240 bin kamu işçisi için toplu iş sözleşmesi görüşmeleri başladı

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 15 Mayıs 2009 12:39, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Kamuda çalışan 241 bin işçinin ücret ve sosyal haklarına yönelik 2009 yılı Kamu Kesimi Toplu İş Sözleşmesi görüşmeleri başladı. Görüşmelerde kamu kesimini temsil eden Devlet Bakanı Hayati Yazıcı, ocak ayından bu yana süren görüşmelerde idari ve benzeri konularda mutabakat sağlandığını söyledi. Yazıcı, başta maliye müsteşarı olmak üzere ekonomi bürokratlarıyla bir araya gelerek yapılacak zamların netleşeceğini belirtti. İşçi kesimini temsil eden Türk-İş ise en düşük işçi ücretinin bin 230 liraya yükseltilmesini istedi. İlk yıl için yüzde 20 zam talep eden Türk-İş, ikinci yıl için enflasyon üzerine 4 puan refah payı talep etti.

Başbakanlık Merkez Bina'da yapılan basın toplantısında 2009 yılı Kamu Kesimi Toplu İş Sözleşmesi görüşmelerine devam edildi. Burada bir konuşma yapan Devlet Bakanı Hayati Yazıcı, sözleşmenin toplam 200 kamu kurum ve kuruluşunda çalışan 241 bin dolayında işçiyi kapsayacağını kaydetti. Kamu kesimi toplu sözleşme sayısının ise 265 olacağına dikkat çeken Yazıcı, 85 bin işçinin yararlanacağı toplu sözleşmenin ocak ayında, 150 bin işçinin mart ayında, 6 bin işçinin yararlanacağı toplu sözleşmelerin de diğer zamanda devreye gireceğini aktardı. Yazıcı, 241 bin işçinin 219 bin 43'ünün Türk-İş'e 21 binin Hak-İş'e geriye kalanın ise DİSK'e bağlı olduğunu belirtti. Mevcut durumda ortalama çıplak ücretin bin 700 lira olduğunu vurgulayan Yazıcı, ortalama ücret maliyetinin ise 3 bin 700 lira olduğunu söyledi.

Ücret arttırışlarının ekonomi yetkilileriyle yapılacak değerlendirmelerle ortaya çıkacağını aktaran Yazıcı, "Diliyorum ve arzuluyorum ki çalışanların hak ve hukukunu gözeterek en sağlıklı tarafları memnun edecek sözleşmeleri ortaya koyabilelim." ifadesini kullandı.

TÜRK-İŞ YÜZDE 20 ZAM VE 4 PUAN REFAH PAYI İSTEDİ

Türk-İş Başkanı Mustafa Kumlu, "Toplu iş sözleşmesini masada bitirmeye çalışacağız. Barış ve huzur içinde çalışanların hak ve çıkarlarını ülke şartları dikkate alarak biran evvel bitirilmesini istiyoruz." dedi. Türk-İş'in Bakan'a sunduğu teklifte en düşük işçi ücretinin bin 230 liraya yükseltilmesi, ücret zammının ilk yıl için yüzde 20 ikinci yıl için enflasyon üzerine 4 puan refah payı konulması, ücret dengesizliklerinin giderilmesi, geçici daimi işçi ayrımının ücret zammında dikkate alınmaması, yüzde 40 sosyal yardım artışı, 4-C kapsamında çalışanların sorunlarının çözülmesi talepleri yer aldı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber