Mardin Nusaybin Anadolu lisesi öğrencileri, kolejlileri devirdi

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 13 Mayıs 2009 08:11, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:59

Şükran Pakkan

Bilge köyündeki katliam nedeniyle anılan Mardin için bu kez iyi haber: 15 şehirden 66 gözde öğrencinin katıldığı yarışmada İstanbul'u hiç görmemiş 4 genç birinci oldu

Yeditepe Üniversitesi'nden bir öğretim üyesi, Mardin Nusaybin Anadolu Lisesi'nde tanıdığı bir edebiyat öğretmenini arayıp sorar: ?Üniversitemizde liseler arası münazara şampiyonası düzenleniyor, katılır mısınız?? Bu soru, günlerdir kanlı düğün baskınıyla anılan Mardin'den doğan bir başarı hikâyesinin ilk adımı olur.

?Her Düşünceye Bir Şans Ver - Geleceğin Liderleri Buluşuyor? sloganıyla düzenlenen ?Yeditepe Üniversitesi Liselerarası Münazara Yarışması?na 15 şehirden, 66 ?gözde? lisenin öğrencileri davetlidir.

Daha 28 yaşında, hayatında hiç İstanbul'u görmemiş Mardinli öğretmen Zuhal Taştunç, okul yönetiminden sadece yol parasını isteyince ?bütçe yetersiz? diyerek olumsuz yanıt alır ama yılmaz. Bu kez kaymakamlığın kapısını çalıp, yol parasını ?koparır.? Gerisini ise kendi cebinden ödeyecektir. Seçtiği 4 öğrencinin çoğunun babası çiftçidir, çoğu Mardin dışına hiç çıkmamıştır.

Tam 24 saati bir otobüs koltuğunda geçirip, İstanbul'a gelirler ve ?başarılarıyla ünlü? Şişli Terakki Lisesi, Galatasaray Lisesi, Fenerbahçe Koleji, Kadıköy Anadolu Lisesi, TED İstanbul Koleji, İzmir Anadolu Lisesi ile karşılıklı masalara otururlar. Bilgi ve tartışma yarışı başlar.

Şampiyonanın finalinde İstek Özel Bilge Kağan Lisesi'yle karşılaşan Mardinli öğrenciler ?Dershaneler kaldırılsın? tezini savunur ve gözyaşlarıyla ayakta alkışlanarak mutlu sona ulaşırlar.

İşte Mardin ekibi

Rıdvan Şahin 6 çocuklu, çiftçi bir ailenin oğlu, ideali hukuk okumak. İstanbullu kolejlerden çok korkuyordu ancak ?çok önyargılıymışım, korkulacak bir şey yokmuş? diyor. Ekibin tek kız üyesi Zeynep Ucuz'un da babası çiftçi. Evdeki 11 kardeşin 7'si okuyor, hayalinde onun da hukukçu olmak var. ?İstanbullu okullara verilen olanaklar bize verilmiyor ama biz daha iyi olduğumuzu gösterdik? diyor.

Selahattin Yaman'ın babası ise yurtdışında bir hamburger zincirinin şubesinde çalışarak, oğlunu okutuyor. Serhat Cengiz'in babası ise eğitimci. Mimarlık ya da moleküler biyoloji okumak istiyor. İstanbullu öğrencilerden başta çekinmiş ama, ?En hararetli tartışmalardan sonra elimizi sıktılar? diyor.

?En iyi konuşmacı' Diyarbakır'dan

Şampiyonaya Diyarbakır'dan katılan Sezai Karakoç Anadolu Lisesi de yarı finallere kadar yükseldi ve ekipteki 15 yaşındaki Münevver Azak, ?Best Speaker Award? (En İyi Konuşmacı Ödülü) aldı.

Babası oto tamircisi Azak, ?Doğu düşünüldüğü gibi değil, ailem bana hep konuşma hakkı verdiği için ben böyleyim. Bu ayrımlardan bıktık. Kendimizi tanıtırken bile bize kahkaha atıyorlardı, önyargıyla yaklaşıyorlar, konuşamayız, derdimizi anlatamayız diye düşünüyorlar? diyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber