TBMM'ye saygıdan zorla getirme kararı verilmemiş

Kaynak : Hürriyet
Haber Giriş : 16 Mayıs 2009 13:10, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

YARGILANDIKLARI davalarda ifade vermeleri için savcıların TBMM'den istedikleri DTP'li 3 milletvekili için Ankara 11'inci Ağır Ceza Mahkemesi Başkanlığı'nın TBMM Başkanlığı'na gönderdiği ara duruşma kararında çarpıcı ifadeler yer aldı.

DTP Grup Başkanvekili Selahattin Demirtaş için gönderilen yazıda, Demirtaş'ın yargılandığı dosyanın yasama dokunulmazlığı dışında kaldığı belirtilerek, ?Mahkememizce TBMM ve üyelerinin onur ve saygınlığı dikkate alınarak bugüne kadar teknik anlamda zorla getirme kararı verilmediği, ancak bu aşamadan sonra yasal düzenlemenin yerine getirilmesinin kaçınılmaz olduğu dikkate alındığında sanığın, 26 Mayıs 2009 tarihinde yapılacak olan duruşmada hazır olması için yazının bir suretinin sanığa tebliği arz ve rica olunur? denildi.

Yargılandıkları davalar nedeniyle savcıların TBMM'den istedikleri 3 DTP milletvekili arasında yer alan DTP Grup Başkan Vekili ve Diyarbakır Miletvekili Selahattin Demirtaş için Ankara 11'inci Ağır Ceza Mahkemesi Başkanlığı'nın 14 Nisan'da TBMM Başkanlığına gönderdiği ara duruşma kararında çarpıcı ifadeler yer aldı. Diyarbakır 5'inci Ağır Ceza Mahkemesi'nde yargılanması devam eden Demirtaş'ın Yargıtay'ın bozma ilamına karşı diyecekleri ve ek savunmasının talimat ile istendiği belirtilen yazıda, Demirtaş'ın bir kaç kez ertelenen duruşmalara katılmadığı ve ifade vermediği; son duruşmada, Demirtaş'ın ilgili kolluk birimince zorla getirilmesi için müzekkere yazıldığı ancak yazılan müzekkereye cevap verilmediğinden sanığın Milletvekili oluşu dikkate alınarak duruşma günü mahkemede hazır edilmesi için TBMM Başkanlığına müzekkere yazılmasına karar verildiği belirtildi.

YARGILANDIĞI DAVA DOKUNULMAZLIK KAPSAMI DIŞINDA

Konu ile ilgili Anayasal ve yasal düzenlemelerin de incelendiği belirtilen ara duruşma kararında, ?Yargıtay 9'uncu Ceza Dairesi 15 Ekim 2008 tarih, 2008/6292 esas ve 2008/11012 karar sayılı ilamı ile sanığın üzerine atılı suçun niteliği itibariyle Türkiye Cumhuriyeti Anayasası'nın 14'üncü maddesinde öngörülen ?Devletin ülkesi ve milleti ile bölünmez bütünlüğü bozmaya yönelik' suçlardan olduğu, suç tarihinden sonra milletvekili seçilen sanık hakkında seçimden önce soruşturma başlatıldığı, bu nedenle Anayasanın 83'üncü maddesinin 2 fıkrasının 2'inci cümlesi kapsamında ve yasama dokunulmazlığı dışında kaldığı belirtilmiştir? denildi.

TBMM'YE SAYGIDAN ZORLA GETİRME KARARI VERİLMEDİ

Ankara 11'inci Ağır Ceza Mahkemesi'nde alınan ve TBMM'ye gönderilen ara duruşma kararın son bölümünde ise, Demirtaş'ın yargılandığı dosyanın yasama dokunulmazlığı dışında kaldığı, savunmasını yapmak üzere mahkemeye gelmesinin yasal zorunluluk olduğu belirtildi. Kararda, ?Mahkememizce, Türkiye Büyük Millet Meclisi ve üyelerinin onur ve saygınlığı dikkate alınarak bugüne kadar teknik anlamda zorla getirme kararı verdilmediği, ancak, bu aşamadan sonra yasal düzenlemenin yerine getirilmesinin kaçınılmaz olduğu dikkate alındığında, 26 Mayıs 2009 günü saat 09.15'te yapılacak duruşmada hazır olması açısından yazımızın bir suretinin TBMM'nin ilgili birimlerince sanığa tebliği arz ve rica olunur? denildi.

DTP'li Selahattin Demirtaş, İHD Diyarbakır Şube Başkanlığı yaptığı dönemde Roj TV'ye telefon bağlantısıyla katılarak, ?Kürt sorununun çözümü için gerekirse Öcalan muhatap alınmalıdır? dediği için Diyarbakır 5'inci Ağır Ceza Mahkemesi tarafından 1.5 yıl hapis cezasına çarptırılmış, dosyayı ele alan Yargıtay, kararı bozarak, sanığın işlediği suçun, ?Suçu ve suçluyu övmek' kapsamında olmadığını, bu suçun 5 yıl hapis cezası öngören, ?Yasa dışı örgüt propagandası yapmak' kapsamında ele alınması gerektiğine hükmetmişti. İşlenen suçun terör suçu olması nedeniyle sanığın dosyasının da terör örgütünün propagandası yapmak suçundan yeniden ele alınması gerektiğinin belirten Yargıtay, Anayasa'nın 14'üncü maddesine atıfta bulunularak yasama dokunulmazlığının sınırlandırıldığını, sanığın 22 Temmuz 2007 genel seçimlerinde milletvekili seçilmiş olsa bile, suça konu yargılamanın terör suçu kapsamında kaldığından dolayı devam edilmesi gerektiğini ifade ederek dosyayı Diyarbakır'daki mahkemeye iade edince Demirtaş'ın yargılanmasına yeniden başlanmıştı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber