Sağlık Sen, 4/B kararnamesine dava açtı

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 14 Mayıs 2009 12:01, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

- Sağlık-Sen, sözleşmeli personele kurumlar arası nakil hakkı vermeyen ve eş durumu tayinini kısıtlayan Bakanlar Kurulu kararının ilgili hükümlerinin iptali için dava açtı.

Sözleşmeli personelin eş durumu tayin hakkı ile ilgili yapılan düzenlemeler beklentileri karşılamayınca umutlar yargıya taşındı. Sağlık-Sen, sözleşmeli personel çalıştırılmasına dair esaslarda Bakanlar Kurulu kararı ile yapılan düzenlemelerden eş durumu tayin hakkını düzenleyen maddenin kısıtlayıcı hükümleri ile kurumlar arası nakil hakkını engelleyen hükmün iptali için Danıştay'a dava açtı. Sağlık-Sen Hukuk Bürosu tarafından açılan davanın gerekçesinde, genel ve özel kanunlar ile kamu kurum ve

kuruluşlarına ait mevzuatların hiç birinde çalışanların eş durumu tayin talebinde bulunma hakkını kısıtlayıcı hüküm bulunmadığına işaret edilerek, "Sözleşmeli personele ilişkin düzenlemede bu şekilde bir kısıtlama bulunması Anayasa'nın sosyal devlet ilkesine aykırıdır" denildi.

Gerekçede, aynı kurumda aynı statüde çalışan sözleşmeli personelin bir kısmına tanınan hakkın, bir diğerine kısıtlı şekilde tanınmasının Anayasa'nın eşitlik ilkesine de aykırı olduğu belirtildi. Sağlık-Sen Hukuk Bürosu, Danıştay'a açtığı davada Sözleşmeli Personel Çalıştırılmasına Dair Esasları düzenleyen Bakanlar Kurulu kararının kurumlar arası nakil hakkını engelleyen hükmünün de iptalini istedi. Kurumlar arası naklin usul ve esaslarının kanunlarla belirlendiğine ve Danıştay'ın bu usul ve esaslar

çerçevesinde nakil taleplerini kamu yararı ve hizmet gereklerine uygun olarak değerlendirdiğine işaret edilen dava dilekçesinde, "Ancak iptali talep edilen madde hükmünde sözleşmeli personelin kurumlar arası yer değişikline, Anayasa'ya ve kanunlara aykırı olarak izin verilmemiştir. Yani kadrolu personel ile sözleşmeli personel arasında ayrımcılık ortaya çıkmıştır. İkisi de 657 sayılı yasaya tabi olan bu iki personelden birine tanınan haklar diğerine tanınmamıştır" denildi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber