Üst kurullara 'harcırah kanununa tabisiniz' uyarısı

Kaynak : Takvim
Haber Giriş : 12 Mayıs 2009 07:50, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Sadece Rekabet ve Kamu İhale kurumlarında ödenen yüksek harcırah yüzünden 44 bin 574 lirakamu zararı oluştuğuna dikkat çeken Sayıştay tüm üst kurullara, 'Siz de Harcırah Kanunu'na tabisiniz' dedi

Üst kurulların, personele ödediği yüksek harcırahlar, Sayıştay'ı çileden çıkardı. Sadece Rekabet Kurumu ile Kamu İhale Kurumu'nda, ödenen yüksek harcırah yüzünden 44 bin 574 lira kamu zararının oluştuğuna dikkat çeken Sayıştay, sonunda sert bir kararla tüm üst kurullara, "Siz de Harcırah Kanunu'na tabisiniz" dedi.

'BİZİ BAĞLAMAZ' DEDİLER

Sayıları artan özerk üst kurulların personele ödediği harcırahlara ilişkin kavga, 2007'ye uzanıyor. Özerk yapıları nedeniyle diğer kamu kurumlarının tabi olduğu kurallara bağlı olmayan üst kurulların personel için belirlediği harcırahlar da diğer bürokratlara uygulananlardan farklı oldu. Bunun üzerine Danıştay, 2007'de aldığı bir kararla Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu, Kamu İhale Kurumu, Rekabet Kurumu, Tütün ve Alkol Piyasası Düzenleme Kurulu, Sermaye Piyasası Kurulu, Radyo Televizyon Üst Kurulu gibi tüm üst kurulların, Harcırah Kanunu'na tabi olduğuna karar verdi. Ancak kurumlar, Danıştay'a "Biz, Sayıştay'ın denetimine tabiyiz. Bu karar bizi bağlamaz" diyerek, eski uygulamalarını sürdürdü. Ancak üst kurulların hesaplarının incelenmesi sırasında yüksek harcırah Sayıştay'ın da dikkatinden kaçmadı. Sayıştay, kamu zararı oluştuğunu saptadı.

ZEHİR ZEMBEREK KARAR

Kurumlara zimmet çıkartılmasına kadar gidecek olan sürecin sonunda Sayıştay Genel Kurulu, üst kurulların keyfi harcırah ödemesini engelleyecek şekilde zehir zemberek bir karar verdi. 4 sayfayı bulan kararın sonuç bölümünde Sayıştay, tüm kamu kurumları gibi, üst kurulların da Harcırah Kanunu'na uymak zorunda olduğunu vurguladı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber