Milli Eğitim Bakanlığı, okul başlama projesini yeniledi

Kaynak : Sabah
Haber Giriş : 27 Mayıs 2009 07:41, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:59

Aile boyu eğitim

Anne babalar ilköğretime yeni başlayan çocuklarıyla, bir hafta önceden eğitime alınacak

Milli Eğitim Bakanlığı, okul başlama projesini yeniledi. İstanbul'da ilk defa uygulanacak proje ile ilköğretime başlayacak öğrencilerle birlikte velilerin de eğitileceği açıklandı. Bakanlık son 2 yıldır ilköğretime başlayan öğrencileri okulların açılmasından bir hafta önce sınıflarında "Okula alıştırma" eğitimine tabi tutuyor. Bu yıl bu uygulamaya öğrenci velileri de eklenecek. Pilot il olarak seçilen İstanbul'da bu yıl 230 bin öğrenci ilköğretim birinci sınıfına başlayacak. İstanbul Milli Eğitim Müdürü Ata Özer, birinci sınıfa başlayan öğrencilerle birlikte velilerinin de bir hafta okulda kurs alacaklarını söyledi. Bu dönemde birinci sınıf öğrencilerine öğretmenleri "okula alıştırma" eğitimi verirken, velilere de rehber öğretmenler çocuk eğitimi hakkında bilgi verecek.

YAYGINLAŞTIRILACAK

Özer, uygulamanın başarılı olması halinde, önümüzdeki yıl tüm Türkiye'de uygulanacağını belirterek, şöyle konuştu: "Eğitimde fırsat eşitliği çok önemli. Veliler çocuklarının yeni müfredata göre nasıl eğitildiğini bildikleri takdirde, öğrencilere daha faydalı olurlar. Öğrencilerin becerileri, sanatsal aktiviteleri ve okuma yazma çalışmaları, bu uygulamayla beklentilerin üstünde olacaktır."


Nimet Çubukçu'nun ilk projesi: Zorunlu eğitim 9 yıl olacak

Bakan Çubukçu: Öncelikli hedef, Türkiye genelinde okul öncesi eğitimi başlatmak

Milli Eğitim Bakanı Nimet Çubukçu, ilk projesini SABAH'a açıkladı: "Hedef; Türkiye genelinde okul öncesi eğitimi başlatmak." Çubukçu, 2009-2010 eğitim döneminde 30 ilde pilot olarak uygulamaya girecek "Zorunlu Ana Okulları Projesi" ile sekiz derslikli okullarda ana sınıfı açılacağını söyleyerek, "Ana sınıflarında ikili öğretime geçilecek ve kapatılan köy okullarının ana sınıfı açılacak" dedi. Bu illerdeki okullarda toplam 60 ay eğitilecek çocuklar, 9 yıllık mecburi eğitime geçiş yapacak. Göreve başladığı günden itibaren tüm birimlerde başlatılan ve başlayacak tüm projeleri gözden geçiren Çubukçu, önceliği olan çalışmaların hız kazanması için kolları sıvadı. Hükümet olarak okul öncesi eğitime büyük önem verdiklerini ifade eden Çubukçu, ana okulu yaşını 5'e çekmek için çalışmalara başlandığını belirterek, şöyle konuştu:

PİLOT İLLERDE EĞİTİM

"Okul öncesi eğitimi 6 yılda yüzde 11'den yüzde 33'lere çıkardık. Ana okulu eğitiminde okullaşma oranını artırarak, zorunlu hale getirmek için çalışıyoruz. Bu amaçla ilk planda 30 ilde okul öncesi eğitimi zorunlu hale getirdik. Daha sonraki dönemlerde Türkiye genelinde bu çalışma yaygınlaştırılacak. Okul öncesi eğitim, siyasi hayatımın ilk projeleri arasında yer alıyor. Yakın bir gelecekte büyük bir kampanya ile okul öncesi eğitime hız kazandıracağım."

Zorunlu eğitime geçen iller

MİLLİ Eğitim Bakanlığı, 2009- 2010 döneminde okul öncesi zorunlu eğitimin başlatılacağı pilot illeri sıraladı: Amasya, Artvin Bilecik, Bolu, Burdur, Çanakkale, Denizli, Edirne, Eskişehir, Gümüşhane, Kırklareli, Kütahya, Muğla, Nevşehir, Rize, Sakarya, Sinop, Tunceli, Uşak, Yozgat, Bayburt, Karaman, Kırıkkale, Ardahan, Yalova, Kilis, Konya, Hatay, Ağrı ve Van.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber