1161 yerleşim yerinde sadece PTT var

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 27 Mayıs 2009 16:34, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:58
PTT Genel Müdürlüğünün 2007 hesapları TBMM KİT Komisyonuna ibra edildi.

PTT Genel Müdürü Osman Tural, Anayasa Mahkemesinin eski binasını Ahlatlıbel'deki arazileri ile takas ettiklerini bildirerek, ''Hazine, Anayasa Mahkemesinin binası ile arazimiz arasında 2 milyon lira fark çıkardı, onu da ödedik'' dedi.

PTT Genel Müdürlüğünün 2007 hesapları TBMM KİT Komisyonuna ibra edildi. Toplantının başında bazı muhalefet milletvekilleri, toplantının kendilerine duyurulan saatten geç başladığını belirterek, toplantı yeter sayısı bulunmadığını iddia etti.

CHP Zonguldak Milletvekili Ali Koçal, ''AK Parti Bursa Milletvekili Hayrettin Çakmak'ın toplantıda bulunmadığı halde imzasının bulunduğunu'' ileri sürerek, ''Çakmak'ın yerine danışmanı ya da sekreteri imza atmıştır. Kendisi burada değildir. İmza kartonunun tarafımıza verilmesini istiyoruz. Konuya ilişkin TBMM Başkanlığına başvuruda bulunacağız'' diye konuştu.

Bunun üzerine KİT Komisyonu Başkanı ve AK Parti İstanbul Milletvekili Ünal Kacır, toplantı yeter sayısına ulaşıldığı için bir usulsüzlük bulunmadığını ancak, imza kartonunun talep eden üyelere teslim edilebileceğini kaydetti.

-''1161 YERLEŞİM YERİNDE SADECE PTT VAR''-

Tartışmalardan sonra PTT Genel Müdürü Osman Tural, Komisyona sunum yaptı. Türkiye'de 3 bin 900 iş yerinde, 35 bin 514 çalışanla vatandaşlara hizmet götürdüklerini belirten Tural, PTT'nin 115 kurum ve kuruluşla 140 ayrı iş ve işlem yaptığını ifade etti. Tural, PTT iş yerlerinde bankalara ait tahsilat işlemleri, Türk Telekom, GSM şirketleri, belediyelere ait su, doğalgaz fatura tahsilatı ve doğalgaz satışı yapıldığını hatırlattı. Tural, ayrıca, TEDAŞ'a ait elektrik fatura tahsilatı, sosyal güvenlik ve sosyal yardımlaşma kurumlarına ait ödemeler ile sigorta şirketlerine ait sigorta poliçe işlemlerinin de PTT şubelerinde yapılabildiğine dikkati çekti.

Bankaların küçük yerleşim yerlerindeki şubelerini kapatmaları nedeniyle, PTT iş yerlerinin buralarda daha çok arttığını belirten Tural, ''2009 Mart sonu itibariyle hiçbir banka şubesinin bulunmadığı toplam 1161 yerleşim yerinde sadece kurumumuz hizmet veriyor'' dedi.

PTT'nin kargo hizmetlerinde başarıyı yakalamasının, özel kargo şirketlerinden farklı olarak gönderi adresine ikinci kere gidilmesi, cep telefonuna mesaj yoluyla bilgi verilmesi ve internet üzerinden takip imkanı sunulmasından kaynaklandığını anlatan Tural, ''PTT, kargoda yıl sonuna kadar sektörün yüzde 10'una ulaşmayı hedefliyor'' diye konuştu.

Tural, PTT'nin 2007'de 237 milyon 874 bin 512 TL olan karının, 2008'de 377 milyon 291 bin 764 TL'ye yükseldiğini bildirerek, 'İş ve iş yeri sayımızın artırılmasıyla karımız arttı. 2008'de merkezi yönetim bütçesine 529 milyon 235 bin 615 TL kaynak aktardık. 2008 yılında 76 milyon 646 bin TL kurumlar vergisi ödeyerek, Türkiye'de 18'incisi olduk. Bizden önceki kuruluşların çoğu ya bankacılık ya da enerji sektöründe faaliyet gösteriyor'' dedi.

Genel Müdür Tural, PTT Kartların Ağustos ayında faaliyete geçecek Gişematik'lerde de kullanılabileceğini kaydetti.

-SORULAR-

PTT Genel Müdürü Tural, önerilerin kabul edilmesinin ardından komisyon üyelerinin sorularını yanıtladı. MHP Bursa Milletvekili Necati Özensoy, PTT'nin Bursa'daki Gençosman şubesinde ''tuvalet sorunu'' basın mensuplarına aktaran Orhan Avcı'ya ilişkin Teftiş Kurulu Kararını sordu.

Tural, Özensoy'un sorusunu şöyle yanıtladı:

''Bu çalışanımız, olması gerektiği gibi amirlerine olumsuz durumu bildirmek ve çözüm bulmak yerine, kendi oluşturduğu düzeneği sanki sürekli varmış gibi göstererek, kurumu rencide ettiği gerekçesiyle bu kararı aldık. PTT şubelerinin tuvalet sorununun çözüme kavuşturulması için gereken çalışmaları yapıyoruz. Gençosman şubesinin de çelik konstrüksiyon metoduyla yapılmasına karar verildi.''

CHP Amasya Milletvekili Hüseyin Ünsal da posta gönderi sayısının Türkiye'de Avrupa ülkelerinden düşük olmasının nedenlerini sordu. Tural, Avrupa'da şirketlerin reklama yönelik gönderi sayılarının Türkiye'den çok olduğunu, diğer yandan teknolojik gelişmelere paralel olarak da posta gönderilerinin azaldığını ifade etti.

CHP Bursa Milletvekili Abdullah Özer ise PTTBank soygunlarında kurumun mali zararını sordu. Tural, PTTBanklarda 2002'de 115 bin TL, 2008'de ise 700 bin TL'nin soyulduğunu açıklayarak, şubelere alarm ve kamera sistemlerinin yerleştirilmesiyle soygunların önüne geçeceklerini söyledi.

Özer'in Anayasa Mahkemesinin eski binasının PTT Genel Müdürlüğüne devrine ilişkin sorusuna da Tural, ''Hazineye başvurarak, Anayasa Mahkemesinin eski binasını, Ahlatlıbel'deki yerimizle takas ettik. Hazine, bina halinde olması ve yeri nedeniyle Anayasa Mahkemesinin binası ile arazimiz arasında 2 milyon TL fark çıkarttı, onu da ödedik ve binayı aldık'' yanıtını verdi.

Tural, başka bir soru üzerine de gelirlerinin yüzde 20'sini PTTBank hizmetlerinden elde ettiklerini, geri kalan gelirlerin ise posta ve lojistik hizmetlerden sağlandığını bildirdi.

Konuşmaların ardından PTT Genel Müdürlüğünün 237 milyon 874 bin TL karla kapanan 2007 hesapları ibra edildi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber