SES, döner sermaye yönetmeliğine dava açtı

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 14 Mayıs 2009 15:02, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

2006 yılında Döner Sermaye Yönetmeliğine eklenen maddeyle yataklı tedavi kurumlarında nöbet tutulan süreler dahil olmak üzere mesai dışında fazla çalışmaya döner sermaye ödemesinde fazla puan veriliyordu.

Ancak 24 Nisan 2009 tarihinde Döner Sermaye Yönetmeliğinde değişiklik yapılarak; mesai dışı fazla çalışma süresinden hekim dışı personelin nöbet tuttuğu süreler hariç tutulmuştur.

Mesai dışı fazla çalışma genellikle nöbet biçiminde olduğu için on binlerce sağlık emekçisi bu haktan mahrum edilmiştir. Sağlık Emekçileri Sendikası tarafından bu yönetmeliğin ilgili maddesinin iptali için dava açılmıştır.


DANIŞTAY BAŞKANLIĞINA

(Yürütmeyi Durdurma İstemlidir)

DAVACI: Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES)

VEKİLİ: Av. Öztürk Türkdoğan

DAVALI: Sağlık Bakanlığı, Ankara

D: KONUSU: 24 Nisan 2009 tarihli Resmi Gazete'de yayınlanan Sağlık Bakanlığı'na bağlı sağlık kurum ve kuruluşlarında görevli personele döner sermaye gelirlerinden ek ödeme yapılmasına dair yönetmelikte değişiklik yapılması hakkında yönetmeliğin 1. maddesi ile değişik 4. maddesinin 1. fıkrasının (o) bendinde geçen, ?-nöbet tutulan süreler hariç olmak üzere-? ibaresinin iptali ve yürütülmesinin durdurulması istemidir.

T. TARİHİ: 24.04.2009

AÇIKLAMALAR:

Müvekkil sendika 4688 sayılı kanun ve Anayasa'nın 90. maddesi uyarınca yürürlükte bulunan uluslar arası sözleşmelere göre faaliyetlerini yürütmekte olan Sağlık Bakanlığı'nda örgütlüdür.

Dava konusu değişiklik yönetmeliği ile asıl yönetmeliğin 4. maddesinin 1. fıkrasının (o) bendi şu şekilde düzenlenmiştir:

?o ) Mesai dışı çalışma puanı: Tabip dışı personele ?nöbet tutulan süreler hariç olmak üzere ? haftalık mesai saatinin aşılması durumunda mesai dışı çalışma saatinin 30 ile çarpılması sureti ile bulunan puanı,?

Bu değişiklik ile tabip dışı personelin nöbet biçiminde çalışması karşılığında mesai saatini aşan kısmının mesai dışı çalışma puanından hariç tutularak, döner sermaye ek ödemesinde fiili çalışması karşılığı ilave ücret almasının önüne geçilmiştir. (Ek 1)

Sağlık Bakanlığı'nın 2006 yılında çıkarmış olduğu yönetmelikte yer alan bu düzenlemede mesai dışı çalışmada herhangi bir ayrım yapılmamaktaydı. Ancak sağlık personeli bu maddenin varlığından haberdar değildi ve bir çok kurumda bu madde fiilen uygulanmıyordu. Sağlık Bakanlığı Strateji Geliştirme Başkanlığı daha sonradan mesai dışı çalışma puanının nasıl uygulanacağına dair bir genel yazı çıkardı. Bu yazıyla nöbet tutmuş olan tabip dışı personelin ne şekilde yararlanacağı örnekleri ile anlatılmıştı. Müvekkil sendika da bu görüş yazısından sağlık personelinin yararlanması için tüm şube ve temsilciliklerine yazı ile duyurarak herkesin yararlanmasını talep etmiştir. (Ek 2) Davalı idare tabip dışı sağlık personelinin mesai dışı çalışma puanından yararlanmaya başladığını görünce dava konusu yönetmelik değişikliği ile bu hakkı ellerinden almıştır.

Bilindiği gibi yataklı tedavi kurumlarında 24 saat hizmet verilmektedir. Bu hizmet nöbet tutularak yerine getirilmektedir. Sağlık personeli sayısı yeterli olmadığından yataklı tedavi kurumlarında genellikle nöbet biçiminde çalışılarak mesai süresinin çok üzerinde çalışma gerçekleştirilmektedir. Çalışma biçimi gündüz normal mesai, günün diğer zamanlarında ve hafta sonu ile tatillerde 16 veya 24 saatlik nöbetler şeklinde yapılmaktadır. Dava konusu yönetmelik değişikliği ile tabip dışı personelin mesai dışı çalışma puanından yararlanması fiilen engellenmiştir. Mesai dışı fazla çalışmada nöbetlerin hariç tutulması sebep ve amaç yönünden hukuka aykırı olduğundan, dava konusu yönetmelik değişikliği ile getirilen ibarelerin iptali gerekmektedir.

YÜRÜTMEYİ DURDURMA NEDENLERİ: 2577 sayılı kanunun 27. maddesindeki koşullar oluştuğundan, dava konusu yönetmelik değişikliğinde geçen ibarelerin yürütülmesinin durdurulması gerekmektedir.

DELİLLER: Ekteki belgeler ve diğer yasal deliller.

HUKUKSAL SEBEPLER: Danıştay Kanunu, İYUK ve diğer yasal mevzuat.

İSTEM SONUCU: 24 Nisan 2009 tarihli Resmi Gazete'de yayınlanan Sağlık Bakanlığı'na bağlı sağlık kurum ve kuruluşlarında görevli personele döner sermaye gelirlerinden ek ödeme yapılmasına dair yönetmelikte değişiklik yapılması hakkında yönetmeliğin 1. maddesi ile değişik 4. maddesinin 1. fıkrasının o bendinde geçen, ?-nöbet tutulan süreler hariç olmak üzere-? ibaresinin yürütülmesinin durdurularak iptal edilmesine, yargılama harç ve giderleri ile avukatlık vekalet ücretinin davalı idare üzerine bırakılmasına karar verilmesini saygıyla arz ve talep ederim. 11.05.2009

EK: Onanmış Vekaletname

2

Av. Öztürk Türkdoğan

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber