İnsan sağlığını tehdit eden elektromanyetik düşmanlar

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 21 Mayıs 2009 18:41, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Türk Hematoloji Derneği Başkanı Prof. Dr. Muhit Özcan, modern hayatın içerisinde yer alan bir çok unsurun kansere yol açtığını söyledi. Özcan, "Elektromanyetik kirlilik korkunç boyutlarda. Kapıdan geçilen ultraviyoleler, kızıl ötesi ışınlar, yaka tanıma, göz tanıma, ortam tanıma, ortam dinlemeyi bozan cihazlar, cep telefonları, cep telefonlarına uygulanan dinleme yöntemleri, uydu alıcıları bunların hepsi kesinlikle modern hayatın yarattığı yeni düşmanlar ve bunları kullanıyoruz" dedi.

2. Uluslararası Lösemi-Lenfoma-Miyelom Kongresi bugün başladı. Türk Hematoloji Derneği tarafından bu yıl ikincisi düzenlenen ve 42 ülkeden çok sayıda akademisyenin katıldığı kongrede kök hücre nakli, lösemi, lenfoma ve miyelom konularında 54 konuşmacı tarafından sunumlar yapılacak. Kongre dolayısıyla düzenlenen basın toplantısında kongrenin amacına, hastalıklara, gelişmelere ve modern çağın getirdiği sorunlara değinildi.

Kongre öncesi düzenlenen basın toplantısında konuşan Türk Hematoloji Derneği Başkanı Prof. Dr. Muhit Özcan, kongrenin amacına işaret etti. Türkiye'nin hematoloji alanında yaşadığı büyük sıkıntılara karşın yurt dışından hasta kabul eden ve hasta tedavi eden bir konumda bulunduğunu belirten Özcan, bunun kendileri için çok önemli olduğunu söyledi. Özcan, kongrenin amacının pek çok açıdan büyük bir güç olan Türkiye'yi hematoloji gibi güçlü olunan bir alanda uluslararası platformda etkinliğini üst düzeye çıkarmak ve bir çekim merkezi haline getirmek olduğunu söyledi.

Kan kanseri denilince sadece löseminin akla geldiğini, ancak değişik türlerinin de bulunduğunu ifade eden Özcan, yaşlı nüfusun artmasıyla lösemi, lenfoma ve miyelomun korkunç bir hızla arttığına, kan kanseri ve lenf bezi kanserlerinin çoğaldığına dikkat çekti. Özcan modern hayatın da yeni düşmanlar ortaya koyduğunu söyleyerek "Modern hayatın bizzat kendisi, elektromanyetik kirlilik korkunç boyutlarda. Kapıdan geçilen ultraviyoleler, kızıl ötesi ışınlar, yaka tanıma, göz tanıma, ortam tanıma, ortam dinlemeyi bozan cihazlar, cep telefonları, cep telefonlarına uygulanan dinleme yöntemleri, uydu alıcıları bunların hepsi kesinlikle modern hayatın yarattığı yeni düşmanlar ve bunları kullanıyoruz. Elektromanyetik tehdit belki de nükleer tehdit kadar önemli bir noktada." diye konuştu.

-HEMOTOLOGLARIN NESLİNİN TÜKENMESİNDEN KORKUN-

Prof. Özcan konuşmasında hematolog sıkıntısına da değinerek, "Türkiye'de kök hücre nakli yaparken büyük engellerle karşı karşıyayız. Türkiye'de hematoloji uzmanı sayısının yetersizliği giderek büyüyen bir sorundur. Nüfusu 75 milyona ulaşan ülkemizde sadece 250 hematoloji uzmanı var. Hekim sayısının arttırılması, bunun arkasından da kök hücre nakli yapan merkezlerin sayılarının ve güçlerinin acilen arttırılması gerekmektedir. Türkiye'deki en büyük eksiğimiz bu. Yoksa modern tedavi modern ülkeler de neyse ülkemizde de aynısı. Ama önümüzde çok ciddi bürokratik engeller vardır. Biz ülkemizin gerçeklerini göz ardı etmeden bunlara çözüm bulunacağını biliyoruz. Bizim hasta bakmaktan başka araştırma ve bilimadamlığı yapmamız gerekiyor. Dernek olarak şunu söylüyoruz, lösemi, lenfoma ve miyelomdan korkmayın. Hematologların neslinin tükenmesinden korkun." diye konuştu.

Türk Hematoloji Derneği Genel Sekreteri Doç Dr. Mutlu Arat ise, tedavi başarısında büyük bir artış olduğunu söyledi. Arat şöyle konuştu: "Lenfoma, lösemi ve miyelom tedavi başarısında büyük bir artış vardır. Bunu arttıran birçok neden vardır. Tedavide yeni gelen ajanlar, bizim hastalığı daha iyi tanımamız, erken tanı, yakın takip edilme gibi. Lenfoma konsültasyon zinciri ulusal projesi ile tanı konusunda yaşanan sorunların aşılması hedeflenmiştir. 'Dikkat Lenfoma!' kampanyası ile THD bu hastalıkta toplum bilinç düzeyini arttırmayı hedeflemiş ve bunda belli ölçülerde başarılı olmuştur. Aynı projenin uzanımında olarak sosyal sorumluluklarının bilincinde olarak yurdumuzun farklı coğrafi bölgelerinde lenfoma sınıfları açılmıştır. Avrupa Hematoloji Birliği (EHA) ile birlikte ortak eğitim programlarını 2009 ve 2010'da tip II ve III tutarlı olarak devam ettirmektedir. Lenfoma, hematolojinin temel ilgi alanlarından biri olup uzmanlık öncesi ve sonrası hekimlerin sürekli eğitimi, hastaların bilinçlendirilmesi ve toplumun bu hastalık konusunda bilgilendirilmesi açısından THD olarak sorumluklarımızın bilincindeyiz."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber