'ler 80 bin TL, 2+1'ler 115 bin TL, 3+1'ler ise 124 bin 500 TL ve 4+1'ler 192 bin TL'den başlayan fiyatlarla satışa sunuluyor. Projede, banka kredisi kullanmadan 84 aya kadar firma finansmanından yararlanma şansı Ayrıca 24 aya kadar sıfır faiz imkanı da bulunuyor. Örneğin; 80 bin TL'lik 68 metrekare daire tercih edildiğinde ve 84 aylık yüzde 0,55 ödeme planı seçeneğinde, 8 bin TL peşinat, aylık 650 TL sabit taksit ve 2 ara ödeme bulunuyor. Toplamda 84 ayda daire için 90 bin 600 TL ödemiş olunuyor. Yani vade farkı 7 yılda 10 bin 600 TL oluyor. Bankadan kredisinde ise 7 yıldaki vade farkı tutarı yaklaşık 41 bin 720 TL oluyor. Mimart Yapı kredilendirme modeli ile konut alacaklara 31 bin 120 TL avantaj sunuyor.

KAMPANYALAR DEVAM EDER

Düzenlenen kampanyaların satışları artırmada etkili olmaya devam edeceğini söyleyen Mimart Yapı'nın ortaklarından Sadık Özdemir, "Eskiden yüzde 25 peşinatın olması şarttı, geri kalan bakiye banka kredisi ile ödeniyordu. Şu an ise sıfır peşinatla bile ev sahibi olunabiliyor. Biz, ev alacak kişinin bir miktarda olsa peşinatının olması gerektiğine inanıyoruz. Bu nedenle minimum peşinat rakamımızı yüzde 10 olarak belirledik" dedi. Bence bu tür kampanyaların devam edeceğini aktaran Özdemir, "Çünkü konut alacak insanlar bu tür kampanyalara alıştılar. Yoğun rekabet ortamında da firmalar mutlaka tüketicinin talebini dikkate alacaktır" diye konuştu.

Innovia'da faiz 60 ayda sıfırlandı

1999 yılında Yeşil Kundura Sanayi'nin grup şirketlerinden biri olarak inşaat sektörüne adım atan Yeşil İnşaat'ın Beylikdüzü'nde gerçekleştirdiği Innovia projesi toplam 3 etapta 8 bin konuttan oluşuyor. Innovia'nın ilk etabı Innovia 1, Temmuz 2009'dan itibaren teslim edilecek. Innovia 2'nin satışı devam ederken, Innovia 3'ün hazırlıkları tamamlanma aşamasında. Şu an satışa sunulan Innovia 2, toplam 110 bin metrekare alan üzerinde 3 bin 84 çok katlı konut olarak inşa ediliyor. Yeşil İnşaat, Innovia 2'nin son dairelerini ve ticari alanlarını özel ödeme koşullarıyla satışa sunuyor.

Projede 57 ile 145 metrekare arasında değişen büyüklüklerde ve 1+1, 2+1, 3+1 ve 4+1 seçeneklerinde daireler yer alıyor. Fiyatlar ise 79 bin TL'den başlayıp büyüklük ve konuma göre 159 bin TL'ye çıkıyor. Şu an projenin ikinci etabı olan Innovia 2'deki son daireler şu ödeme koşullarıyla satışa sunuluyor: Alımda yüzde 20 peşinat ödeniyor, sonraki aydan başlamak üzere toplam fiyatın yüzde 60'ı yüzde sıfır faizle 60 eşit taksite bölünüyor. Bu ödemelerin dışında 6'ncı ayda yüzde 5; 12'nci ayda yüzde 5, 24'ncü ayda teslimde yüzde 10 ara ödeme yapılıyor. Örneğin 79 bin TL'lik 1+1 daire için 15 bin 800 TL peşinat ödeniyor, 5 yıl boyunca ayda sadece 790 TL sabit taksit ödemesi yapılıyor. Peşinatı takiben 6'ncı ayda 3 bin 950 TL, 12'nci ayda 3 bin 950 TL ve teslimatta yani 24'ncü ayda 7 bin 900 TL ödeniyor. Yani toplamda yine 79 bin TL ödenmiş oluyor.

MAĞAZALAR SATIŞA ÇIKIYOR

Ayrıca projedeki 125 adet mağaza da satışa sunuluyor. 25 bin kişinin yaşayacağı Innovia'da ticari alanlarda işyeri sahibi olmak isteyenler için uygun ödeme koşulları sunuluyor. 30 ile 250 metrekare arasındaki mağazalarda, birkaç mağaza birleştirilerek daha büyük alanlar yaratılabiliyor. Beylikdüzü/Esenyurt ana caddesi üzerindeki lokasyonu, açık-kapalı otopark alanları, modern mimari tasarımları ile satışa sunulan ticari alanlar sahiplerini bekliyor. Satışlarına 19 Ocak itibarı ile başlanan Innovia 2'de 2664 adet dairenin satışı gerçekleştirildi. Proje satışa sunulduğu ilk hafta sonunda ev sahibi olmak isteyenler tarafından 6 bin telefon ve 3 bin ziyaret aldı. Proje ayrıca yabancı yatırımcılar ve Türkiye'de ev sahibi olmak isteyen yabancılar tarafından da oldukça ilgi görüyor. Projenin yüzde 13'ü yabancı yatırımcı ve tüketicilere satıldı.

DURGUNLUK BİZİM İÇİN DEĞİL

Emlak sektöründe artık reel kar oranlarının gözetilmek zorunda olduğunu söyleyen Yeşil İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Engin Yeşil, "Yüksek gelir grupları konuta doydu, artık Türkiye'nin büyük bir kısmını ifade eden orta gelir grubuna yönelik uygun fiyat ve ödeme koşullarını sunan firmalar tercih ediliyor. Biz doğru arsa maliyeti ve lokasyon, projenin fizibilitesinin doğru tespitlerle oluşturulması, inşaatın büyüklüğünden kaynaklanan alım maliyetlerinin düşürülmesi ve projenin yüzde 25'inin yabancılar için satışa sunulması maddelerini biraraya getirdik. Böylece projemizi daha uygun şartlarda gerçekleştirme imkanı yaratıp, daha uygun fiyat ve ödeme koşullarıyla tüketicilerin beğenisine sunabildik. Bunun sonucunda da durgunluk kelimesi bizim konutlarımız için geçerli değil, biz konutlarımızı satışa çıkardığımız ilk haftada oldukça başarılı bir grafikle satışlarımızı gerçekleştirdik" diye konuştu.

Peşin fiyatına 12 ay taksitli sıfır faiz kampanyası

BEŞYILDIZ Yuvataş İnşaat tarafından Kurtköy Yenişehir Bölgesi'nde yapımına devam edilen 120 dairelik AlizePark Evleri, yeni faiz oranları ile satışa sunuluyor. Yapı Kredi Bankası ile özel anlaşması bulunan AlizePark Evleri'nde peşin fiyatına 12 ay sıfır faizle vade yapılırken, 36 ay için yüzde 0,76 ve 60 ay için de yüzde 0,98'lik oran ile vade uygulanıyor. 195, 170, 140 ve 120 metrekarelik daire seçenekleri bulunan AlizePark Evleri'nde, daire fiyatları büyüklüklerine göre 195 bin TL ile 335 bin TL arasında değişiyor. AlizePark Evleri, Sabiha Gökçen Havaalanı'na 1,5 km, Atlantis Alışveriş Merkezi'ne 200 metre ve Viaport'a ise 1 kilometre mesafede yer alıyor.

Firmanın Kurtköy Akfırat Bölgesi'nde yapımına devam ettiği Tepe Park Villaları'nda ise, fiyatlar 700 bin TL ile 920 bin TL arasında değişiyor. TepePark'ta ise, yarısı peşin yarısına 12 ay sıfır faizle vade yapılırken, 36 aya kadar aylık yüzde 1,2 ile vade imkánı sağlanıyor.

VAKİT KAYBETMEYİN

Krizden dolayı oluşan güvensizlik ortamının dağılmaya başladığını belirten Beşyıldız Yuvataş İnşaat Genel Koordinatörü Güzin Ervardar, "Gayrimenkul sektöründe bir hareket başladı. Uzun bir süre artan maliyetlere direnen firmalar artık kırılma noktasına geldi. Bu yüzden de önümüzdeki günlerde tüm firmalar artan maliyetlerini fiyatlarına yansıtmak durumunda kalacak. Yavaş yavaş tekrar hareket kazanan emlak sektöründe, uygun fiyat ve ödeme koşullarında son dönemleri yaşadığımızı söylemek isterim. Tüketicilerin bu koşullarda ve fiyatlarda, satın alma kararlarını vakit kaybetmeden vermelerini tavsiye ederim" diye konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber