Erkek memurlar tişört ile kuruma gelebilir mi?

15 Mayıs itibariyle, kurumsal düzlemde çıkarılan yönetmeliklerle birlikte yaz dönemi kılık kıyafet uygulamasına geçildi. Ancak, ceket ve kravat serbestisi getiren Başbakanlık Genelgesi, bazı kurumlarda çok uç örneklere ulaşmış bulunmaktadır. Örneğin erkekler gömleksiz olarak kuruma gelmeye başlamıştır. Bu çerçevede Kamu Kurum Ve Kuruluşlarında Çalışan Personelin Kılık Ve Kıyafetine Dair Yönetmeliği bağlamında bir değerlenirme yapma gereği duyuyoruz.

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 27 Mayıs 2009 00:36, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Bilindiği üzere 657 Sayılı Devlet Memurları Kanununa 12/5/1982 tarih ve 2670 sayılı Kanunun 42 inci maddesi ile eklenen Kıyafet mecburiyeti başlıklı 19 uncu maddesinde ?Devlet memurları, kanun, tüzük ve yönetmeliklerin öngördüğü kılık ve kıyafet kurallarına uymak mecburiyetindedirler.? hükmü yer almaktadır.

Anılan hüküm uyarınca 16.7.1982 tarihli ve 8/5105 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile kararlaştırılmış olan Kamu Kurum Ve Kuruluşlarında Çalışan Personelin Kılık Ve Kıyafetine Dair Yönetmelik 25.10.1982 tarih ve 17849 sayılı resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe konulmuştur.

Söz konusu bu Yönetmelik genel ve katma bütçeli kurumlar, mahalli idareler, döner sermayeli kuruluşlar ve kamu iktisadi teşebbüsleri ile bunların iştirakleri ve müesseselerinde çalışan her sınıf ve derecedeki memurlar, sözleşmeli ve geçici görevle çalışan personel ile işçilerin kılık ve kıyafetlerinin düzenlenmesine ilişkin esasları içermektedir.

Anılan Yönetmeliğin 5 inci maddesinin (a) bendinde kadınlar hakkında ?Elbise, pantolon, etek temiz, düzgün, ütülü ve sade, ayakkabılar ve/veya çizmeler sade ve normal topuklu, boyalı, görev mahallinde baş daima açık, saçlar düzgün taranmış veya toplanmış, tırnaklar normal kesilmiş olur. Ancak bazı hizmetler için özel iş kıyafeti varsa görev sırasında kurum amirinin izni ile bu kıyafet kullanılır.
Kolsuz ve çok açık yakalı gömlek, bluz veya elbise ile strech, kot ve benzeri pantolonlar giyilmez. Etek boyu dizden yukarı ve yırtmaçlı olamaz. Terlik tipi (sandalet) ayakkabı giyilmez.?
ve aynı maddenin (b) bendinde erkekler hakkında ?Elbiseler temiz, düzgün, ütülü ve sade; ayakkabılar kapalı, temiz ve boyalı giyilir. Sandalet veya atkılı ayakkabı giyilmez. Bina içinde ve görev mahallinde baş daima açık bulundurulur. Kulak ortasından aşağıda favori bırakılmaz. Saçlar, kulağı kapatmayacak biçimde ve normal duruşta enseden gömlek yakasını aşmayacak şekilde uzatılabilir, temiz bakımlı ve taranmış olur. Hergün sakal tıraşı olunur ve sakal bırakılmaz. Bıyık tabii olarak bırakılır, uzunluğu üst dudak boyunu geçemez. Üstten alınmaz, yanlar üst dudak hizasında olur, alt uçları dudak hizasından kesilir. Kravat takılır, kravatı örtecek şekilde balıkçı yaka veya benzeri süveterler giyilmez. Hizmet gereğine uygun olarak verilmişse tek tip elbise giyilir.
(Değişik: 7/8/1991 - 91/2048 K.) Bina içinde gömleksiz, kravatsız ve çorapsız dolaşılmaz.?hükümlerine yer verilmiştir.

Mezkur yönetmeliğin11 inci maddesinde "Yaz döneminde personelin kılık, kıyafeti 15 Mayıs - 15 Eylül tarihleri arasında uygulanır.
Yaz kıyafetleriyle ilgili hususlar bakanlık merkez teşkilatında ilgili Bakanlarca; illerde, yapılan hizmetin mahiyeti ve çalışılan yerin iklim ve coğrafik özellikleri gözönünde tutularak Valilerce tespit edilir."
denilmektedir.

Başbakanlık Personel ve Prensipler Genel Müdürlüğünün 25 Mayıs 2007 tarih ve B.02.0.PPG.0.12-010-06-6445 sayılı yazılarında yer alan kılık kıyafete ilişkin 2007/14 sayılı Genelge yayımlanmıştır.

Diğer taraftan, 657 Kanunun disiplin cezalarının ve fiil ve hallerinin sayıldığı 125 inci maddesinin uyarma cezasını gerektiren fiil ve haller arasında A bendinin (g)alt bendinde "Belirlenen kılık ve kıyafet hükümlerine aykırı davranmak," ifadesi yer almaktadır. Yani kılık ve kıyafet hükümlerine aykırı davrananlara "Uyarma" cezası verilmektedir.

Ayrıca, 657 sayılı Kanunun "Devlet memurlarının görev ve sorumlulukları" başlıklı 11 inci maddesinde "Devlet memurları kanun, tüzük ve yönetmeliklerde belirtilen esaslara uymakla ve amirler tarafından verilen görevleri yerine getirmekle yükümlü ve görevlerinin iyi ve doğru yürütülmesinden amirlerine karşı sorumludurlar.
Devlet memuru amirinden aldığı emri, Anayasa, kanun, tüzük ve yönetmelik hükümlerine aykırı görürse, yerine getirmez ve bu aykırılığı o emri verene bildirir. Amir emrinde israr eder ve bu emrini yazı ile yenilerse, memur bu emri yapmağa mecburdur. Ancak emrin yerine getirilmesinden doğacak sorumluluk emri verene aittir.
Konusu suç teşkil eden emir, hiçbir suretle yerine getirilmez; yerine getiren kimse sorumluluktan kurtulamaz.
Acele hallerde kamu düzeninin ve kamu güvenliğinin korunması için kanunla gösterilen istisnalar saklıdır."
hükmü yer almaktadır.

Kıyafet konusuna ilişkin daha önce sitemizde yayımlanmış bulunan haberler:

Kılık Kıyafette Neler Yasak?

Yaz Kıyafetine İlişkin Genelge Yayımlanmalıdır

Memurlara yaz aylarında kravat ve ceket zorunluluğu kalktı

ERKEKLER TİŞÖRT GİYEBİLİR Mİ?

Erkek Devlet memurlarının kurum içerisinde; kollu ve kısa kollu gömlek giyebilecekleri, yakalı veya yakasız tişört giyilmesine cevaz veren bir düzenleme bulunmaması sebebiyle tişört giymelerinin mümkün olmadığını değerlendiyoruz. Ayrıca maddenin son fıkrasında açık bir şekilde bina içinde gömleksiz dolaşılamayacağına değinilmiştir. Bu ifadeden, memurun tişört değil gömlek giymesi gerektiği sonucunun çıkarılması gerekmektedir.

ERKEKLER KETEN PANTOLON GİYEBİLİR Mİ?

Bu konuda yapılmış açık bir düzenleme bulunmamaktadır. Giyilecek pantolonun kumaş olması gerektiğine ilişkin bir zorunluluk bulunmamaktadır. Ancak, kadınlara ilişkin bölümde yer alan "strech, kot ve benzeri pantolonlar giyilmez." hükmü, genele de şamil kılınması dahi keten kumaş pantolonun bu kapsama girmediğini düşünüyoruz.

ÇORAPSIZ DOLAŞILABİLİR Mİ?

İlgili maddenin son hükmü "Bina içinde gömleksiz, kravatsız ve çorapsız dolaşılmaz.? şeklinde olduğundan hem bayanların hem de erkeklerin çorapsız işyerine gelmemesi gerekmektedir.

Yukarıdaki açıklamalar, Bakanlar Kurulu Kararıyla yürürlüğe konulmuş yönetmeliğe dayandığından, bu yönetmeliğe aykırı hareket halinde disiplin cezasının uygulanması gerekmektedir.

ŞANTİYE'DE GİYİM EŞYASINI İLGİLİ KURUM TESPİT EDER

Yönetmeliğin 6 ve 7. maddelerinde şu düzenleme yapılmıştır.

"Çeşitli Hükümler
Madde 6 - Resmi elbise (üniforma) giymek zorunda olanlar ilgili kurum ve kuruluşun özel yönetmeliklerinde belirtilen usul ve esaslara tabidirler.

Madde 7 - Sağlık, şantiye, arazi, atölye, maden ve benzeri yerlerde çalışanların çalışılan işin ve yerin özelliğine göre giyim eşyasının tipi, modeli ve rengi ilgili kurumca tespit edilir.
Ancak, bu Yönetmelikte belirtilen diğer esaslara uyulması zorunludur."

Bu hükümlere göre; sağlık, şantiye, arazi, atölye, maden ve benzeri yerlerde çalışanların çalışılan işin ve yerin özelliğine göre giyim eşyasının tipi, modeli ve rengi ilgili kurumca tespit edilir.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber