Erdoğan, aktif siyasi yaşamına ne zaman son vereceğini açıkladı

Kaynak : Akşam
Haber Giriş : 20 Mayıs 2009 07:25, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Başbakan Erdoğan, Gençlik Bayramı'nda aktif siyasete ne zaman nokta koyacağının ipucunu verdi: Benim bu dönemden sonra bir dönem daha hakkım var. Bundan sonra gitmem, gidemem, ayrılmak zorundayım. Aynı şekilde genel başkanlık için de 5 dönem hakkım var. Ondan sonra bırakmak durumundayım

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Cumhurbaşkanı Gül'ün ve mevcut parlamentonun görev sürelerinin tartışıldığı bu günlerde, sürpriz bir açıklama yaparak kendi aktif siyasi yaşamına ne zaman son vereceğini duyurdu. 19 Mayıs Gençlik ve Spor Bayramı nedeniyle Başbakanlık'ta 81 ilden gelen gençleri kabul eden Başbakan Erdoğan, burada yaptığı konuşmada, siyasette gençlerin önünü açmanın önemini anlatırken şöyle konuştu:

LİSTELERE GENÇLERİ KOYACAĞIM

'Önümüzdeki seçimde milletvekili listelerine gençleri koyacağım. Tüzüğümüze göre 3 dönem milletvekilliği yapılabilir. Daha fazlası yok. Bu dönemden sonra benim bir hakkım daha var. Daha ileri gidemem. Aynı şekilde yine tüzüğümüze göre 5 dönem genel başkanlık yapılabilir.'

Buna göre 2001'den bu yana AKP genel başkanlığı görevini yürüten Erdoğan'ın 2016'da genel başkanlığı bırakması gerekiyor. Mevcut parlamentonun görev süresinin 4 yıl olduğu kabul edilirse 2011 genel seçimlerine de katılacak ve bu durumda en çok 2015 yılına kadar parlamentoda kalacak.

KÖŞK'E Mİ ÇIKACAK

Erdoğan'ın açıkladığı bu hedef, 'görev süresi tartışmalı olan Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'den sonra Köşk için aday mı olacak?' sorusunu gündeme getirdi. Gül'ün görev süresi 7 yıl kabul edilirse, 2014'te halk oylamasıyla cumhurbaşkanlığı seçimi yapılacak. Bu, Erdoğan'ın 'aktif siyaseti' bırakacağını duyurduğu tarihten bir yıl önce. Bu durumda milletvekilliğinden ayrılarak cumhurbaşkanlığına aday olabilir. Gül'ün görev süresi 5 yıl kabul edilirse, 2012'de bu süre dolacak. Erdoğan 2011'de parlamentoya girerse, milletvekilliğinin birinci yılından sonra Köşk'e talip olabilecek.

İhtiyar amcanı dinler misin

ERDOĞAN'ın gençlere son tavsiyesi İstiklal Marşı şairi Mehmet Akif Ersoy'dan oldu:

İhtiyar amcanı dinler misin, oğlum, Nevruz?

Ne büyük söyle, ne çok söyle; yiğit işte gerek.

Lafı bol, karnı geniş soyları taklid etme;

Sözü sağlam, özü sağlam, adam ol, ırkına çek.

Dilek GEDİK / ANKARA

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber